Michelisz Norbert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Michelisz Norbert
Michelisz Norbert 2015-ben
Michelisz Norbert 2015-ben
Életrajzi adatai
BeceneveNorbi
Született1984. augusztus 8. (39 éves)
Himesháza[1]
Nemzetiségemagyar magyar
Pályafutása
KategóriaTúraautó-világbajnokság
Túraautó-világkupa
Aktív évei20082022
Korábbi csapataiESP Sunred Engineering (2008–2009)
HUN Zengő Motorsport (2010–2015)
JPN Honda Racing Team JAS (2016–2017)
ITA BRC Racing Team (2018–2022)
Nagydíjak száma286
Világbajnoki címek1 (2019)
Győzelmek16
Dobogós helyezések57
Első rajtkockák8
Leggyorsabb körök6
VB-pontok2473
Első nagydíjJPN 2008-as japán verseny
Első győzelemMAC 2010-es makaói verseny
Legutolsó győzelemBHR 2022-es bahreini verseny
Legutolsó nagydíjKSA 2022-es szaúd-arábiai verseny
2022-es VB-helyezés4. (222 pont)

Frissítve: 2022. november 27.
Michelisz Norbert weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelisz Norbert témájú médiaállományokat.

Michelisz Norbert (Himesháza, 1984. augusztus 8. –) SEAT León Európa-kupa és többszörös túraautó-világbajnoki futamgyőztes magyar autóversenyző. A túraautó-világbajnokság első magyar résztvevője, 2012 és 2015 privát bajnoka és 2017-es ezüstérmese, valamint a 2019-es túraautó-világkupa és a 2023-as TCR-világsorozat győztese.[2][3] A Hyundai gyári versenyzője.[4]

Pályafutása[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Autóverseny-szimulátoros kezdetek után 2006-ban megnyerte a Suzuki Swift Kupát, majd 2007-ben a Renault Clio Kupa bajnoka lett. 2008-tól vesz részt nemzetközi versenyeken. Első szezonjában egy futamot nyerve, 18 pontot gyűjtve a tizennegyedik helyen zárt a SEAT León Európa-kupa mezőnyében. Ebben az évben kezdett együtt dolgozni Bári Gergely versenymérnökkel.[5] A SEAT León-Európa-kupában versenyzett 2009-ben is. A szezon során öt győzelmet szerzett, végül – tizenhárom ponttal az olasz Massimiliano Pedalà előtt – a bajnokság élén zárt.

Túraautó-világbajnokság[szerkesztés]

WTCC 2008–2009 – Az első két beugrás[szerkesztés]

2008-ban a Seat León Eurocup monzai versenyén elért eredményei következtében, a SUNRED Racing támogatásával rajthoz állhatott a túraautó-világbajnokság japán fordulójában. Az első futamon már az első körben kiesett, a másodikon így a mezőny végéről indult és a 16. helyen zárt. 2009-ben szabadkártyával részt vett a túraautó-világbajnokságon két viadalán, ezúttal Nagy-Britanniában, a Brands Hatch-i pályán, ahol meglepetésre egy gyengébb technikával a 10. pozíciót szerezte meg az időmérő edzésen, maga mögé utasítva többek között a világbajnok Yvan Müllert. Az első futamon azonban éppen a francia pilótával ütközött, fel kellett adnia a körviadalt, így a második versenyen nem tudott rajthoz állni.

WTCC 2010 – Az első teljes év, a SEAT-os korszak[szerkesztés]

2010-ben a Zengő Dension Team színeiben a világbajnokság állandó résztvevője volt, privát indulóként, egy SEAT León TDI versenyautóval. A 2010-es évadban kiírt újoncok versenyének öt társával együtt volt résztvevője. A 22 verseny során kétszer állhatott dobogóra (ebből egyszer volt ténylegesen a dobogón, mivel a japán futamon bár ötödikként ért célba, a brazil Augusto Farfust és a brit Andy Priaulx-t előle zárták ki mind a két versenyből). Ő lett az első magyar versenyző, aki túraautó-világbajnoki futamot nyert, a szezonzáró makaói verseny második futamán győzni tudott, megelőzve az olasz Gabriele Tarquinit és a brit Robert Huffot. A pilóták pontversenyében 104 ponttal a 9. helyen zárt, az újoncok között pedig megnyerte a bajnokságot a dán Michel Nykjær és a svájci Fredy Barth előtt.

A Zengő Motorsport BMW-jében a 2011-es japán nagydíjon

WTCC 2011 – BMW[szerkesztés]

Második teljes szezonjában ki kellett hagynia az első versenyt Brazíliában, mivel a Zengő Dension Team még nem írta alá a szerződést új versenyautója, egy BMW 320 TC használatba vételéről. Így csak a szezon második versenyén, a belgiumi Zolderben mutatkozhatott be. Az ott megszerzett hetedik és nyolcadik helye után mind Michelisz, mind a csapat nagy reményeket táplált a független (nem gyári) indulók számára kiírt WTCC Yokohama Trophy megnyerésére, amit tovább fokozott az olaszországi futamon elért negyedik és hetedik helye. Az észak-afrikai politikai feszültségek miatt a sorozat szervezői törölték a marokkói viadalt, így a negyedik fordulóra a Hungaroringen került sor. Michelisz és a Zengő Dension Team hazai pályán a szezon legjobb eredményét érte el, amikor a 6. helyről rajtolva, bravúros versenyzéssel másodikként ért célba az első futamon, a győztes Alain Menu Chevrolet Cruze-a mögött. A második futamon nem járt szerencsével: az első kanyarban összeütközött a marokkói Mehdi Bennani BMW 320 TC-jével, összetörve kocsija elejét. A rajt után lezúduló zápor miatt leállították a futamot, így a magyar pilóta ott lehetett a megismételt rajtnál. Súlyosan sérült kocsija ellenére, a mezőny végéről indulva a 15. helyre ért be, a leggyorsabb kört elérve.

Az idény záró szakaszában néhány szép felvillanás mellett technikai és emberi hibák tarkították Michelisz Norbert szezonját. A portói második futamon negyedikként ért célba. Az oscherslebeni második futamon vezette a mezőnyt, de hibázott és kiesett. Valenciában a későbbi világbajnok, Yvan Muller kocsiját üldözte az első helyért, amikor az utolsó kör utolsó kanyarjában, Robert Huff nyomása alatt a kevésbé tapadó belső ívre hajtott, autója megpördült, így második helyett csak hatodik lett. Az Ázsiában megrendezett utolsó hat futamon a magyar pilóta csak háromszor tudott pontot szerezni, emiatt a világbajnoki összetett 9. helyére, valamint a WTCC Yokohama Trophy negyedik helyére esett vissza.

WTCC 2012 – Privát bajnoki cím a BMW-vel[szerkesztés]

2012-ben megszerezte második világbajnoki futamgyőzelmét a Hungaroringen, mintegy 35 ezres közönség előtt.[6] Az év végén a bajnoki tabella 6. helyén végzett és megnyerte a nem gyári (privát) csapatok versenyzői számára kiírt WTCC Yokohama Trophy-t.[7]

WTCC 2013 – Váltás a Hondára[szerkesztés]

Honda Civic WTCC-vel a 2013-as japán futamon

2013-tól a Zengő Motorsport magyar versenyzője egy új fejlesztésű Honda Civic WTCC-vel állt rajthoz. A kezdeti nehézségek ellenére a harmadik versenyhétvégén dobogóra tudott állni, a tizedik fordulóban pedig megszerezte első futamgyőzelmét a japán gyártó otthonában, Szuzukában, harmadik wtcc-s futamgyőzelmét aratva ezzel. A szezonban összesen hét dobogós pozíciót könyvelhetett el. Az utolsó versenyig meccsben volt az ötödik helyért az angol Rob Huff-fal, azonban a makaói második futamon rajtbalesetbe keveredett, végül Huff nyert. Michelisz hatodikként zárta a 2013-as évadot, ami a kezdeti technikai hibák és összesen tíz kiesése ellenére jó eredménynek számított.

Michelisz Norbert (Sanghaj, 2014)

WTCC 2014 – Világbajnoki 4. helyezés[szerkesztés]

Ebben az évben az eredeti tervek szerint két Honda Civicet állított volna csatasorba a Zengő Motorsport, de a csapat végül – részben anyagi megfontolásból – úgy döntött, inkább egy autóra, egy versenyzőre koncentrál. A szezonban a bajnokságban akkor bemutatkozó Citroën C-Elysée kocsik domináltak. Michelisz egy közepes első szezonfél és erős hajrá után a 4. helyen zárta a szezont, addigi legjobb összetett eredményét érve el.

WTCC 2015 – Utolsó év a Zengő Motorsporttal[szerkesztés]

2015-ben folytatódott Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport együttműködése. Az előző évben elért eredményeknek köszönhetően a csapat félgyári támogatást kapott, a téli felkészülés során a magyar versenyzőnek többször lehetősége adódott a gyári Honda csapattal is tesztelni. A bajnokság harmadik fordulójában, a Hungaroringen a pole pozíció-ból indulva megnyerte a második futamot, szokatlanul nagy, 10 másodperces előnnyel Tom Coronel előtt. A szezont 193 ponttal a hatodik helyen zárta, a privát indulók számára kiírt Yokohama Trophyt pedig – immár másodszor – megnyerte.[8] 2016. január 13.-án a Honda gyári csapata bejelentette, hogy három autót indít, a pilótafelállást pedig Tiago Monteiro, Robert Huff és Michelisz Norbert alkotja.[9]

WTCC 2016 – Gyári színekben[szerkesztés]

Michelisz Norbert a 2016-os szezonban a Honda gyári versenyzőjeként állt rajthoz. Csapattársai a portugál Tiago Monteiro és az angol Rob Huff voltak. A magyar pilóta rögtön az első, Le Castellet-i fordulóban dobogóra tudott állni: mindkét futam végén harmadikként haladt át a célvonalon. Egyik kedvenc pályáján, a Slovakia Ringen is jól ment, az első futam utolsó körében látványos manőverrel utasította maga mögé a négyszeres világbajnok Yvan Mullert, így hatodikként intették le, míg a második futamon 4. lett. Ezt követte a Hungaroring-i forduló, amit Michelisz nagy reményekkel várt, de ezúttal nem járt szerencsével. Az első futam felvezető körében turbóhibát szenvedett, emiatt a vert mezőnyben végzett. A két futam közötti időben a szerelők kicserélték a hibás turbótöltőt és Michelisz az utolsó rajthelyről ugyan, de nekivághatott a második futamnak. Michelisz előretörését az eső is segítette, de az egyik kanyarban összeért Hugo Valentével. Az ütközés következtében súlyosan megsérült a Civic WTCC jobb hátsó futóműve, amely az utolsó körben, a sikán előtti szakaszon eltörött. A magyar versenyző ennek ellenére bravúrosan célba hozta a Hondát, a 10. hellyel pontszerző lett.

Az olasz JAS Motorsport által felkészített Honda Civic versenyautók ebben az évben voltak először képesek versenyre kelni a túraautó-világbajnokságot az előző években uraló Citroënekkel. A marokkói városi pályán az agilis Civic WTCC-k domináltak, a második futamon hármas diadalt arattak Huff, Michelisz, Monteiro sorrendben, de az Nemzetközi Automobil-szövetség technikai ellenőrei szabálytalannak ítélték a Civic új padlólemezét, ezért utólag kizárták a Honda valamennyi autóját a hungaroringi és a marokkói futamokról. Az általános csalódottságot feledtetve Michelisz remek 3. és 2. helyeket gyűjtött be a Nürburgringen (utóbbit miután csapattársa, Tiago Monteiro gumidefekt miatt balesetet szenvedett az utolsó körben), majd a moszkvai és a portugáliai forduló egy-egy futamán is dobogóra állhatott. A szezon csúcspontját azonban a FIA WTCC Race of Japan Motegiben megszerzett győzelem jelentette a magyar pilóta számára. Miután sanghajban is szerzett egy erős 2. helyet, Michelisz visszatért a bajnoki dobogós helyért folyó versengésbe. A világbajnoki dobogó alsó fokának sorsa az utolsó fordulóban, Katarban dőlt el, ahol csapattársa, Tiago Monteiro váratlan segítséget kapott a visszavonulását már korábban bejelentő volt bajnoktól, Yvan Mullertől, így a portugál végül a 3., Michelisz a 4. helyen zárta az idényt. A Honda két versenyzője között egyetlen pont döntött (214:213).

WTCC 2017 – Esély a világbajnoki címre[szerkesztés]

Michelisz Norbert szerződését 2017-re meghosszabbította a Honda, csapattársai a portugál Tiago Monteiro, valamint a japán Ryo Michigami (illetve Monteiro szeptemberi tesztbalesetét követően az argentin Esteban Guerrieri és egy futamra az olasz Gabriele Tarquini) voltak. Az első, 2017-es WTCC marokkói verseny fordulóban első futamán az 5. helyen, a második futamon a 2. helyen végzett. A következő viadalon, a Monzában az ötödik helyről vágott neki az első futamnak, majd szenzációs versenyzéssel a harmadik körben már a második helyen haladt. A kör végén Mehdi Bennanit akarta megelőzni, azonban a marokkói figyelmetlenül ráhúzta a kormányt a Parabolica-kanyarban, összeütköztek és mindketten kiestek. Hazai versenye még rosszabbul alakult a Hungaroringen: az első futamon ütközött és kiesett, míg a másodikon negyedikként ért célba.

Hat futam után Michelisz a bajnokság ötödik helyére csúszott vissza, a Civic WTCC tempóját figyelembe véve helyzete kiábrándítónak tűnt. A következő, Nürburgringi hétvégén azonban Michelisz megszerezte a pole pozíciót a főfutamra, ami új reményt adott. A fordított rajtrácsos első futamon a 10. helyről indulva hetediknek jött fel, majd a második futamon másodikként intették le, Nicky Catsburg motorerőben jobb Volvo S60 WTCC-je mögött. Portugáliában szintén egy 7. hellyel nyitott, majd a második futamon pályafutása 6. győzelmét aratta, bajnoki riválisát, Björköt (Volvo) és Monteirót megelőzve. Argentínában, a Termas de Río Hondo pályán az első futam elején saját csapattársa, Tiago Monteiro belefordult a kocsijába a rajt utáni helyezkedésben, ennek következtében Michelisz csak 14. lett. A második futamon azonban nagyszerű rajttal faképnél hagyta a pole-ból induló Catsburgot (Volvo), majd hibátlan versenyzéssel megszerezte 7. diadalát a WTCC-ben. A mezőny először szerepelt a kínai Ningbo pályán, ám Michelisz ezt a hétvégét legszívesebben elfelejtené. A szakadó eső miatt mindössze 3 körig tartott a második futam, amelyen Michelisz hiába ért célba dobogós helyen, az FIA műszaki ellenőrei szabálytalannak találták a Honda új fejlesztésű injektorát, ezért utólag valamennyi japán autót kizárták. Az utolsó előtti fordulóra a mezőny visszatért a legendás makaói utcai pályára, ahol Michelisz legjobb köre a 2. rajthelyre volt elég a hely specialistája, Rob Huff mögött. A nyitóversenyen Michelisz az 5. helyen haladt, amikor elhibázta a Mandarin-kanyar kijáratát, orral nekikoccant a gumikordonnak, amitől a Civic WTCC keresztbe állt a pályán, eltorlaszolva az utat. Piros zászlóval megállították a futamot, majd az egy körrel korábbi állapotok szerint hirdettek végeredményt, így a magyar pilóta szerencsésen megtarthatta 5. helyét. Michelisz a főversenyen nem tudott lépést tartani Huffal, másodikként intették le, megelőzve Tom Chiltont, új csapattársát Guerrierit, valamint bajnoki riválisát, Björköt.

Az idényzáró katari versenyhétvégének világbajnoki esélyesként vághatott neki, 6,5 pontos hátrányban az éllovas Thed Björkhöz képest. Az időmérő edzésen egy fékhibát követően csak a 11. rajthelyet szerezte meg,[10] a nyitófutamon ugyan feljött a kilencedik helyre, de így is nőtt a hátránya a vb-pontversenyt vezető svédhez képest, akit az ötödik helyen intettek le.[11] A főfutamon, az idény utolsó versenyén Michelisz a nyolcadik helyen végzett, Björk pedig a harmadik helyével ünnepelhette a világbajnoki címet. Michelisz, pályafutása legjobb eredményét elérve lett második az összetettben, és ő lett a magyar autósport első világbajnoki érmese.[12][13]

TCR nemzetközi sorozat[szerkesztés]

2017 – Csapatfőnök és versenyző[szerkesztés]

2017. március 20-án fény derült arra, hogy Michelisz Norbert saját csapatot indít a TCR-ben, M1RA néven.[14] Tassi Attila, Roberto Colciago, Giacomo Altoé és Josh Files mellett ő maga is megfordult versenyzőként az alakulatnál – legjobb eredménye pedig a Hungaroringen szerzett második helye,[15] valamint a thaiföldi győzelme.[16] Összesen négy futamon állt rajthoz – ezek alatt 59 pontot szerzett, amellyel a 14. lett az összetettben.

Túraautó-világkupa[szerkesztés]

2018 – Futamgyőztes

2017. december 6-án bejelentették, hogy a Túraautó-világbajnokság és a TCR nemzetközi sorozat egyesülésével 2018-tól elindul a Túraautó-világkupa.[17] 2018. január 30-án pedig kiderült, hogy Michelisz a Hyundaiokat futtató BRC Racing színeiben folytatja pályafutását, a 2009-es világbajnok Gabriele Tarquini csapattársaként.[18] Az idényben egy versenyt nyert a Slovakiaringen.

2019 – Világkupa-győztes

A 2018-as évben még szorosabbra fűzte kapcsolatát a Hyundai Michelisszel, hiszen márciusban bejelentették, hogy a márka magyarországi nagykövete lesz.[19] Az új szezonra készülve 2019 márciusában bemutatták Michelisz autójának új festését, mely sokkal hatásosabb lett a korábbinál.[20][21] A szezonnyitón végig küzdött az autója beállításaival, emellett az egészségi állapota sem volt a legjobb. A Hungaroringen hazai közönség előtt megnyerte a második időmérőedzést, ami pole-t jelentett a számára a harmadik futamra.[22] Egy biztonsági autós fázis után elvesztette a vezetést csapattársával, Gabriele Tarquinivel szemben és a 2. pozícióban intették le. Ezt követően minden hétvégén dobogóra tudott állni legalább egyszer és 5 futamgyőzelmet aratott. A világkupa-győztesi cím a szezonzáró villanyfényes harmadik versenyére esett, amit Esteban Guerrierivel szemben vívott. Még a rajt előtt komolyan szerelték az autóját, amelyet később mint kiderült motorhiba miatt.[23] A startnál Guerrieri és Azcona is megelőzte, majd ők ketten később összeütköztek, aminek következtében az argentin pilóta autójának szellőzői eltömődtek a sok szennyeződéstől, amit a pálya széléről hordott fel és a bokszba kényszerült. A szervizelés után az utolsó helyre érkezett vissza, miközben Micheliszt az 5. helyen intette le a kockás zászló, ami azt jelentette, hogy a magyar pilóta lett a világkupa-győztes, és ezzel pedig magyar autósport-történelmet írt.[24][25][26][27]

2020–[szerkesztés]

A koronavírus-világjárvány jelentősen lerövidült és Európára koncentrálódott versenynaptár második állomásán, a legendás Nürburgringen 2020. szeptember 24-én a Hyundai Motorsport hivatalosan bejelentette, hogy nem fog indulni a versenyhétvégén, mivel igazságtalannak találták a bajnokság teljesítmény kiegyenlítő rendszerét (BoP). Ez egyben azt is jelentette, hogy Michelisz sem vett részt a fordulóban.[28][29]

2021. október 10-én a csehországi Most versenypályán közel két év után újra futamot tudott nyerni.[30][31]

2022 februárjában bejelentették, hogy az évre a spanyol Mikel Azcona lett a csapattársa.[32] Az év közben kiderült, hogy a WTCR addigi formájában megszűnik létezni.[33] November 12-én a 7. pozícióból rajtolva futamot nyert Bahreinben.[34] Ezzel saját pályafutása során először érte el azt, hogy egy versenyhétvégén belül dobogót és győzelmet is szerez.[35] Az év végén a 4. helyen végzett 222 ponttal.[36]

WTCR-pályafutása során összesen 106 versenyen indult, 8 győzelmet ért el és 8 kvalifikációt zárt az élen, ami a legtöbbnek számított.

Eredményei[szerkesztés]

Teljes WTCC-s eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Helyezés Pont
2008 SUNRED Racing Development SEAT León TFSI BRA
BRA
MEX
MEX
ESP
ESP
FRA
FRA
CZE
CZE
POR
POR
GBR
GBR
GER
GER
EUR
EU
ITA
ITA
JPN
JPN
MAC
Makaó
0
KI 16
2009 SUNRED Engineering SEAT León 2.0 TFSI BRA
BRA
MEX
MEX
MAR
MAR
FRA
FRA
ESP
ESP
CZE
CZE
POR
POR
GBR
GBR
GER
GER
ITA
ITA
JPN
JPN
MAC
Makaó
0
KI NK
2010 Zengő-Dension Team SEAT León TDI BRA
BRA
MAR
MAR
ITA
ITA
BEL
BEL
POR
POR
GBR
GBR
CZE
CZE
GER
GER
ESP
ESP
JPN
JPN
MAC
Makaó
9. 104
10 9 7 10 19 8 6 7 7 KI 9 7 KI 14 8 11 11 12 3 7 5 1
2011 Zengő-Dension Team BMW 320 TC BRA
BRA
BEL
BEL
ITA
ITA
HUN
HUN
CZE
CZE
POR
POR
GBR
GBR
GER
GER
ESP
ESP
JPN
JPN
CHN
CHN
MAC
Makaó
9. 88
7 8 4 7 2 15 8 15 8 4 NK 12 15 KI 7 6 15 9 11 KI 8 9
2012 Zengő Motorsport BMW 320 TC ITA
ITA
ESP
ESP
MAR
MAR
SVK
SVK
HUN
HUN
AUT
AUT
POR
POR
BRA
BRA
USA
USA
JPN
JPN
CHN
CHN
MAC
Makaó
6. 155
9 8 7 4 9 KI 6 6 7 1 9 5 4 10 9 5 3 2 13 KI 15 24 KI 21
2013 Zengő Motorsport Honda Civic WTCC ITA
ITA
MAR
MAR
SVK
SVK
HUN
HUN
AUT
AUT
RUS
RUS
POR
POR
ARG
ARG
USA
USA
JPN
JPN
CHN
Kína
MAC
makaó
6. 185
8 22 KI 15 3 21 2 8 14 3 3 5 KI NI 7 5 20 3 1 KI 10 3 4 KI
2014 Zengő Motorsport Honda Civic WTCC MAR
MAR
FRA
FRA
HUN
HUN
SVK
SVK
AUT
AUT
RUS
RUS
BEL
BEL
ARG
ARG
BEI
CHN
CHN
CHN
JPN
JPN
MAC
makaó
4. 201
9 NI 7 8 6 10 3 T 9 4 9 7 7 7 2 7 6 5 5 4 4 3 2 4
2015 Zengő Motorsport Honda Civic WTCC ARG
ARG
MAR
MAR
HUN
HUN
GER
GER
RUS
RUS
SVK
SVK
FRA
FRA
POR
POR
JPN
JPN
CHN
CHN
THA
THA
QAT
QAT
6. 193
6 7 8 11 8 1 4 KI 7 3 KI 8 6 2 3 4 2 14 6 11 KI 12 7 3
2016 Honda Racing Team JAS Honda Civic WTCC FRA
FRA
SVK
SVK
HUN
HUN
MAR
MAR
GER
GER
RUS
RUS
POR
POR
ARG
ARG
JPN
JPN
CHN
CHN
THA
THA
QAT
QAT
4. 213
3 3 6 4 NI 10 KIZ KIZ 3 2 10 3 8 3 6 8 1 8 2 11 T T 5 4
2017 Honda Racing Team JAS Honda Civic WTCC MAR
MAR
ITA
ITA
HUN
HUN
GER
GER
POR
POR
ARG
ARG
CHN
CHN
JPN
JPN
MAC
makaó
QAT
QAT
2. 255
5 2 KI 6 KI 4 7 2 7 1 14 1 KIZ KIZ 7 1 5 2 9 8

KI = kiesett NI = nem indult NK = nem kvalifikálta magát T = törölt verseny † = nem ért célba, de a táv 90%-át teljesítette és rangsorolva lett

Teljes TCR nemzetközi sorozat eredménylistája[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Helyezés Pont
2017 M1RA Honda Civic Type R TCR GEO
GEO
BHR
BHR
BEL
BEL
ITA
ITA
AUT
AUT
HUN
HUN
GER
GER
THA
THA
CHN
CHN
UAE
UAE
14. 59
2 6 1 22†

Teljes WTCR-es eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Helyezés Pont
2018 BRC Racing Team Hyundai i30 N TCR MAR
MAR
HUN
HUN
GER
GER
NED
NED
POR
POR
SVK
SVK
CHN
CHN
WUH
CHN
JPN
JPN
MAC
MAC
4. 246
KI 7 53 3 6 21 4 5 KI3 KI 23 22† KI 5 32 KI 6 11 KI 11 52 KI 14 14 11 3 9 5 KI 3
2019 BRC Hyundai N Squadra Corse Hyundai i30 N TCR MAR
MAR
HUN
HUN
SVK
SVK
NED
NED
GER
GER
POR
POR
CHN
CHN
JPN
JPN
MAC
MAC
MAL
MAL
1. 372
11 12 8 10 KI 21 32 6 22 KI 7 33 12 7 KI4 11 KI 10 44 1 KI 13 11 8 22 10 12 11 8 41
1 2 3 4 5 6
2020 BRC Hyundai N Lukoil Squadra Corse Hyundai i30 N TCR BEL
BEL
GER
GER
SVK
SVK
HUN
HUN
ESP
ESP
ARA
ESP
13. 93
11 8 VI VI 10 6 102 21 5 10 6 15 16 16 5 7
1 2 3 4 5 6 7 8 9
2021 BRC Hyundai N Lukoil Squadra Corse Hyundai Elantra N TCR GER
GER
POR
POR
ESP
ESP
HUN
HUN
CZE
CZE
FRA
FRA
ITA
ITA
RUS
RUS
8. 146
5 Ki Ki5 3 75 Hn4 6 143 15 12 72 63 45 7 12 8
2022 BRC Hyundai N Squadra Corse Hyundai Elantra N TCR FRA
FRA
GER
GER
HUN
HUN
ESP
ESP
POR
POR
ITA
ITA
ALS
FRA
BHR
BHR
KSA
KSA
4. 222
9 Ki T T 12 4 6 Ki 4 5 44 4 4 4 24 1 24 4
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 75%-át teljesítette.

Teljes TCR World Tour eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Helyezés Pont
2023 BRC Hyundai N Squadra Corse Hyundai Elantra N TCR POR
POR
BEL
BEL
ITA
ITA
HUN
HUN
URU
URU
ARG
ARG
SYD
AUS
AUS
AUS
MAC
MAC
1. 440
11 8 8 2 11 4 65 19 64 7 22 4 8 4 2 10 1 5 11 8
* A szezon jelenleg is zajlik.
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 75%-át teljesítette.

Teljes ERC eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 Helyezés Pont
2023 LA Rally Team Hyundai i20 N Rally2 POR
POR
ESP
ESP
POL
POL
LAT
LAT
SWE
SWE
ITA
ITA
CZE
CZE
HUN
HUN
46. 3
13

Teljes TCR Európa-kupa eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 Helyezés Pont
2018 M1RA Hyundai i30 N TCR LEC
FRA
ZAN
NED
SPA
BEL
HUN
HUN
ASS
NED
MNZ
ITA
CAT
SPA
16. 28
3 4
† A versenyt nem fejezte be, de helyezését értékelték, mert a versenytáv több, mint 75%-át teljesítette.

Teljes International Superstars Series eredménysorozata[szerkesztés]

Év Csapat Autó 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Helyezés Pont
2012 Scuderia Giudici BMW M3 (E92) MNZ
1
MNZ
2
IMO
1
IMO
2
DON
1
DON
2
MUG
1
MUG
2
HUN
1

3
HUN
2

KI
SPA
1
SPA
2
VAL
1
VAL
2
PER
1
PER
2
SEN
1
SEN
2
25. 14

Sikerei, díjai[szerkesztés]

Év Eredmény Forrás
2012 Túraautó-világbajnokság – privát bajnok [37]
2015 [38]
2014 A Magyar Érdemrend lovagkeresztje [39]
2015 Az év magyar sportolója – 3. hely [40]
2017 Az év magyar autóversenyzője [41]
2018 [42]
2019 [43]
2019 Túraautó-világkupa – győztes [44]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Michelisz Norbert honlapja / Rólam. [2013. május 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 7.)
  2. MEGVAN: Michelisz Norbert világkupa-győztes a WTCR-ben!”, https://formula.hu/ 
  3. Michelisz Norbert a TCR World Tour bajnoka!”, https://formula.hu 
  4. Michelisz Norbert - Hyundai Motorsport. [2022. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 17.)
  5. Máth Dávid: Kevés infó, gyors döntések – így dolgozik Michelisz versenymérnöke. totalcar.hu, 2017. május 27. (Hozzáférés: 2017. május 29.)
  6. Norbi itthon nyert!. racingdream.blog.hu, 2012. május 6. (Hozzáférés: 2013. április 16.)
  7. Michelisz Norbi világbajnok. racingdream.blog.hu, 2012. november 18. (Hozzáférés: 2013. április 15.)
  8. -KG-: Michelisz 2012 után újra privát világbajnok. index.hu, 2015. november 27. (Hozzáférés: 2015. november 29.)
  9. Hivatalos: Michelisz Norbi gyári versenyző!!! (hu-HU nyelven). Hosszabbítás. (Hozzáférés: 2016. január 13.)
  10. WTCC: Nem innen akartam indulni, de azért jöttem, hogy harcoljak – Michelisz. Nemzeti Sport, 2017. december 1. (Hozzáférés: 2017. december 1.)
  11. WTCC: tizenhat és fél pontra nőtt Michelisz hátránya. Nemzeti Sport, 2017. december 1. (Hozzáférés: 2017. december 1.)
  12. Nem sikerült a bravúr, Michelisz lemaradt a világbajnoki címről. Nemzeti Sport, 2017. december 1. (Hozzáférés: 2017. december 1.)
  13. Michelisz Norbert vb-ezüstérmes, sporttörténelmet írt. Index.hu, 2017. december 1. (Hozzáférés: 2017. december 1.)
  14. https://index.hu/sport/michelisz/2017/03/20/michelisz_norbert_m1ra_csapatbejelentes/
  15. https://index.hu/sport/motorsport/2017/06/18/tcr_international_hungaroring_futamok/
  16. https://index.hu/sport/motorsport/2017/09/03/tcr_international_series_thaifold_futamok/
  17. https://index.hu/sport/motorsport/2017/12/06/wtcc_tcr_2018_egyesules/
  18. https://index.hu/sport/michelisz/2018/01/30/michelisz_2018_wtcr_bejelentes_hyundai/
  19. Michelisz Norbert a Hyundai magyarországi nagykövete lett - INTERJÚ! (magyar nyelven). Alapjárat. (Hozzáférés: 2019. március 26.)
  20. Gergely, Koroknai: Sokkal vadabb lett Michelisz kocsijának festése (magyar nyelven). index.hu, 2019. március 18. (Hozzáférés: 2019. március 26.)
  21. Michelisz a végső győzelmet célozza 2019-ben (hu-HU nyelven). 24.hu, 2019. január 15. (Hozzáférés: 2019. március 26.)
  22. WTCR - MICHELISZ NORBI A POLE-BAN A HUNGARORINGEN!!!. BRAKING NEWS MOTORSPORT. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  23. Kft, New Wave Media Group: Michelisz: Az sem volt biztos, hogy el tudok rajtolni (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  24. Kft, New Wave Media Group: Dráma a harmadik futamon, így lett WTCR-bajnok Michelisz Norbert (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  25. Tajthi Andrea: Drámai végjáték: Michelisz Norbert lett a WTCR 2019-es bajnoka! (magyar nyelven). Racingline.hu, 2019. december 15. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  26. Gergely, Koroknai: Michelisz a túraautózás csúcsán, történelmet írt (magyar nyelven). index.hu, 2019. december 15. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  27. Michelisz Norbert a WTCR bajnoka!. Michelisz Norbert hivatalos honlapja. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  28. Kft, New Wave Media Group: A Hyundai visszalépése miatt Michelisz sem indul a WTCR második fordulóján (magyar nyelven). https://www.origo.hu/. (Hozzáférés: 2020. szeptember 24.)
  29. A Hyundai és ezzel Michelisz sem indul a WTCR németországi fordulóján! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2020. szeptember 24.)
  30. Michelisz közel két év után nyert újra futamot (magyar nyelven). hirado.hu. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  31. Idén először nyert Michelisz a WTCR-ben (magyar nyelven). Vezess, 2021. október 10. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  32. Idén először nyert Michelisz a WTCR-ben (magyar nyelven). Vezess, 2021. október 10. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  33. nemzetisport.hu: WTCR: az idény végén megszűnik a sorozat – hivatalos - NSO (magyar nyelven). NSO.hu, 2022. október 14. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  34. WTCR: Michelisz a 7. helyről rajtolva nyert Bahreinben! (magyar nyelven). hu.motorsport.com. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  35. Michelisz Norbi győzött, és olyat tett, mint még soha a WTCR-ben (magyar nyelven). Eurosport HU, 2022. november 12. (Hozzáférés: 2022. november 19.)
  36. CKonig: Standings (amerikai angol nyelven). FIA WTCR | World Touring Car Cup. [2019. február 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 17.)
  37. Michelisz Norbert a 2015-ös privát világbajnok (hu-HU nyelven). Formula.hu. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  38. Privát VB-t nyert Michelisz Norbert (hu-HU nyelven). Vezess, 2012. november 18. (Hozzáférés: 2019. december 18.)
  39. Elismerés: Michelisz is magas rangú állami kitüntetést kapott. nemzetisport.hu, 2014. március 15. (Hozzáférés: 2014. március 15.)
  40. Hosszú és Cseh lett az Év sportolója. www.origo.hu (2016. január 14.) (Hozzáférés: 2016. január 16.)
  41. Az év legjobbjai: szavaztak a sportszövetségek. www.m4sport.hu (2017. december 22.) (Hozzáférés: 2017. december 29.)
  42. 2018 legjobbjairól döntöttek a sportági szakszövetségek. sosz.hu (2018. december 20.) (Hozzáférés: 2019. március 11.)
  43. Michelisz Norbert lett az év magyar autóversenyzője. www.sonline.hu (2019. december 13.) (Hozzáférés: 2019. december 15.) arch
  44. Michelisz a túraautózás csúcsán, történelmet írt. Index.hu, 2019. december 15.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Norbert Michelisz
A Wikimédia Commons tartalmaz Michelisz Norbert témájú médiaállományokat.