Szoboloh-Majan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szoboloh-Majan
Соболох-Маян
Közigazgatás
OrszágokOroszország
Föderációs alanyJakutföld
Földrajzi adatok
Hossz411 km
Vízgyűjtő terület13 300 km²
ForrásOrulgan-hegység, Verhojanszki-hegylánc
é. sz. 67° 30′ 10″, k. h. 128° 27′ 05″
TorkolatLéna
é. sz. 67° 14′ 07″, k. h. 123° 22′ 45″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A Szoboloh-Majan (oroszul: Соболох-Маян) folyó Oroszország ázsiai részén, Jakutföldön, a Léna jobb oldali mellékfolyója.

Földrajz[szerkesztés]

Hossza: kb. 411 km, vízgyűjtő területe: 13 300 km².

A Verhojanszki-hegylánchoz tartozó Orulgan-hegység nyugati lejtőjén, kb. 1700 m tengerszint feletti magasságban ered. Kezdetben dél felé, majd leghosszabb részén nyugat felé folyik és a torkolattól kb. 700 km-re, Kisztatiam falu közelében ömlik a Lénába.

Az első 130 km-en át hegyek között, 0,5–2 km széles völgyben folyik. A meredek lejtőket kőtörmelék vagy szibériai törpefenyő, rénszarvas zuzmó fedi, a partmenti erdőkben a szibériai vörösfenyővel keverten nyárfa, éger, fűzfa nő. Mindenfelé előfordul medve, jávorszarvas, rénszarvas, pézsmapocok, róka stb. A folyóban több értékes halfaj él, a lazacfélék közül pl. tajmen, szibériai maréna, Brachymystax lenok, Thymallus, valamint sügér, menyhal, bodorka, jászkeszeg (Leuciscus idus).

A torkolattól kb. 220 km-re a folyó elhagyja a hegyvidéket és az előhegyek között kanyarog. Alsó folyásán, a jobb parton ömlik be legnagyobb mellékfolyója, a Nyiminggye (Нимингде, Ньиимингдэ) (200 km).

A folyó október közepén befagy és május végén, június elején szabadul fel a jég alól.

Források[szerkesztés]