Mobula alfredi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Manta alfredi szócikkből átirányítva)
Mobula alfredi
Az állat alulról
Az állat alulról
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Porcos halak (Chondrichthyes)
Alosztály: Cápák és ráják (Elasmobranchii)
Öregrend: Rájaszerűek (Batoidea)
Rend: Sasrájaalakúak (Myliobatiformes)
Család: Sasrájafélék (Myliobatidae)
Alcsalád: Mobulinae
Nem: Mobula
Rafinesque, 1810
Faj: M. alfredi
Tudományos név
Mobula alfredi
(Krefft, 1868)
Szinonimák
  • Ceratoptera alfredi Krefft, 1868
  • Deratoptera alfredi Krefft, 1868
  • Manta alfredi (Krefft, 1868)
  • Manta fowleri Whitley, 1936
  • Manta pakota Whitley, 1936
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Mobula alfredi témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Mobula alfredi témájú kategóriát.

A Mobula alfredi a porcos halak (Chondrichthyes) osztályának sasrájaalakúak (Myliobatiformes) rendjébe, ezen belül a sasrájafélék (Myliobatidae) családjába tartozó faj.

Korábban a ma már felszámolt Manta porcoshal-nembe tartozott, Manta alfredi név alatt.

Előfordulása[szerkesztés]

Táplálkozás közben

A Manta alfredi előfordulási területe az Indiai- és a Csendes-óceán, valamint a Vörös-tenger. A Dél-afrikai Köztársaságtól kezdve, Thaiföldön és Nyugat-Ausztrálián keresztül, egészen Japánig, Hawaiig és Francia Polinéziáig több állományai is fellelhető. Az Atlanti-óceánban levő Kanári-szigetek és a Zöld-foki Köztársaság környékén is észrevették, azonban a Manta alfredi nem tekinthető atlanti-óceáni fajnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Úszófesztávolsága legfeljebb 500 centiméter, de a 370-390 centiméteres úszófesztávolságú példány már felnőttnek számít. Farka rövid és ostorszerű. A faroktövén és a hátúszó hátulsó részén kis dudorok vannak. Az állkapocscsontján 6-8 fogsor van; e fogsorok körülbelül 900-1500 fogat tartalmaznak. A fogak azonban aprók és vésőalakúak.

Életmódja[szerkesztés]

Trópusi és tengeri rájafaj. Főleg a nyílt vizeket kedveli, azonban ha bőséges a táplálékkínálat, a partok közelébe vagy az öblökbe is bemerészkedik. A korallzátonyok és vízalatti sziklák körül is látható.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Mobula alfredi (Krefft, 1868) FishBase
  • Marshall, A.D.; Compagno, L.J.V.; Bennett, M.B. 2009: Redescription of the genus Manta with resurrection of Manta alfredi (Krefft, 1868) (Chondrichthyes; Myliobatoidei; Mobulidae). Zootaxa, 2301: 1-28. Abstract & excerpt
  • Kashiwagi, T., Marshall, A. D., Bennett, M. B. & Ovenden, J. R., 2012: The genetic signature of recent speciation in manta rays (Manta alfredi and M. birostris). Molecular Phylogenetics and Evolution, 64: 212–218. doi: 10.1016/j.ympev.2012.03.020
  • Krefft, J. L. G., 1868: Deratoptera alfredi (Prince Alfred's ray). The Illustrated Sydney News, 5 (11 July 1868): 3, 9.
  • White, W.T., Corrigan, S., Yang, L., Henderson, A.C., Bazinet, A.L., Swofford, D.L., & Naylor, G.J.P. 2018. Phylogeny of the manta and devilrays (Chondrichthyes: mobulidae), with an updated taxonomic arrangement for the family. Zoological Journal of the Linnean Society 182 (1): 50-75. doi: 10.1093/zoolinnean/zlx018 [PDF] Reference page.
  • Angol nyelvű fajleírás