Pesellino

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pesellino
Született

Firenze
Elhunyt

Firenze
SzüleiStefano di Francesco
Foglalkozása
  • festőművész
  • illuminator
  • rajzoló
A Wikimédia Commons tartalmaz Pesellino témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Madonna és Gyermeke szentekkel, Metropolitan Művészeti Múzeum, New York
Szent Kozma és Damján csodája a Noviciátusi oltárképről

Francesco di Stefano, művésznevén Pesellino (Firenze, 1422 k. – 1457. július vége) 15. századi itáliai reneszánsz festő és miniátor, Fra Filippo Lippi és Fra Angelico stílusának követője.

Élete[szerkesztés]

A Pesellino művésznév anyai nagyapjától, Giuliano d'Arrigótól származik, akit Pesello néven ismertek, s aki apja, Stefano di Francesco halála után őt felnevelte. 1447-től nagyapja műhelyében találjuk, ahol nagy valószínűséggel a szakmai képzést kapta, 1453-ban Pietro di Lorenzo del Pratese és Zanobi del Migliore társaságában saját műhelyt nyitott.

Más területen tapasztalható kepzettségét Filippo Lippi Noviciátusi oltárképének predellája igazolja, amely 1445-ből származik, és ma az Uffizi és a Louvre között megosztva van kiállítva, s amelyen stílusa már kiforrott jellegzetességeket mutat, Fra Lippi és Fra Angelico műveinek személyes értelmezésén alapul, akikkel valószínűleg a Medicieknél talalkozott.

Ehhez a műhöz közel állnak a Petrarca Trionfijával díszített ládák a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeumban, amelyek talán Piero de’ Medici és Lucrezia Tornabuoni 1444-es esküvőjéhez készültek, valamint néhány miniatúra, amelyeken jelenleg az Ermitázs és a velencei Biblioteca Marciana osztozik, s amelyek korábban a Silius Italicus Punica-kódexéhez tartoztak, amelynek tulajdonosa Tommaso Parentuccelli, a későbbi V. Miklós pápa volt. Parentuccelli valójában 1447-ben segített az Cosimo de’ Medicinek a bibliográfiai kánon elkészítésében a firenzei Szent Márk-kolostor születőben lévő könyvtárához, aki lehet, hogy kódexiniciálékkal fejezte ki háláját munkájáért. A Dávid történeteivel (londoni National Galleryben) szereplő többi ládapanel egy Medici-megbízásra vezethető vissza.

Pesellinónak egyetlen munkája van teljesen dokumentálva, és ez az utolsó ismert műve: a Szentháromság oltárképe, 1455-ből, amelynek töredékeit a 20. század elején a londoni National Galleryben egyesítették, s amely eredetileg a Szentháromság Társasága megszűnt oratóriumában volt látható Pistoiában. 1457 júliusában a festő megbetegedett, és a Filippo Lippi műhelyében elkészült oltárkép, talán csak az ő predellája.

Petrarca: Trionfi predella

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Art UK. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.)
  2. RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. [16000 Királyi Művészeti Akadémia]. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. AGORHA (francia nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. a b https://www.biografiasyvidas.com/biografia/p/pasellino.htm

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pesellino című olasz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Bibliográfia[szerkesztés]

  • Ada Labriola (szerk.): Beato Angelico a Pontassieve, Mandragora, Firenze, 2010 ISBN 978-88-7461-149-2
  • W. Weisbach: Francesco Pesellino und die Romantik der Renaissance. Berlin, Cassirer, 1901
  • A. Scharf: Zur Kunst des Francesco Pesellino. In: Pantheon, 14.1934, 211–221. oldal
  • D. Gordon: The 'missing' predella panel from Pesellino's Trinity altar-piece. In: The Burlington magazine, 138.1996, 87–88. oldal
  • Francesco Pessellino. In: Fogg Art Museum (szerk.): Collection of Mediaeval and Renaissance Paintings. Kessinger Publishing, 2004. 61–64. oldal

Egyéb projektek[szerkesztés]

További információkat találhatsz Pesellino témában a Wikipedia testvérprojektjeiben:

Szótári meghatározások a Wikiszótárban
Kézikönyvek a Wikikönyvekben
Idézetek a Wikidézetben
Forrásmunkák a Wikiforrásban
Képek a Commonsban
Hírek a Wikihírekben

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]