Ritchie Blackmore

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ritchie Blackmore
Ritchie Blackmore (1985).jpg
Ritchie Blackmore 1985-ben, San Franciscoban
Életrajzi adatok
Születési név Richard Hugh Blackmore
Született 1945április 14. (69 éves)
UK Weston-super-Mare, Anglia
Pályafutás
Műfajok hard rock
heavy metal
rock
folk rock
Aktív évek 1960-tól
Együttes Deep Purple
Rainbow
Blackmore’s Night
Hangszer elektromos gitár, akusztikus gitár, mandolin, egyéb pengetős hangszerek
Kiadók Tetragrammaton, Warner Bros., Polydor, BMG, SPV, Spinefarm

Ritchie Blackmore weboldala

Ritchie Blackmore (Anglia, Weston-super-Mare, 1945. április 14. –) eredeti nevén Richard Hugh Blackmore híres angol gitáros, és zeneszerző. Klasszikus, blues és improvizatív elemeket is ötvöző, utánozhatatlan, rendkívül dinamikus gitárjátékának köszönhetően méltán tartja a szakma a világ egyik legjobb rock gitárosának. Blackmore elsősorban a Deep Purple és a Rainbow zenekarok révén vált ismertté. Jelenleg feleségével, Candice Nighttal (eredeti neve :Candice Lauren Isralow) zenél együtt a Blackmore’s Night formációban. A pár New Yorkban, Long Islanden él.

Pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fender Stratocaster gitár

Blackmore apjától kapta első gitárját 11 éves korában, ezen tanult egy évig klasszikus gitározást, ennek hatása máig érződik a stílusán. Ezekben az években igen intenzíven gyakorolt, hiszen édesapja azzal a feltétellel vette a hangszert, hogy ha a kis Ritchie nem tanul meg rajta játszani, akkor a gitárt a gyermek hátán töri szét. Az 1960-as években egy kevésbé ismert zenekarban játszott.

1968-ban a billentyűs, orgonista Jon Lorddal megalakította a Roundabout zenekart, amiből később a Deep Purple alakult. Az elmaradhatatlan Fender Stratocaster elektronikus gitárjával, és önfejű, virtuóz stílusával generációjának összes rockgitárosára hatással volt. Kezdetben egy Gibson ES-335-ön játszott, és az utána következő gitárja volt a már említett Fender. A komfortosabb zenélés érdekében Blackmore leszerelte gitárjának középső hangszedőit. A zenélési technikájához hozzátartozik, hogy rövidebb hüvelyk és kisujjal rendelkezik, mint a legtöbb gitáros, és a szólójátékát ez még kreatívabbá, és változatosabbá teszi.

1975-ben Blackmore kilépett a Deep Purple-ből, és megalapította a Rainbow zenekart, majd 1984–1993 között ismét beállt régi zenekarába. A Rainbow időszakból származik Blackmore-nak az a szokása, hogy koncerteken egy gitárszóló keretében előadja Beethoven 9. szimfóniájából az Örömódát – először a Difficult to Cure című Rainbow albumon szerepelt az örömóda feldolgozása, címadó számként. A Deep Purple-lel Ian Gillanhoz fűződő rossz viszonya miatt szakított – a köztük lévő feszültség tagcserék sorában nyilvánult meg az együttes történetében.

1995-ben újraalakult a Rainbow Ritchie Blackmore's Rainbow néven. Ebben az időszakban keletkezett a Stranger In Us All című album, amelyen Blackmore jelenlegi felesége, Candice Night vokálosként hallható. Vele 1997 óta játszik együtt Ritchie Blackmore a Blackmore’s Night zenekarban. Inkább már akusztikus gitáron hallhatjuk páratlanul virtuóz, kimunkált, kristálytiszta gitárjátékát. Időnként azonban a jól ismert Stratocaster hangja is megjelenik.

Lemezek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Deep Purple[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A lista nem teljes, a koncertalbumok közül csak a fontosabbak szerepelnek.

Rainbow[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Blackmore's Night[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]