Gumimacik

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A gumimacik
(Adventures of the Gummi Bears)
Gummi.jpg
Műfaj kaland, vígjáték, fantasy

Alkotó(k) Jymn Magon
Art Vitello
Író(k) David Block
Hang(ok) Bill Scott
Corey Burton
Paul Winchell
Jim Cummings
June Foray
Lorenzo Music
Katie Leigh
Noelle North
Főcím Télen és nyárban
Főcímzeneszerző Silversher & Silversher
Végefőcím Kiskoruk óta (hangszeres)
Zeneszerző(k) Thomas Chase
Steve Rucker

Formátum Mono (1-2 évad)
Stereo (3-6 évad)
Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 6
Epizódok 65 (95 részenként) (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22 perc
Gyártó Walt Disney Television Animation
Sugárzás
Eredeti adó NBC
ABC
Eredeti sugárzás 1985. szeptember 14.1990. december 8.
Magyar adó MTV 1
RTL Klub
Story4
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető. (MTV 1), (RTL Klub)
Hat éven aluliak számára nem ajánlott. (Story4)
Külső hivatkozások
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A gumimacik (angol címén: Disney's Adventures of the Gummi Bears) színes, amerikai televíziós rajzfilmsorozat, melyet először a nyolcvanas évek közepétől a kilencvenes évek elejéig az Amerikai Egyesült Államok és sok más ország tévéadói sugározták. Természetesen azóta többször is levetítették.

A sorozatot a Walt Disney Company készítette, az első rész bemutatójára 1985. szeptember 14-én került sor az NBC-n. A további részeket az ABC csatornán játszották, egészen a sorozat 1990. december 8-i záróepizódjáig. Magyarországon 1992 és 1994 között vetítették a Walt Disney bemutatja műsorban a Magyar Televízió 1-es csatornáján, majd az RTL Klub kereskedelmi csatorna adta le, majd a Story4 sugározta.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A rajzfilmsorozat a középkorban játszódik. Hősei az erdőben élő gumimacik. Sokkal fejlettebbek az embereknél, a föld alatt és fák belsejében élnek. Régen rengetegen voltak, de mára csupán egyetlen család maradt. Az emberek elől elrejtőznek, így létezésük csak gyerekmese, babona. Nevüket arról a képességükről kapták, hogy a gumibogyóbokor terméséből olyan varázsitalt képesek főzni, amelytől testük gumiszerűvé válik, és így pattogni, ugrálni tudnak. A gumibogyószörp az embereknél egészen más hatást vált ki, hihetetlen erőssé teszi őket. De naponta csak egyszer fogyaszthatnak belőle. Legnagyobb ellenségük Igthorn herceg, aki meg akarja szerezni a tudásukat, hogy segítségével elfoglalhassa a királyi trónt.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Macik[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Gumimacik

Egy gumimaci család, akik egy fa rejtekhelyében élnek, az emberektől és a szörnyektől elrejtőzve.

 • Cubbi – Rózsaszíne szőrű, kék sapkás, sárga-piros csíkos ruhás, kisfiúgyerek gumimaci. Legjobban harcias játékot szeret játszani és szeretné, hogy egy napon igazi lovaggá üssék.
 • Sunni – Sárga szőrű, zöld ruhás, kislánygumimaci. Szép a külseje, díszíti ruháját és szeret gumibogyót szedni.
 • Tummi – Kékeslila szőrű, piros sapkás, barna ruhás, fiatal felnőttférfi gumimaci. Nagyon jó húsba van, nagyon lassan megy és nagyon szeret enni, leginkább torta féléket.
 • Gruffi – Barna szőrű, zöld sapkás, barna ruhás, középkorú felnőttférfi gumimaci. Nagyon morcos természetű, de Grammi tudja, hogy neki van a legjobb szíve a gumimacik között, csak szégyelli, hogy lágyszívű és ezért azt a nagy hangjával leplezi.
 • Zummi – Lila szőrű, kék sapkás, kék ruhás, cvikkeres, öregedő felnőttférfi gumimaci. Tud varázsolni, a nagy gumimacikódex-e segítségével, de olykor mellé fog a varázslatainak kísérletével.
 • Grammi – Barna szőrű, kék sapkás, kék ruhás középkorú felnőttnő gumimaci. A szakácsnő, nagyon jól főz.
 • Chummi – Barna szőrű, vörös-ciklámen ruhás, középkorú felnőttférfi gumimaci. Egy napon egy elhagyatott városból léghajón érkezik a gumimacikhoz vendégségbe és megy tovább Új-Gumicába az ősgumimacikhoz a léghajóján.
 • Gusto – Kék szőrű, sárga sapkás, bordó ruhás, középkorú felnőttférfi gumimaci. Egy festőművész, egy szigeten élt sokáig, aztán Tummi és Grufi rátaláltak és megmentették, mielőtt a szigetet elöntötte a víz, majd a gumimacik közelébe költözött.
Ősgumimacik

A gumimacik őseik, akik Medvédiában éltek, aztán egy vészhelyzet következtében elhajóztak Új-Gumicába. Egy napon a GummyScope-al üzenetet váltottak velük a gumimacik, de Ightorn rombolása miatt, nem jött össze a találkozásuk. Chummy-val léghajóval akartak át repülni a víz felett és ötletére, eltervezték ott maradnak, de mégsem akarták elhagyni a házuk és a barátaikat, ezért ezt az ötletet felszámolták. Gusto-val hajóval akartak átkelni a vízen, de ez a tervük sem jött össze, mert Ightorn féken tartotta. Egyszer Zummi megírta vissza jöhetnek, mert ideiglenesen eltűnt Ightron a környékükről, de közben még idő előtt előkerült és így kénytelen lettek visszafordulni, mikor a kikötő közelében jártak. Befejezésül a tartalék GummyScope-al megüzenték a Gumimaciknak, hogy szívesen hazatérnek minél előbb, amint tudnak.

 • Szederinda gróf – Szürke szőrű, zöld ruhás, öreg ősgumimaci. Megemlítették Kék Szeder néven is. Vékony alkatú, nagyon nemes, Medvédiában élt egymagában, miután a többi ősgumimaci elhajózott Új-Gumicába és később a városába Barbár macikat fogadott.
Babármacik

Harcos macik, akik beköltöztek az ősgumimacik városába, Medvédiába, amint Szederinda Gróf oda fogadta őket.

 • Buddy – Barna szőrű, barna sapkás, barna ruhás, kisfiúgyerek barbár maci. Szert harcolni, egyszer Cavin-el közösen csinált harcgyakorlatot.
 • Gritty – Szürke szőrű, barna ruhás, középkorú felnőttférfi barbár maci. A jobb szemét eltakarja, azóta miután megsérült neki, egy harcolás közben.
 • Ursa – Barna szőrű, piros ruhás, középkorú felnőttnő barbár maci. Nagy harcos és hangos természetű.
Elveszett törpemacik

Törpe méretű macik, akik egy elveszett városban élnek, de a gumimacik egyszer megtalálták őket és elmentek a városokat meglátogatni.

Emberek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Gregor király – Király, Dunwin várában, a gumimacik létét nem tudta meg a történet végégig.
 • Ightorn herceg – Gonosz herceg, mióta száműzték, azóta azzal akar bosszút állni, hogy lerombolja Dunwin várát vagy átvegye a hatalmat.
 • Sir Tuxford – Lovag, Dunwin várában, védelmezi a várat.
 • Cavin apród – Apród, Dunwin várában. Tuxford segítője és azt szeretné, hogy egy napon lovaggá üssék. A gumiacik egyetlen emberfiú barátja.
 • Óriás – Óriás, aki valamikor egy pici embergyerek volt, de örökösen csúfolták a kicsisége miatt. Ezért azt kívánta minél nagyobbra nőjön, hogy mindenki féljen tőle, de azóta egyedül kellett élnie, abban a barlangban, ahol ez a kívánsága teljesült. Egyszer Cavin és Cubbi ott jártak. Végül Cavin azt kívánta, újra olyan kicsi legyen, amilyen volt. Utána rájött, ez mégis így van jól. A neve nem hangzik el.
 • Calla királylány – Szőke hajú, fekete szemű, királylány. Gregor lánya. Egyszer jobban szeretett volna falusi lány lenni, de rájött mégis jobb, ha királylány. A gumimacik egyetlen lánygyerek barátja.
 • Marie hercegnő – Fekete hajú, fekete szemű hercegnő. Kissé sokat gondol, egyszer Calla-val tettek közösen próbagyakorlatokat, mihez értenek jobban, amit egy királylánynak és egy hercegnőnek tudni illik.

Szörnyek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ightorn szolgái, nagyon gyagyások, a nevük nem hangzik el, párszor zöld és lila, színek elnevezésével nevezete meg őket Igthorn.

 • Toadie – A legkisebb és leggyagyásabb szörny, aki gyakran bosszantja Ightorn-t és olyakor pöszén beszél.

További szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Álomkobold – Zöld színű, gombakalapos kobold. Mézen él és varázslattal altat. Akik használják a gondolkodásuk, olyan lényeket pl. az embereket és a Gumimcikat, őket nagyon hosszú időre tudja elaltatni. Akik nem használják a gondolkodásuk, olyan lényeket pl. a szörnyeket őket viszont csak nagyon rövid időre tudja elaltatni. Egyszer Gruffi ráijesztet és nem fogadta szavát a fenyegetésre, ezért elaltatta, Cubbi és Grammi utána mentek a barlangjába, hogy feloldassák a varázslatot, azt feloldotta és cserébe segítettek rajta, hogy Gruffi és Grammi átvitték a varázskövét a mézlelő helyre.
 • Mókamanó – Rózsaszínű, gombakalapos, szárnyas manó. Él-hal a tréfáért, a gumimacikat háborgatta, mindenféle rossz tréfákkal. De a rossz tréfái, rosszul sülnek el és ő maga is pórul járt.

Szinkronhangok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Eredeti hang Magyar hang
Gruffi Bill Scott (1. évad)
Corey Burton (2-6. évad)
Balázs Péter
Zummi Paul Winchell (1-5. évad)
Jim Cummings (6. évad)
Horkai János
Grammi June Foray Feleki Sári
Tummi Lorenzo Music Szabó Sipos Barnabás
Sunni Katie Leigh Györgyi Anna
Cubbi Noelle North Tóth Barnabás
Chummi  ???  ???
Gusto Rob Paulsen Harsányi Gábor
Igthorn herceg Michael Rye Csurka László
Toadie Corey Burton Botár Endre
Cavin (apród) Christian Jacobs (1. évad)
Brett Johnson (2. évad)
David Faustino (3. évad)
Jason Marsden (4–5. évad)
R.J. Williams (6. évad)
Petrik Péter
Calla (királylány) Noelle North Somlai Edina
Gregor király Michael Rye Sinkó László
Sir Tuxford Bill Scott (1. évad)
Roger C. Carmel (2. évad)
Brian Cummings (3–6. évad)
Gruber Hugó
Lady Vészi Tress MacNeille Bessenyei Emma
Opard Jymn Magon Laklóth Aladár
Jean-Claude király Hamilton Camp Versényi László
Marie hercegnő Kath Soucie Papp Ágnes
Ursa Pat Musick
Szederinda gróf Walker Edmiston Hollósi Frigyes
Buddy Dana Hill Gerő Gábor
Gritty Peter Cullen Vajda László
Álomkobold  ???  ???
Mókamanó  ???  ???

További magyar hangok: Andai Györgyi, Antal László, Balázsi Gyula, Barbinek Péter, Benedikty Marcell, Beregi Péter, Bolba Tamás, Bor Zoltán, Czigány Judit, Cs. Németh Lajos, Csíkos Gábor, Farkas Antal, Forgács Péter, Götz Anna, Gyürki István, Halmágyi Sándor, Harsányi Gábor, Hollósi Frigyes, Horváth Zotlán, Imre István, Juhász Tóth Frigyes, Kardos Gábor, Kárpáti Tibor, Kassai Károly, Kenderesi Tibor, Kerekes József, Kisfalussy Bálint, Kocsis György, Komlós András, Koroknay Géza, Kránitz Lajos, Makay Sándor, Melis Gábor, Minárovits Péter, Némedi Mari, Papp Ágnes, Prókai Annamária, Pusztai Péter, Soós László, Szabó Gyula, Szokol Péter, Szombathy Gyula, Szoó György, Szűcs Sándor, Uri István, Varga T. József, Várkonyi András, Zalán János, Zsolnay Júlia

Epizódlista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]