Magyar sóballa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magyar sóballa
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Magyarországon nem védett
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Core eudicots
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Disznóparéjfélék (Amaranthaceae)
Nemzetség: Sóballa (Suaeda)
Faj: S. pannonica
Tudományos név
Suaeda pannonica
(Beck)[1]
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Magyar sóballa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar sóballa témájú médiaállományokat és Magyar sóballa témájú kategóriát.

A magyar sóballa (Suaeda pannonica) a szegfűvirágúak rendjének és disznóparéjfélék családjának endemikus magyar növényfaja. Egyéves növény. Virágzási ideje júliustól szeptemberig tart.

Jellemzők[szerkesztés]

Általában 5–50 cm magas, erőteljes növekedésű, felálló, felemelkedő, heverő vagy bókoló hajtású, elágazó, pozsgás levelű növény. Levelei 10–30 mm hosszúak, 1–2 mm szélesek, tompa csúcsúak. A terméses lepel kétoldali részarányosságot mutat, a felső lepellevél megnagyobbodott, boltozatos. Porzóinak száma 1-4 darab, termése toktermés.[2]

Élőhely, életmód[szerkesztés]

A magyar sóballa a magyar alföld jellegzetes endemikus növénye. Előfordulási helyei a Kiskunság, Dél-Hortobágy, a Nyírség, a Kisalföld és a Mezőség érintetlen szikesei.
Klorid- és szulfát-tűrésének,[3] illetve kedvelésének következtében, élőhelyéül leginkább az úgynevezett vakszikek szolgálnak, ahol más növénytársulások nem, vagy csak elvétve fordulnak elő. A vakszik már tavasszal kiszárad, és csak néhány növényfaj ad rajta csekély borítást. A magyar sóballa, leggyakrabban rokonával, a sziki sóballával (Suaeda maritima) alkot társulást.

A szikes talajokról[szerkesztés]

Kialakulásuk fő tényezője a nagyrészt alulról felfelé történő vízmozgás. A talaj felületéről a víz elpárolog, az oldható sók pedig visszamaradnak. Legtöbbször a nátrium sói szerepelnek, amelyek lúgos kémhatást okoznak. A humuszanyagok nátriummal vízoldékonnyá válnak, így kimosódhatnak. Eső után a barnás víz agyaggal együtt filmszerű réteget képez a felszínen, kiszáradva pedig ez felcserepesedik.
A vízgazdálkodás azért is rossz, mert a vízben feldúsult réteg elfolyósodik, nem ereszti át a levegőt, tehát előfordulhat, hogy alatta porszáraz marad a mélyebb rész. Nagyobb agyagtartalom esetén a vízellátás váltakozása erős duzzadással-zsugorodással jár. Ez a mozgás oszlopos szerkezetet alakít ki, az oszlopok belseje tömör, levegőtlen.
A szikesek növényei gyakran azonosak a tengerpartok sótűrő fajaival. Sok esetben az oldott sók a felszínen kikristályosodnak, ennek legsúlyosabb formája a vakszik.

Jellemző fajok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Flora Pannonica – I. évfolyam 1. szám (2003)
  2. http://sdt.sulinet.hu/Player/Default.aspx?g=94bf119c-87a6-4baf-8eec-00cb700dd5f6&cid=3dac1f3d-0f62-4b1e-854a-e931d0f684e9[halott link]
  3. http://www.terra.hu/haznov/htm/Suaedetum.pannonicae.html
  4. Archivált másolat. [2009. december 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 1.)
  5. Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár

Források[szerkesztés]