Galloanserae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Galloanserae
Evolúciós időszak: campaniai - jelen
A házi tyúk ennek az ősi kládnak a jól ismert tagja
A házi tyúk ennek az ősi kládnak a jól ismert tagja
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Madarak (Aves)
Csoport: Carinatae
Alosztály: Neornithes
Alosztályág: Újmadárszabásúak (Neognathae)
Öregrend: Galloanserae
Sibley, Ahlquist & Monroe, 1988
Szinonimák

Galloanseri

Rendek
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Galloanserae témájú kategóriát.

A Galloanserae a madarak osztályának egy öregrendje, a lúdalakúak (Anseriformes), a tyúkalakúak (Galliformes) és valószínűleg a kihalt Gastornithiformes rend tartozik ide. Az anatómiai és molekuláris hasonlóságok vizsgálata arra utal, hogy a lúd- és tyúkalakúak közeli evolúciós rokonok; együtt alkotják a Galloanserae (eredetileg: Galloanseri) kládot.[1] A klád monofiletikusságát morfológiai vizsgálatok és DNS-szekvencia-adatok is alátámasztják,[2] továbbá a retrotranszpozon markerek is erre utalnak.[3]

Rendszertan és evolúció[szerkesztés]

A Galloanserae az újmadárszabásúak (Neognathae) első fejlődési vonala. A fennmaradt csekély számú fosszília alapján általánosan elfogadott az a nézet, hogy a kréta kor végére széleskörűen elterjedtek, sőt, a modern madarak uralkodó csoportjává váltak. A fosszíliák, mint pl. a Vegavis arra utalnak, hogy a mai lúdalakúaktól jelentősen nem eltérő – noha egy kihalt leszármazási vonalba tartozó – madarak a (nem madárszerű) dinoszauruszok kortársai voltak. Ellentétben a morfológiailag konzervatívabb tyúkalakúakkal, a lúdalakúaknál kialakult a víz szűrésével történő táplálkozás és számos, ehhez az életmódhoz kapcsolódó autapomorfia fejlődött ki bennük. A lúdalakúak különlegesen fejlett táplálkozási módszerei, valamint a korai lúdalakúak (Presbyornis) és a gázlómadarak hasonlósága egyes tudósokat arra indított, hogy az Anseriformes rendet inkább a lilealakúakkal (Charadriiformes) egyesítsék.[4][5] A későbbi kutatások eredményei azonban a Galloanserae kládot támogatták nagyon erősen.

A ma is élő madarakon kívül a Gastornithiformes kihalt rendje valószínűleg a Galloanserae prehisztorikus tagjai közé tartozik.

Irodalom[szerkesztés]

  • Benson, D. (1999): Presbyornis isoni and other late Paleocene birds from North Dakota. Smithsonian Contributions to Paleobiology 89: 253-266.
  • Chubb, A. (2004): New nuclear evidence for the oldest divergence among neognath birds: the phylogenetic utility of ZENK(i). Molecular Phylogenetics and Evolution 30: 140-151
  • Feduccia, A. (1999): The Origin and Evolution of Birds, Second Edition. Yale University Press, New Haven.
  • Kriegs, Jan Ole; Matzke, Andreas; Churakov, Gennady; Kuritzin, Andrej; Mayr, Gerald; Brosius, Jürgen & Schmitz, Jürgen (2007): Waves of genomic hitchhikers shed light on the evolution of gamebirds (Aves: Galliformes). BMC Evolutionary Biology 7: 190 (Fulltext).
  • Kulikova, Irina V.; Drovetski, S.V.; Gibson, D.D.; Harrigan, R.J.; Rohwer, S.; Sorenson, Michael D.; Winker, K.; Zhuravlev, Yury N. & McCracken, Kevin G. (2005): Phylogeography of the Mallard (Anas platyrhynchos): Hybridization, dispersal, and lineage sorting contribute to complex geographic structure. Auk 122 (3): 949-965. [English with Russian abstract] DOI: 10.1642/0004-8038(2005)122[0949:POTMAP]2.0.CO;2 PDF fulltext. Erratum: Auk 122 (4): 1309. DOI: 10.1642/0004-8038(2005)122[0949:POTMAP]2.0.CO;2
  • Sibley, C.G.; Ahlquist, J.E. & Monroe, B.L. (1988): A classification of the living birds of the world based on DNA-DNA hybridization studies. Auk 105: 409-423.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sibley, C, Ahlquist, J. & Monroe, B. (1988)
  2. Chubb, A. (2004)
  3. Kriegs et al. (2007)
  4. Benson, D. (1999)
  5. Feduccia, A. (1999)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fowl című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.