Timothy Creamer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timothy Creamer

Született1959. november 15. (64 éves)[1]
Fort Huachuca[1]
Iskolái
Rendfokozatezredes
Űrben töltött idő235 053 perc
Repülések
Kitüntetései
  • legionnaire of Legion of Merit
  • Medal "For Merit in Space Exploration"
  • NASA Distinguished Service Medal
A Wikimédia Commons tartalmaz Timothy Creamer témájú médiaállományokat.

Timothy Creamer (Huachuca City, Arizona, 1959, november 15. –) amerikai vegyész, fizikus, ezredes, űrhajós. Teljes neve Timothy John Creamer.

Élete[szerkesztés]

1982 májusában kémiából kitűnően diplomázott, ugyan ebben az évben hadnagyként belépett az amerikai hadsereg repülőiskolájába. 1983-ban helikopter vezetőként diplomázott. Szakaszparancsnok, hadműveleti tiszt, majd személyzeti törzstisztként tevékenykedik. 1987-től az egyik helikopter egység parancsnoka. 1992-ben fizikából is kitűnően diplomázott. Másoddiplomáját követően az egyik katonai akadémia helyettes professzora lett. Az amerikai hadsereg helikopterpilótája. Nős, két gyermeke van. Jelenleg ő a NASA űrhajósainak parancsnoka.

Űrrepülés[szerkesztés]

1995-től a NASA kötelékében jármű-integrációs tesztmérnök. Főbb feladata volt egy olyan biztonságos kapcsolat megtervezése, amely a leszálláskor elősegíti az űrrepülőgép és a központ kölcsönös feladat végrehajtását. Mérnöki tevékenysége során nyolc űrrepülést támogatott az előkészítéstől a visszatérésig. 1998 augusztusában kiválasztották az ISS-en történő feladatvégzésre, és megkezdte a felkészülést. A kiképzés befejezése után számítógépes irodaautomatizálással foglalkozott, elősegítve a nemzetközi informatikai modulok kialakítását. 2001-ben az esedékes űrexpedíciót irányító team felelős vezetője. 2002-re befejeződött a számítógépes automatizálás, minden hardverkonfigurációt megfelelően integráltak és a jövőbeli ISS utazások nemzetközi ellenőrzése, irányítása biztosítottá vált. 2004-től ő vezeti az űrhajósiroda munkáját, közben irányítása alatt tovább fejlesztik a számítógép integrációs rendszereket.

2009. december 20-án indultak Bajkonurból, a kazahsztáni űrközpontból az ISS-re, ahol kollégáikkal együtt három amerikai űrrepülőgépet és két Progressz-M teherűrhajót fogadtak. Kotov parancsnok csapata áthelyezte a Szojuz TMA-17 űrhajót az állomás egyik moduljáról a másikra. Beüzemelték az új orosz Poiszk dokkolómodult. Felkerül az űrállomásra az amerikai tulajdonú Tranquility modul, s vele együtt a hét ablakával kitűnő panorámát nyújtó Cupola egység.

A Moszkva melletti Repülésirányítási Központ (CUP) közlése szerint a Szojuz TMA–17 űrhajó visszatérő egysége Oleg Kotov parancsnokkal, Timothy Creamer és Szoicsi Nogucsifedélzeti mérnökkel a fedélzetén földet ért. A földet érés közép-európai idő szerint 2010. június 2-án 5 óra 25 perckor történt az előre kijelölt körzetben, a kazahsztáni Dzseszkazgan város közelében, 145 kilométerrel délkeletre. A Szojuz űrhajók egy ideje már Arkalik város közelében érnek földet. A leszállókapszula keresésére 14 mentőhelikoptert, négy kisebb repülőgépet és hét különlegesen felszerelt gépjárművet rendeltek ki. A három űrhajós ezt megelőzően a 22. és a 23. személyzet tagjaként hat hónapot, 163 napot töltött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Sikerei, díjai[szerkesztés]

  • Szolgálati érdemrend (2. tölgykoszorú)
  • Kiváló hadi teljesítmény érdemrend (1. tölgykoszorú)
  • Légierő- és rakéta jelvény
  • Nemzeti védelmi szolgálati emlékérem
  • Oroszországi Föderáció Jurij Gagarin Asztronauta érem
  • Vezető hadseregbeli repülő
  • Vezető ejtőernyős
  • Az amerikai hadseregbeli repülőiskola kiváló diplomása

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b creamer

Források[szerkesztés]