Sopianicum flórajárás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Sopianicum a Dél-Dunántúlt felölelő Praeilliricum flóravidék délkeleti flórajárása. Az erős szubmediterrán hatás miatt többen máig az Illiricum flóratartomány részének tekintik (néhány évtizede ez a nézet még meglehetősen általános volt).

Földrajzi helyzete[szerkesztés]

A teljes Baranya vármegye mellett Tolna déli részeit öleli föl.

Tájegységei[szerkesztés]

Egyes kutatók ide sorolják a Villányi-hegységet is, mások szerint azonban ez afféle szigetként a nyugat-balkáni flóratartomány szlavóniai flóravidékének része.

Földtani felépítése[szerkesztés]

A Nyugat-Mecsek alapjában a földtörténeti középkor elején leülepedett karbonátos, a Kelet-Mecsek ennél fiatalabb törmelékes üledékes kőzetekből áll. Ezek között helyenként alkáli bazalt, illetve fonolit lávát szolgáltató vulkánok törtek a felszínre. A környező dombhátakon lösz rakódott le a jégkorszakban. Alatta többnyire pliocén korú tengeri üledékeket találunk, de a Geresdi-dombságon, az úgynevezett Mórágyi rögben a lösz alól erősen átalakult kőzetek (kristályos pala, gneisz, gránit) bukkannak a felszínre.

Éghajlata[szerkesztés]

Magyarországon itt, különösen a Mecsek és a Villányi-hegység mészkőhegyeinek déli lejtőin érezhető legjobban a szubmediterrán hatás. A kontinentális jelleg keleten (Völgység, Szekszárdi-dombság, Baranyai-dombság) erősödik fel.

Jellemző növénytársulások és fajok[szerkesztés]

Növényzete a Pannonicum és az Illiricum flóratartomány közötti, átmeneti jellegű.

Mecsek[szerkesztés]

A hegység változatos földtani felépítésének is köszönhetően növénytakarója igen változatos: abban mészkedvelő és mészkerülő növénytársulásokat egyaránt találhatunk.

Mészkedvelő növénytársulások[szerkesztés]

Mészkerülő növénytársulások[szerkesztés]

Dombvidékek[szerkesztés]

A Völgység, a Baranyai-, a Geresdi- és a Szekszárdi-dombság erdeinek növényzete a Mecsekéhez hasonló, csak kissé fajszegényebb.

Források[szerkesztés]