Wikipédia:Szavazás/Híres X keresztnevű emberek, 2017

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi megbeszélést/szavazást/vitát lezártuk. Kérjük, ne módosítsd!
A további hozzászólásokat a témának megfelelő fórumra vagy vitalapra írhatod. Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!


Eredmény: a Condorcet-módszer szerinti számítás alapján a közösség a D változat szerinti módosítást fogadta el:

  • A szakaszban csak egy keresőlinket jelenítünk meg, amelyre kattintva keresési eredményként megjelenik a magyar Wikipédia összes olyan szócikke, amelynek címében az adott név szerepel. (Lásd még {{Híres X nevűek a Wikidatán}}(?))

A szavazás célja, hogy a keresztnevekről szóló szócikkekben a „Híres X keresztnevű személyek” című szakasz tartalma szabályozva legyen, elejét véve annak, hogy a szakaszban szereplő nevek végtelen hosszúságú listája alakuljon ki.

Előzmények (kivonatolva):

A kocsmafali vitában elhangzottak alapján a szavazásnak az alábbi lehetséges kimenetelekről kell döntenie:

1. A keresztnevekről szóló szócikkekből kerüljön teljes egészében törlésre a „Híres X keresztnevű személyek” szakasz (illetve a tartalmát tekintve azonos, de más címet viselő szakasz).
2. A kérdésről nem szükséges semmilyen szabályozás, a jelenlegi helyzet maradjon változatlanul.
3. A jelenlegi helyzet változtatása szükséges, amelynek megvalósítási módja kétféleképpen lehetséges:
3. a) Előre meghatározott zárt kritériumok szerint, mennyiségileg is korlátozva kerülhet a szakaszba néhány név (esetlegesen egy közös jellemző szerint csoportosítva), és ezt követően egy keresőlinkben megjeleníthető a magyar wikipédián található összes olyan szócikk címe, amelyben az adott név szerepel.
3. b) Nem szükséges néhány név 3. a) pont szerinti kiemelése, elegendő a keresőlink megjelenítése a szakaszban.
Az egyes pontok előnyei és hátrányai
  • 1. pont: a kocsmafalon a kérdést felvető szerkesztő szerint: ...a keresztneves cikkekben a híres ilyen keresztnevű emberek szakaszok... „nemcsak teljesen feleslegesek, de ráadásul potenciálisan végtelen listák egy meglehetősen nehezen értelmezhető kritérium alapján (mi az, hogy híres?). Ilyen jellegű listákat se csinálunk, mert egyrészt akárki, akármennyit bővíti, mindig hiányos marad, másrész minden nap jön valaki, aki beleír valakit, aki szerinte híres és fontos, aztán meg jön a sértődés, ha valaki kiveszi.” A javaslat előnye, hogy megszünteti az adott szakaszba bekerülő nevek bennhagyása vagy törlése fölötti vitákat. Hátránya, hogy a szakasz törlését követően a szócikk semmilyen orientációt nem ad a név és annak viselői iránt érdeklődőknek. (Megjegyzés: a nevekről szóló szócikkek többsége a szakasz törlése után minimális információtartalommal rendelkezik: jó esetben a név eredete és névnapjai maradnak benne).
  • 2. pont: nem igényel kommentárt.
  • A 3. a) pont előnye, hogy az olvasó számára jelzés értékűen néhány példát hoz fel a nevet viselők köréből, majd a keresőlink használata révén az összes szócikk között való keresésre is lehetőséget ad. Megengedi annak a lehetőségét is, hogy a magyar wikipédián szócikkel még nem rendelkező, de a megadott kritériumoknak megfelelő személy is a néhány kiemelt név közé kerüljön. Hátránya, hogy gyakori keresztneveknél még az előre megadott zárt kritériumok szerint is terjedelmes lista alakulhat ki. Ebben az esetben javasolt a közös jellemző szerinti csoportosítás (például: uralkodók, művészek, sportolók stb.).
  • A 3. b) pont előnye, hogy megszünteti az esetleges vitákat arról, hogy ki kerüljön a néhány nevesített személy közé. Hátránya, hogy a listába nem kerülnek bele azok a személyek, akik az adott néven váltak híressé, de a róluk szóló szócikk más néven hivatkozik rájuk, és csak a szövegben szerepel a név, vagy legfeljebb csak átirányítás történik a névről a szócikkre. Alkalmazása esetén hiányosságként jelentkezhet még, ha a nevet egy olyan nevezetes (akár magyar akár külföldi) személy is viseli, akiről (még) nincs szócikk, de említése az adott keresztnévnél (különösen a ritka keresztneveknél) indokolt lenne.
A keresőlink

A szavazásra vitt szövegjavaslat C és D válaszlehetőségeknél nevesített keresőlink, biztosítja, hogy az érintett szócikkből elérhető legyen mindazoknak a szócikkeknek a listája, amelyre a keresőlink paramétere a szűrést végzi.

  • A keresés során megjelenített tartalom: A keresőlink szerinti kereséssel megkapott listában egyaránt szerepelnie kell azoknak a magyar és külföldi személyeknek, akik az adott nevet viselik. A keresőlinkkel biztosított megoldásnak lehetőséget kell biztosítania az adott keresztnév különböző változatainak együttes megjelenítésére.

A keresőlink előnye, hogy általa az összes olyan szócikk kilistázásra kerül, amelynek címében az adott keresztnév szerepel, nem kizárólag csak a nevet viselő személyek. Hátránya, hogy rendező elv nélkül adja ki a listát, és csak azoknak a neveit tartalmazza, akikről szócikk van a magyar wikipédián.

A szavazásra feltett opciók
  • A: Minden keresztneves szócikkből kerüljön törlésre a név híres viselőit felsoroló szakasz.
  • B: Nem szükséges változtatás a jelenlegi gyakorlathoz képest.
  • C: Néhány gyakori név kivételével legfeljebb 10 olyan híresség felsorolását engedjük meg, akik bizonyos zárt, előre meghatározott kritériumoknak megfelelnek, ezek: a Kossuth- és Széchenyi-díjasok; állami művészeti díjasok; Nobel-díjasok; vezető közéleti személyek (miniszterek, pártelnökök); olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmesek; a csak ezen a keresztnéven ismert személyek; valamiben egyedi (első illetve utolsó) személyek. Gyakori név esetén a név híres viselőit „Művészek”, „Sportolók”, „Tudósok”, „Közéleti személyek”, „Történelmi személyek” csoportokba rendezzük. Az egyes csoportokban legfeljebb 10 név szerepelhet. A felsorolást egy keresőlink követi, amelyre kattintva keresési eredményként megjelenik a magyar Wikipédia összes olyan szócikke, amelynek címében az adott név szerepel. (Gyakori név, ha a keresőlink 500-nál több találatot ad ki.)
  • D: A szakaszban csak egy keresőlinket jelenítünk meg, amelyre kattintva keresési eredményként megjelenik a magyar Wikipédia összes olyan szócikke, amelynek címében az adott név szerepel.

Formalitások[szerkesztés]

A szavazáson való részvétel szabályait a WP:SZI szabályozza: Az a regisztrált és bejelentkezett szerkesztő vehet részt, aki

  • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor (2017. január 30-án) a magyar Wikipédia szócikknévterében legalább 200 (nem törölt) szerkesztéssel rendelkezett, és
  • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírását közvetlenül megelőző három hónapban legalább 5 különböző napon szerkesztett a magyar Wikipédián belül, és
  • a magyar Wikipédián belüli első szerkesztését már a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírása előtt legalább három hónappal megtette.

A szavazás módja és kiértékelése: A szavazók az A, B, C, D betűk megfelelő sorrendben való leírásával rangsorolják a fenti négy opciót. Például „CDBA” jelöli azt, hogy a szavazónak a C változat a legszimpatikusabb, ezután a D változat következik, majd a B a következő legrokonszenvesebb, és a legkevésbé az A változatnak örülne.

Szavazni a Szavazás szakaszban az A, B, C, D opciók megfelelő sorrendben való rangsorolásával, és az utána elhelyezett aláírással ( ~~~~) lehet.

Kérlek benneteket, hogy a szavazólap áttekinthetősége érdekében az esetleges indoklásaitokat, megjegyzéseiteket a Megjegyzések, vita szakaszba írjátok

A szavazás két hétig tart és 2017. február 19-én ér véget. A szavazás lezárása után Condorcet-módszerrel határozzuk meg a végeredményt.

Kezdete: 2017. február 5.,
vége: 2017. február 19. 16:00 (CEST))

Szavazás[szerkesztés]

Megjegyzések, vita[szerkesztés]

Lehet, hogy nem idevaló ez az érvelés, de fontosnak tartom.

Szeretném megtudni, hogy egyesek (most éppen négyen) miért gondolják, hogy az A jelölt jobb lenne, mint a D. A kettő közül érveim a D mellett:

  • Valószínűsíthetően az újoncok nem egy keresőlinket tartalmazó szakaszban akarnak híressé válni, pedig ez az egyik fő érve az A-pártnak.
  • Az olvasók között van olyan (például én), főként a ritka neveknél, akiket érdekel a híres névviselők listája. Gyakran nem tudják, hogyan kell a fent ismertetett módon rákeresni a névviselőkre.
  • Azoknak a száma, akik vezetéknevük miatt szerepelnek a találati listán és emiatt rossz találatot adnak, elhanyagolható az olvasók által kitalált keresési módszerek (pl. (szóköz)Attila) által adott irreleváns vagy ismétlődő találatok számához képest.– RuIsZa bevitel 2017. február 5., 17:17 (CET)[válasz]
Ruisza +1. Szerintem a nevezetesnek itélt és ellenőrzött, életrajzi szócikkekben utánaolvasható személyek mindennél hasznosabbak egy olvasó számára, mint a tudatosan/szubjektíven irányított keresztnév-listák bármelyike. – Dencey vita 2017. február 5., 17:32 (CET)[válasz]

Kell-e rangsorolni mind a négyet, vagy kihagyható, ami egyáltalán nem tetszik? – Pagony foxhole 2017. február 5., 17:26 (CET)[válasz]

Kihagyható. Ha csak egyet hagysz ki, az ugyanolyan, mintha utolsónak beírtad volna. Ha többet hagysz ki, akkor a kihagyottak között nem állítasz fel sorrendet, ami azt eredményezi, hogy a Condorcet-módszer szerinti számítás során a te szavazatod értékelésénél ezek a kihagyottak azonos súllyal lesznek figyelembe véve. – Dodi123 vita 2017. február 5., 18:13 (CET)[válasz]

Köszönöm a választ. – Pagony foxhole 2017. február 5., 18:35 (CET)[válasz]

@OrsolyaVirág: Csak a pontosság kedvéért: keresztnevekből csak 2619 van (és még 17 külföldi név), amely szám ráadásul tartalmazza az átirányító lapokat is. Mondjuk ez sem kis feladat, de egyrészt sok ritka nevet nem érintett volna a C változat szerinti módosítás sem, másrészt nem szükséges egy szuszra az összesnél elvégezni a módosítást. – Dodi123 vita 2017. február 6., 12:41 (CET)[válasz]

A Petscannel legyűjtve, az átirányításokat kiszűrve egészen pontosan 1833 keresztneves szócikk van, benne olyanok is, mint az Ünige :-)) A híres Ünigék név szerinti felsorolása során szívesen kivételt tennék a kialakulni látszó „főszabály” alól :-) – Dodi123 vita 2017. február 7., 09:21 (CET)[válasz]

Jól értelmezem most a szavazást, hogy jelen pillanatban a D és az A van egyenlő arányban és legnagyobb támogatottságban (bár csak kicsivel elmaradva a B az A és D mögött)? Apród vita 2017. február 19., 00:20 (CET)[válasz]

A szavazás eredménye[szerkesztés]

A Condorcet-módszer szerinti sorrend: D A B C.


A fenti megbeszélést lezártuk, kérjük, további hozzászólásokat már ne írj hozzá! Ezt a szakaszt többet ne szerkeszd!