Paul Winchell

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Winchell
Paul Winchell 1951-ben
Paul Winchell 1951-ben
Életrajzi adatok
Születési névPaul Winchell
Született1922. december 21.
New York
Elhunyt2005. június 24. (82 évesen)
Los Angeles
HázastársaDorothy Movitz

Nina Russel (1961-1972)

Jean Freeman (1974-2005)
GyermekeiApril Winchell
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek19431999
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán

Paul Winchell IMDb-adatlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Winchell témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Winchell (New York, 1922. december 21.Los Angeles, Kalifornia, 2005. június 24.) amerikai színész, szinkronszínész, hasbeszélő. Népszerűsége az 1950-es és az 1960-as években volt a legnagyobb, 1965 és 1968 között ő volt a gyermekeknek szóló Winchell-Mahoney Time televíziós show házigazdája. Amatőr feltalálóként is tevékenykedett, ő volt az első, aki mellüregbe ültethető, mechanikus mesterséges szívet épített és szabadalmaztatott.[1] Televíziós munkájáért csillagot kapott a hollywoodi Hírességek sétányán.

Élete[szerkesztés]

Winchell Paul Wilchinsky néven született New York-ban, Solomon és Clara (Fuchs) Wilchinsky gyermekeként. Apja szabó, nagyszülei Lengyelországból és az Osztrák–Magyar Monarchiából származó zsidó bevándorlók voltak.[2] Eredetileg orvosnak készült, de a gazdasági recesszió miatt nem tudta családja finanszírozni ez irányú terveit.[3]

A hasbeszélés[szerkesztés]

Winchell legismertebb bábui Jerry Mahoney és Bütyökfejű Smiff voltak. Az előbbit Frank Marshall chicagoi bábukészítő faragta. Később aztán az eredeti bábuk alapján hársfából másolatokat is készíttetett. Jerry Mahoney alakja egész tévés karrierje során elkísérte Winchellt. Bütyökfejű Smiffet csak később alakította ki, két Mahoney másolatból. Az eredeti Marshall-féle alakot, valamint Bütyökfejű Smiff egyik másolatát a Smithsonian Intézetben őrzik.

Winchell először egy 1943-as rádióműsorban jelent meg hasbeszélőként Mahoney-val. A műsor rövid életű volt, mivel háttérbe szorította Edgar Bergen. Winchell egy Humpty Dumpty-hoz hasonló figurát is készített, Oswald néven.

Szinkronmunka[szerkesztés]

Winchell a későbbiekben híres szinkronhang lett többek között a Flúgos futam, a Süsü keselyűk, a Penelope Pitstop, a Hupikék törpikék, a Borzas brumi brancs rajzfilm sorozatokban, de ő volt a Hupikék törpikék főgonoszának, Hókuszpóknak is az eredeti angol nyelvű hangja. A Disneynél a Micimackó filmekben nyújtott teljesítményéért Grammy díjat kapott. Ő kölcsönözte hangját Tigris alakjának. Micimackó televíziós adaptációjában már Jim Cummings kapta meg ezt a szerepet. Paul utolsó szereplése Tigris hangjaként az A Valentine for You c. filmben volt. Ő alakította a Gumimacik című televíziós sorozatban Zummi Gummi hangját, majd 1976-ban, a Rózsaszín párducban, Fearless Freddy-t is.

Élő műsorok[szerkesztés]

1956-ban Winchell gyakran volt vendégszereplő – sokszor Mahoney-val együtt – a What is my line? című sorozatban. Egyéb szereplései: The Beverly Hillbillies, The Lucy Show, The Dick Van Dyke show, Dan Raven, valamint a The Brady Brunch. 1963-ban saját magát alakította Az első benyomásod című NBC játékshow-ban. Shari Lewis hasbeszélővel együtt jelent meg a Love, American Style című produkcióban, ahol két hasbeszélőt alakítottak, akik bábujukon keresztül mutatkoznak be egymásnak.

A Winchell-Mahoney Time[szerkesztés]

Winchell legismertebb televíziós show-ja a Winchell-Mahoney Time (1965–1968). A gyermekshow szövegeit Winchell akkori felesége, Nina Russel írta. Winchell több szereplőt játszott a sorozatban, pl: Bütyökfej apját, Csontfejet. Ő alkotta meg a sorozat egyik bábuját, Oswaldot, akit saját kezűleg készített el. Ennek különlegessége az előre-hátra mozgó száj volt. A show producere a Los Angeles-i KTTV volt. 1989-ben Winchell beperelte a Metromediát, ami akkorra már megvásárolta a Fox tévéállomásokat, így megalapozva a Fox Networköt. A per tárgya 288 videókazetta joga volt. A per megnyertével Winchell 17,8 millió dollárt kapott, valamint a Metromedia megsemmisítette a kazettákat.[4]

Az orvoslás[szerkesztés]

Winchellt érdekelte az orvoslás, így tanult a Columbia egyetem előkészítőjén. Diplomáját az akupunktúra terén nyerte el, így lett akupunktőr. Hipnotizőrként is dolgozott a hollywoodi Gibbs Intézetben.

Halála[szerkesztés]

Winchell 2005. június 24-én hunyt el 82 éves korában, természetes halállal. Testét elhamvasztották, hamvait szétszórták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Artificial Heart Patent (angol nyelven). web.mit.edu. [2006. január 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 16.)
  2. Paul Winchellnek nem volt rokoni kapcsolata a rádiós Walter Winchellel, aki eredetileg Walter Winschel néven született.
  3. Paul Winchell Biography (angol nyelven). filmreference.com. (Hozzáférés: 2011. június 16.)
  4. TV Ventriloquist, Cartoon Voice And Inventor Paul Winchell Dies (angol nyelven). washingtonpost.com. (Hozzáférés: 2011. június 16.)

További információ[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Paul Winchell című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.