Sztrilich Pál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztrilich Pál
Született1900. június 14.
 Osztrák–Magyar Monarchia, Pancsova
Elhunyt1960. november 7. (60 évesen)
 Magyarország, Budapest
Nemzetiségemagyar
GyermekeiSztrilich Ágnes
Foglalkozásafogorvos, cserkészvezető
SablonWikidataSegítség

Sztrilich Pál (Pancsova, 1900. június 14.Budapest, 1960. november 7.) magyar fogorvos, cserkészvezető.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

A budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett. 16 évesen árván maradt, nővére és a fronton bátyja is meghalt. 1918-ban bevonultatták, de nem került a frontra. Tanulmányait 1923-ban fejezte be, 1930-ban avatták orvosdoktorrá. A budapesti Fogászati Klinikán 1939-től gyakornok, 1947-től tanársegéd, azonban vallási és politikai meggyőződése miatt innen távoznia kellett, ezután a Központi Stomatológiai Intézet orvosaként, majd főorvosaként dolgozott.

1913-ban lett cserkész a Piarista Gimnáziumban. 1921-ben cserkésztiszti tábort végzett Fehérvárcsurgón. 1922-ben megszervezte az első cserkész sítábort a Bükk-vidék területén, majd 1924-ben az első síversenyt a Normafán. A Gilwell Parkban(en) vezetőképző tábort végzett. Vezetőként vett részt a 2. Cserkész Világdzsemborin Dániában. 1926-ban a megyeri nagytábor helyettes parancsnoka volt. Egy évvel később, 1927-ben megalapította a vezetőképzést szolgáló Hárshegyi cserkészparkot, melynek első parancsnoka volt.[1]

Családja[szerkesztés]

Felesége Csapody Hedvig, a Katolikus Leányok Országos Szövetségének elnöke. Hat gyermekük született, közülük a második Sztrilich Péter fogorvos, az ötödik Sztrilich Ágnes, a Szociális Testvérek Társasága elöljárója.

Hatása[szerkesztés]

A kárpótlás során a Hárshegyi cserkészparkot a Magyar Cserkészszövetség nem kapta vissza, hiszen sosem volt az övé, azt bérelte; az újonnan létrehozott adyligeti cserkészparkot Sztrilich Pálról nevezték el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Bokody József, Ferencz Mária: Sztrilich Pál (magyar nyelven). Magyar katolikus lexikon. (Hozzáférés: 2013. június 14.)

További információk[szerkesztés]