Orodromeus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orodromeus
Evolúciós időszak: késő kréta 75 Ma
Az Orodromeus makelai rekonstrukciója
Az Orodromeus makelai rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Cerapoda
Alrendág: Ornithopoda
Család: Hypsilophodontidae
Nem: Orodromeus
Horner & Weishampel, 1988
Fajok
  • O. makelai Horner & Weishampel, 1988 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orodromeus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orodromeus témájú kategóriát.

Az Orodromeus a hypsilophodontida dinoszauruszok egyik neme, amely a késő kréta korban (a campaniai korszakban), mintegy 75 millió évvel ezelőtt élt Észak-Amerikában, Montana területén. Kis méretű növényevő volt, és hasonló területeken élhetett, mint kortársai a Daspletosaurus és az Einiosaurus. Típusfajáról a Orodromeus makelairól a Jack Horner és David B. Weishampel készítettek leírást 1988-ban.

Felvetődött, hogy rokonához, az Oryctodromeushoz hasonlóan üregeket ásott, mivel a csontjait együtt találták meg olyan helyeken, ahol elvileg szét kellett volna szóródniuk.[1]

Popkulturális hatás[szerkesztés]

Az Orodromeus látható a Discovery Channel által készített Dinoszauruszok bolygója Kicsi Da vadászik című részében, melyben egy csordára rátámad egy Troodonfalka.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Varricchio, David J., Martin, Anthony J.; and Katsura, Yoshihiro (2007). „First trace and body fossil evidence of a burrowing, denning dinosaur” (PDF). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences 274, 1361–1368. o. DOI:10.1098/rspb.2006.0443. (Hozzáférés: 2007. március 22.)  

Források[szerkesztés]

  • Ornithopoda. Thescelosaurus. [2013. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 2.)
  • Horner, J., Weishampel, D. (1988). „A comparative embryological study of two ornithischian dinosaurs”. Nature (London) 332 (6161), 256–257. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Orodromeus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.