Magyar Suzuki Swift Kupa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Története[szerkesztés]

A Suzuki Swift Kupát a Zengő Motorsport hívta életre 2006-ban az Opel Astra Classic Kupa helyett. Az Astra Kupa anno 1994-ben az első márkakupa sorozat volt hazánkban, és rengeteg ma már híres versenyzőt nevelt ki. Az Opelek látványos küzdelmein felbuzdulva 2003-ban elindult a Renault Clio Kupa, amely már eggyel magasabb lépcsőt jelentett a versenyzésre vágyóknak. Azt már ekkor tudta mindenki, hogy időközben az Astrák ideje szép lassan lejár, tehát időszerűvé vált a váltás. Sokáig ment a találgatás, hogy pontosan mikor és melyik modell söpri le az Astrákat a hadszíntérről, de az új Swift bemutatása után ez már nem volt kérdés. 2010-ben a Zengő Motorsport átadta a kupa szervezési jogát a GFS Motorsportnak, így a kupasorozat jövője biztosítva maradt. 2011-ben a sorozat a környezet tudatosság jegyében áttért a Bioetanol (85) üzemanyagra. Mivel a sorozat egyre több külföldi helyszínen jelent meg, sok esetben nehézkes volt az üzemanyag ellátás. Ezért a verseny szervezői 2013-tól újra a hagyományos E95-ös üzemanyagra tértek vissza. A sorozat folyamatos fejlődését mutatja, hogy 2012-ben a GT1 Világbajnokság és az ADAC Masters Bajnokság betétfutamaként is szerepelt, 2013 májusában, pedig a WTCC és a Truck Race Európa-bajnokság ausztriai futamain is szerepelt. Még ebben az évben bevezetésre került a Super-pole rendszerű időmérő verseny, mely az erőviszonyokat kívánta kiegyenlíteni.

2014-ben a Suzuki Swift Kupa jelentős változáson ment keresztül. A sorozat promótere a GFS Motorsport együttműködést kezdett a Suzuki Magyarországgal arról, hogy nemzetközivé válhasson a széria. 2014. február 25-én bejelentették, hogy új kategóriával bővül a Suzuki Cup Europe sorozat. 2014. márciusában a felek megállapodtak, hogy a Suzuki név elhagyásra kerül és Swift Cup Europe néven kerül bejegyzésre. A sorozat az 1,3-as Swift modellek mellett külön bajnokságot indít Suzuki Swift 1,6 Sport (2013) modellekkel.

Autóról[szerkesztés]

Az átalakítások még 2005 végén kezdődtek, már akkor elkészült egy prototípus, amelyet aztán szép lassan kupálgattak, míg 2006 májusra elnyerte végleges formáját. A végeredmény egy brutálisan becsövezett háromajtós, 1.3-as Suzuki Swift, amely a repedthangú Proex kipufogórendszernek és sport levegőszűrőnek köszönhetően 107 LE-s lett. A kocsiból kidobáltak mindent, csak a kötelező versenyfelszerelés maradt, mint a kagylóülés, hatpontos öv, tűzoltó készülék, áramtalanító … Természetesen a futómű is változott, hiszen az utcait egy KW állítható versenyfutómű váltotta, míg a hajtás annyiban változott, hogy az erősebb motorhoz egy rövidebb végáttételű váltó került, az utcai gumikat meg leváltották a versenyslickek.

Bajnokok[szerkesztés]

Pilota Csapat
2006 Magyarország Michelisz Norbert Zengő Motorsport Kft.
2007 Magyarország Szobi Balázs Zengő Motorsport Kft.
2008 Magyarország Assenbrenner Tibor Proex Motorsport
2009 Magyarország Kiss Norbert Procar Motorsport
2010 Magyarország Ifj. Ficza Ferenc RCM Motorsport
2011 Magyarország Tim Gábor GFS Motorsport
2012 Magyarország Bárkovics Zoltán RCM MOtorsport

Statisztikák[szerkesztés]

Futamgyőzelmek

Pilota
1. Magyarország Michelisz Norbert 6
2. Magyarország Szelényi Alfréd 4
- Magyarország Assenbrenner Tibor 4
4 Magyarország Szobi Balázs 3
5. Magyarország Pantl Péter 2
6. Magyarország Pápai László 1
- Magyarország Lamara Roland 1
- Magyarország Vida János 1
- Magyarország dr. Grigalek Gábor 1

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]