Ujváry Éva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ujváry Éva
Született1958november 24. (65 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar Magyarország
Foglalkozása
  • tanár
  • rádióbemondó
  • műsorvezető
IskoláiEgri Tanárképző Főiskola

SablonWikidataSegítség

Ujváry Éva névvariáns: Újváry Éva (Budapest, 1958. november 24. –) magyar rádiós és televíziós műsorvezető, tanár.

Életpályája[szerkesztés]

Budapesten született, 1958-ban. A Bartók Béla Zeneművésze­ti Szakközépiskola hárfa szakán érettségizett. Előtte 1976-ban, 17 évesen Balatonfüreden elnyerte az Anna-bál Szépe címet.[1] Abban az évben készült el Bacsó Péter: Zongora a levegőben című filmje, melyben Kállai Ferenc és Pécsi Ildikó lányát (Padilzsán Valikát) játszotta.[2][3][4] Felvették a Színművé­szeti Főiskolára, de csak egy évet végzett el. Az Egri Tanárképző Főiskola magyar–ének szakán szerzett diplomát. Önmagáról mesélte:

„Egész korán zon­gorázni, hárfázni [5] és balettozni tanultam. De énekeltem a Rádió gyer­mekkórusában is. Verse­ket írtam, később zenét szereztem…Konzervatóriumot végeztem, a Színművé­szeti Főiskolára jártam egy évet, aztán két sze­mesztert a jogi egyete­men. Majd felvettek a bölcsészkarra - el sem kezdtem. Végül, amikor már benőtt a fejem lágya, akkor elvégeztem az Egri Tanárképző Főiskola magyar – ének szakát.…voltam képesítés nélküli óvónő,… elvégeztem egy szőrösállatka-készítői tanfolya­mot, dohánybolt-vezetői tanfolyamot, idegenfor­galmi és boltvezetői tan­folyamot… Mindig arra gondoltam, sosem lehet tudni, mi mire lesz jó.[6]

1992-ben jelentkezett a Magyar Rádió rádióbemondói és műsorvezetői tanfo­lyamára. A Rádióban bemondóként dolgozott, és gyermekműsorokat vezetett.

„Négy kategóriában kaptunk mikrofonengedélyt, legmagasabb a bemondói volt. Én ezt kaptam…[7]

„…négyszáz jelentkezőből hatvanat vettek fel. Eb­ből hatan kaptunk rádió­bemondói mikrofonen­gedélyt és a hatból hár­man bemondói állást. Közülük egyedül én vol­tam nő… Montágh Imré­től… sokat tanultam a Színművészeti Főisko­lán… Kalmár Zsuzsa beszédtanár — a rádióbemondói tanfolya­mon - is segítségemre volt.”

1992-ben Magyarország legszebb asszonyává válasz­tották a Mrs. Hungary szépségversenyen, ahol a Közönség Díját is elnyerte. .[8][9] 1993-tól 1997 októberéig dolgozott a Magyar Televízióban, ahol kezdetben bemondó volt,[10] majd műsorvetője lett a Leporello, a lottósorsolás és a Házipénztár című műsoroknak. Készített riportokat és szerkesztette az Üzlet című műsort. 1998-tól a miskolci Non Stop Rádiónál műsorvezetőként, majd 2002-től a Rádió17-nél szerkesztőként, műsorvezetőként, hírolvasóként dolgozott.[11] Tanárként általános iskolákban tanított.

Filmszerepe[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]