S. N. Goenka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
S. N. Goenka
Született1924. január 30.
Mandalaj
Elhunyt2013. szeptember 29. (89 évesen)
Mumbai[1]
Állampolgárságaindiai (1979 – 2013. szeptember 29.)[2]
Foglalkozása
KitüntetéseiPadma Bushan

A Wikimédia Commons tartalmaz S. N. Goenka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

S. N. Goenka (Mandalaj, 1924. január 30.Mumbai, 2013. szeptember 29.) indiai tanító, író.

Élete[szerkesztés]

Indiából áttelepült tehetős kereskedő családba született 1924-ben a mianmarbeli Mandalayben, az akkori Burma fővárosában. A családi indíttatást követve ő maga is kereskedelemmel kezdett foglalkozni. Már nagyon fiatalon rendkívül sikeres üzletemberként a burmai indiai közösség kiemelkedő alakja, különböző szervezetek vezető tisztségviselője, számos cég tulajdonosa és legfőbb irányítója lett. Gondtalan életét csupán gyötrő migrénes fejfájásai nehezítették meg, amit először a legjobb helybeli orvosok próbáltak gyógyítani. Ezután már csak a gyógyulást keresve utazott el hosszabb időre azokba az országokba (Japán, Svájc, USA), ahol üzleti érdekeltségei voltak, de a számára könnyen elérhető ottani kiváló orvosok fáradozásai sem jártak eredménnyel. Lehetőségként egyedül a fájdalom csökkentése maradt. Az erre szolgáló szerekből (pl. morfium) egyre többre volt szüksége és a tőlük való függőség kialakulásának a veszélye komoly kockázatként merült fel. Ekkor már Rangunban élt ahol egy barátja, abbeli meggyőződésétől vezérelve, hogy Goenka panaszai pszichoszomatikus eredetűek a városban működő International Meditation Centerben tartott Vipassana meditációs tanfolyamra hívta fel a figyelmét.

Attól való félelmében, hogy buddhista hitre akarják áttéríteni a hithű hindu családból származó Goenka kezdetben vonakodott elmenni a tanfolyamra. A meditációs központ alapítója és karizmatikus tanítója Sayagyi U Ba Khin biztosította, hogy szó sincs áttérítésről. Viszont nem tetszett neki, hogy a fiatalember a fejfájásától szeretne megszabadulni. "Leértékeli ezt a technikát, ha csupán fizikai betegség gyógyítására akarja használni. Jöjjön, hogy megszabadítsa tudatát a feszültségektől és a szenvedéstől, a fizikai haszon automatikusan jön." - mondta neki.

Végül 1955-ben Goenka elvégezte az első 10 napos tanfolyamot, ami a releváció erejével hatott rá. Saját vallásából tudta, hogy kerülni kell a szenvedés okozóját a sóvárgást és az elutasítást. Az ehhez szükséges eszközt azonban csak itt, a Vipassana meditációban találta meg. Ezt követően Sayagyi U Ba Khin kitüntetett tanítványává vált, akinek a megbízásából, a tanulóévek után 1969 -tól kezdődően tanította is a Vipassanát.

Az első tanfolyamra családi és ismerősi körben, most már Indiában került sor. Jóllehet indiai ismerőseinek száma viszonylag alacsony volt a tanfolyam(ok) híre hamar elterjedt és az irántuk mutatkozó igény folyamatosan nőtt. Az első tanfolyamokat ashramokban, kolostorokban, templomokban tartották, majd 1976-ban Igatpuriban megnyitották az első indiai meditációs központot.

Pontosan 10 évvel az Indiába érkezését követően Goenkaji két kurzust tartott Franciaországban, egyet Kanadában és kettőt az USA-ban. 1981-től kezdődően segédtanítókat kezdett kiképezni, akik az ő képviseletében vezetik azokat a tanfolyamokat, amelyeken a tanítás alapjául a vele készített, meditációra vonatkozó instrukciók és elméleti előadások hanganyagai szolgálnak. A segédtanítók mellett 1994-től kezdődően a legtapasztaltabb segédtanítókból tanítók lettek.

Ez a program lehetővé tette számára, hogy több időt fordítson nyilvános beszédekre és előadásokra pl. olyan helyeken, mint a davosi Világgazdasági Fórum https://www.youtube.com/watch?v=EFxrHNkzirs és az ENSZ Világbéke Kongresszusa https://www.youtube.com/watch?v=P97criit1qI.

A Ghandi tanítvány és harcostárs Vinoba Bhave Vipassana hatásosságára vonatkozó kétkedését kihívásnak vette. A megfelelő kezdeti lépések megtétele után ma már világszerte számtalan börtönben tartanak Vipassana kurzusokat, méghozzá nagy sikerrel, amiről fesztiváldíjas dokumentum filmek számolnak be. Hasonlóképpen számos országban tartanak 1-3 napos Anapana tanfolyamokat gyerekeknek és tinédzsereknek. S. N. Goenka nevéhez fűződik a Mumbaiban épült a Burma iránt érzett hála és tiszteletet kifejező Global Pagoda valamint a Vipassana Research Institute létrehozása, amelyben komoly kutatási munkák folynak.

Tevékenységét számos díjjal és kitüntetéssel honorálták. Élete utolsó éveiben meggyengült egészségi állapota ellenére, tolószékhez kötve fáradhatatlanul dolgozott. Életének 90.-ik évében 2013 szeptemberében halt meg Mumbaiban.

Jegyzetek[szerkesztés]