Wilma Rudolph

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wilma Rudolph
Giuseppina leone.jpg
100m, 1960, Róma
Született
1940. június 23.
Elhunyt
1994. november 12. (54 évesen)
Foglalkozása sportoló

Wilma Glodean Rudolph (Clarksville, Tennessee, USA, 1940. június 23.1994. november 12.); amerikai atléta, az olimpiák történetének egyik legemlékezetesebb alakja; a „fekete gazella”.

„Otthon 19-en voltunk gyerekek, s bizony rohanni kellett, hogy amikor asztalhoz érünk, találjunk legalább egy falatot!”

Az első futónő volt, aki egyetlen olimpián három aranyérmet nyert (1960, Róma). Koraszülöttként, két kilogramm testsúllyal látta meg a napvilágot. Négy éves korában skarláttal és tüdőgyulladással került kórházba. Gyermekbénulás következtében az egyik lába megbénult. Édesanyja kitartásának köszönhetően (hetente kétszer hordta egy, a feketék számára kijelölt, 50 mérföldre fekvő kórházba kezelésre) sikerült évek múlva lábra állnia. Tíz éves korában tanult meg újra járni. A száz és kétszáz méteres síkfutás mellett a váltóban is aranyérmet szerzett.

Az iskolai években megtanult kosárlabdázni, és 18 éves korára állandó tagja volt az iskolai kosár- és atlétacsapatnak. Itt figyelt fel rá egy szakember, akinek javaslatára ösztöndíjat kapott a Tennessee Egyetemen.

1956-ban tagja volt a melbourne-i olimpia 4×400-as amerikai váltónak (bronzérem). Négy évvel később Rómában nemzeti hős lett.

Visszavonulása után hazatért szülőhelyére, edző lett Clarksville-ben, a helyi iskolában. 1994. november 12-én halt meg agytumorban.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]