Wikipédia:Kezdőlapműhely/KezdőlapKiemeltCikkek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tiszti rendjel

A Becsületrendet a hadjáratokat viselő Napóleon hozta létre a forradalmi naptár szerint a X. esztendő, virágzás hava 29-i (a Gergely-naptár szerint 1802. május 19-i) rendelettel, miután szükségét látta egy katonák és civilek számára egyaránt adható elismerésnek. A Nagy francia forradalom ugyanis eltörölte a régi rezsim kitüntetéseit is, így a Konvent alatt a tábornokok vitézi tetteit díszfegyverrel (puskával, pisztollyal, díszkarddal, sőt díszdobbal) ismerték el.

Noha az első elismerésekről, illetve a Rendbe történő felvételről szóló dekrétumokat kihirdették, a rendjelek átadásával Napóleon megvárta, míg császárrá koronázzák. Az első átadóünnepségre végül is 1804. július 15-én, a Bastille bevételének tizenötödik évfordulója kapcsán, az Invalidusok kápolnájában került sor.
A II. világháború után, az indokínai és az algériai háborúk miatt már annyi rendjelet kellett átadni, hogy félő volt, a kitüntető cím devalválódik. Ennek megakadályozására 1962-ben De Gaulle tábornok elnöki rendelettel újraszabályozta az odaítélés feltételeit, és 1963-ban létrehozott egy új szervezetet is – a Becsületrend „kisöccsét” – az ugyanazokat a fokozatokat tartalmazó, de a rendjelet illetően a francia trikolór kék színét viselő Nemzeti Érdemrendet (Ordre national du Mérite).



Legutóbbi kiemelt szócikkek: GoBalatonfüredThomas MannTovábbi kiemelt szócikkek…