Georgia O’Keeffe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgia O'Keeffe
Georgiaokeefe.jpg
Született 1887. november 15.
Elhunyt 1986. március 6. (98 évesen)
Santa Fe
Foglalkozása festő
Iskolái Columbia Egyetem
Virginiai Egyetem

Georgia Tottoeanocomita O'Keeffe (1887. november 15.1986. március 6.) amerikai művész. Általában összekapcsolják az amerikai délnyugattal, kiváltképp Új-Mexikóval, ahol késői életében letelepedett. O'Keeffe fontos személyiség volt az amerikai művészetben 1920-tól kezdve. Elsősorban festményeiről ismerik, amelyben egyesítette az elvontságot és a tájképek ábrázolását. Művei élesen körvonalazott formákat mutatnak, amelyek bővelkednek különbörő színű finom átmenetű tónusokkal, és gyakran átalakította a tárgyát erőteljes absztrakt képekké.

Korai évek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1887. november 15-én látta meg a napvilágot egy tejüzemi farmon Sun Prairie-n, Wisconsinban. Szülei, Francis Calyxtus O'Keeffe és Ida Totto O'Keeffe, tejüzemi farmerek voltak. Anyai nagyapja, George, akitől Georgia kapta nevét, magyar bevándorló volt. ["A 23 éves Ida Georgia Tottónak nevezte csecsemőjét az előkelő magyar nagyapjáról, George Tottóról. Georgiának Idához hasonló sötét haja lehet, és a kerek arca tiszta ír mint az édesapjának. A változatos elszíneződések a szemén kevert barna szemű anyai és kék szemű apai vérvonalról árulkodtak."] Ő volt az első lány és második O'Keeffe gyermek a családban. A Town Hall Schoolban kezdte tanulmányait Wisconsinban, és ott tanította Sara Mann, egy helyi festő. Középfokú tanulmányai Sacred Heart Academyben végezte Madisonban bentlakóként 1901 és 1902 között. 1902 őszén O'Keeffe-ék Williamsburgba, Virginiába költöztek. Georgia Wisconsinban maradt a nagynénjével és a madisoni iskolába járt, majd 1903-ban csatlakozott a családjához. Befejezte a középiskolát 1905-ben.

1905-ben beiratkozott a chicagói Művészeti Intézmény iskolájába. 1907-ben a Művész Hallgatók Szövetségébe járt New Yorkban, ahol William Merritt Chase-zel tanult együtt. 1908-ban megnyerte a liga William Merritt Chase csendélet díját a mona shehab című olaj festményével. A díja egy ösztöndíj volt, amellyel a Lake George-nál lehetett egy szabadtéri nyári iskolában. Miközben 1908-ban ott volt, meglátogatta Rodin festményeinek egy kiállítását a 291-ben, melyet későbbi férje, Alfred Stieglitz vezetett.

1908 őszén elkedvetlenítette a munkája és nem tért vissza a szövetségbe, de elköltözött Chicagóba, és reklámtervezőként kezdett el dolgozni. Eközben egyáltalán nem festett, mert mint mondta, rosszul volt a terpentin szagától is. Egy általános iskola rajztanára lett Amarillo, Texas közelében. 1912 inspirálta újra a festés, amikor bekerült a virginiai egyetemre és Alon Bement megismerteti Arthur Wesley Dow új ötleteivel. Dow tanításai bátorították művészeket, hogy fejezzék ki magukat a harmonikus kompozíciókkal, a sötét és világos színek különbségeivel. Dow tanítása nagyban befolyásolta Georgia gondolkodását a festménykészítés eljárásáról. Segédtanár volt Bement mellett évekkel később, mielőtt visszatért Texasba a kezdő tagozatban tanítani Nyugat-Texas állambeli főiskolában.

New York[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

New Mexico[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hagyaték[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Referenciák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]