Kádár Tibor (festő, 1919–1962)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kádár Tibor
Született1919. június 19.
Sepsibükszád
Elhunyt1962. szeptember 2. (43 évesen)
Kolozsvár
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásagrafikus,
festő,
főiskolai tanár
Halál okaöngyilkosság
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség

Kádár Tibor Dénes[1] (Sepsibükszád, 1919. június 19.Kolozsvár, 1962. szeptember 2.) erdélyi magyar grafikus és festő, főiskolai művészpedagógus.

Életútja, munkássága[szerkesztés]

A marosvásárhelyi városi festőiskolában tanult 1936 és 1938 közt, itt Aurel Ciupe volt a mestere. A második világháború alatt az Országos Magyar Rajztanárképző Intézetben folytatott tanulmányokat. 1949-től haláláig a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán nevelte a grafikus és festőnövendékeket. Tanítványai szuggesztív egyéniségű művészpedagógusként ismerték meg, a kor dogmatikus művészetpolitikájával szemben a szellemi és alkotói nyitottságra nevelte növendékeit. Festményein és rajzain pályája utolsó szakaszában a nonfiguratív művészet felé fordult, az absztrakt művészet erdélyi előfutára lett. Erős grafikai hangsúlyozású kompozíciós műveket, portrékat, csendéleteket, színtanulmányokat festett. Foglalkoztatta a monumentális művészet is. Számos híres tanítványt nevelt, köztük Milan Alexandru Florian, Szécsi András stb.

Reményekkel teljes pályája tragikus hirtelenséggel ért véget, 43 éves korában önkezével vetett véget életének.

Kiállításai, köztéri alkotása[szerkesztés]

Kiemelkedőek posztumusz kiállításai, 1972-es emlékkiállítása a kolozsvári Művészeti Múzeumban, s újabb 1999-es emlékkiállítása a Korunk Galériában. Ismeretes aranyosgyéresi mozaikfala, melyet az ottani sportcsarnok számára alkotott még 1962-ben.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A teljes neve szerepel Abodi Nagy Béla megfigyelési dossziéjában, amelyből kiderül, hogy a legjobb barátjának tudott Kádár Tibor jelentett róla a titkosrendészetnek. A jelentés 1962-es dátumú, Kádár Tibor még abban az évben öngyilkos lett. www.abodi.org

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]