Vézelay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Látkép (Vézelay)

Vézelay francia kis város a burgundiai régióban. Avallon várostól 15 km-re, Auxerre várostól 45 km-re fekszik Párizstól délkeletre.

Földrajz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

300 méter magas dombtetőn épült a város, csak a nyugati oldalon lehet könnyen megközelíteni. Mészkőben, vasércben gazdag volt, kihasználták, ma sok elhagyott kőbánya található a hegy lábánál.

A Cure folyó bal partjához fekszik közel, de leginkább az esővizet tudják hasznosítani a vízellátás szempontjából.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Létét a város a bencés apátságnak köszönheti, amelyet 864-ben alapítottak abból a célból, hogy ott őrizzék Szent Mária Magdolna ereklyéit, amelyeket Provence-ból mentettek át ide, nehogy a szaracénok kezére jusson. Szent Bernát VII. Lajos király jelenlétében 1146-ban hirdette meg a második keresztes hadjáratot a domb északi oldaláról.

Már a 11. században elkezdték a bazilika építését Szent Mária Magdolna tiszteletére, de majd csak 1104-ben szentelték fel, sőt még egy évszázadig elhúzódott az építkezés teljes befejezése, jól megfigyelhető e miatt a román és a gótikus stílusjegyek keveredése. Elkezdték építeni román stílusban, s befejezték, amikor már a gótikus stílus lett a meghatározó.

Vézelay bazilikájának restaurálását is Viollet-le-Duc vállalta a 19. században, ugyanaz az építész, aki a párizsi Notre-Dame-ot restaurálta. A bazilika belső előcsarnoka a 12. századi állapotot őrzi, kapuját híres dombormű díszíti, amely Krisztust ábrázolja, amint szétküldi apostolait a világba.

A helységnek jeles múzeumai vannak, melyek bemutatják a helytörténeti nevezetességeket.

Lakosság[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Népessége az utóbbi évszázadokban folyamatosan csökkent, 1793-ban 1300, 1936-ban 639, 2010-ben már csak 447 fő[1] lakta. Bortermelésből és turizmusból élnek.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vézelay témájú médiaállományokat.
  • Pálfy József: Franciaország. Budapest : Panoráma, 1978. Vézelay lásd 411-412. p. ISBN 963-243-145-6

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]