Korinthosz ostroma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Korinthosz ostroma (franciául Le siège de Corinthe) Gioacchino Rossini háromfelvonásos operája. Szövegkönyvét Luigi Balocchi és Alexandre Soumet írták Cesare della Valle Maometto II. című színműve alapján. Ősbemutatójára 1826. október 9-én került sor a párizsi operaházban.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Hangfekvés
Kleomenész, Korinthosz ura tenor
Pamira, a lánya szoprán
Neoklész, fiatal görög tiszt tenor
II. Mohamed szultán basszus
Adraszto tenor
Jero basszus
Omár basszus

Cselekménye[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Helyszín: Korinthosz, Görögország
Idő: 15. század

II. Mohamed török szultán serege Korinthosz várát ostromolja. A vár ura, Kleoménesz, egy görög tisztnek, Neoklésznek ígérte oda lánya, Pamira kezét, de a lány titokban eljegyezte magát egy Almanzor nevű athéni fiúval. A törökök betörnek a városba és csak a fellegvár marad a görögök kezén. Pamira, Kleoménesz és Neoklész fogságba esnek. Pamira a szultán személyében ráismer athéni szerelmére, aki inkognitóban tartózkodott megismerkedésük idején a görög városban. Mohamed is boldog, hogy rátalált a lányra. Elhatározzák, hogy összeházasodnak. Kleomenész kitagadja lányát. Neoklész bátor helytállása azonban rábírja a lányt, hogy megváltoztassa szándékát és visszatérjen övéihez. A vár védői az ostromlók elől a temetőbe szorulnak. Apa és lánya itt egymásra talál. A szultán Pamirát keresi, de a lány szíven szúrja magát. II. Mohamed győzött, de személyes gyásza árnyékot vet diadalára.

Híres részletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • L'heure fatale approche - Juste ciel! Ah! ta clemence - Pamira áriája

Diszkográfia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Luciana Serra (Pamyra), Marcello Lippi (II. Mahomed), Dano Raffanti (Cléomène) stb.; Genovai Carlo Felice Színház Ének- és Zenekara, Prágai Filharmónia Énekkara, vez.: Paolo Olmi (Genova, 1992. július, élő felvétel) Nuova Era 7372/73

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Kertész Iván: Operakalauz, Fiesta és Saxum Bt., Budapest, 1997
  • Batta András:Opera, Vince Kiadó, Budapest, 2006