John Leguizamo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John Leguizamo
SzületettJohn Alberto Leguizamo Peláez
1960. július 22. (63 éves)[1]
Bogotá[2][1][3]
Állampolgársága
Házastársa
  • Justine Maurer (2003–)
  • Yelba Osorio (1994. augusztus 27. – 1996)
Gyermekeikét gyermek:
  • Allegra Leguizamo
  • Lucas Leguizamo
Foglalkozása
Iskolái
  • Lee Strasberg Theatre and Film Institute
  • Tisch School of the Arts
  • Long Island University
  • Murry Bergtraum High School
  • HB Studio
Kitüntetései
Színészi pályafutása
Aktív évek1984–
Híres szerepei
Díjai
Emmy-díjak
Kiemelkedő egyéni teljesítmény varieté vagy zenés műsorban
John Leguizamo: Freak (1999)

A Wikimédia Commons tartalmaz John Leguizamo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

John Alberto Leguizamo (Bogotá, Kolumbia, 1960. július 22. –) Primetime Emmy-díjas kolumbiai származású amerikai színész, komikus, filmproducer.

Fiatalkora és tanulmányai[szerkesztés]

Kolumbia fővárosában, Bogotában született Alberto és Luz Leguizamo gyermekeként. Apai nagyapja olasz és Puerto Ricó-i származású, anyai nagyapja libanoni volt. Három éves volt, amikor családjával az Amerikai Egyesült Államokba költözött.

Tanulmányait a Joseph Pulitzer, valamint a Murry Bergtraum középiskolákban végezte. Már ekkoriban elkezdett paródiákat írni, melyeket az osztálytársainak olvasott fel, tesztelve hatásukat a többiekre. Szereplésvágya és szórakoztató történetei miatt iskolatársai a „Legdumásabb” (Most Talkative) jelzővel illették.

A középiskola befejezése után beiratkozott a New York University-re, ahol színjátszást tanult. Itt fedezte fel Bonnie Timmerman, aki látta Johnt a díjnyertes iskolai alkotásban, a ”Five Out of Six”-ben.

Pályafutása[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

Karrierjét komikusként kezdte, New Yorkban éjszakai klubokban szórakoztatta a közönséget egyszemélyes műsorával. 1984-ben debütált a tévében, a Miami Vice című sorozat néhány epizódjában tűnt fel kisebb szerepben. Korai szerepei közé tartozik még az abban az évben készült Mixed Blood, ami egy francia bűnügyi vígjáték Paul Morrissey rendezésében, az 1985-ben forgatott Gentile Alouette, valamint a Parting Gestures.

1990–2000[szerkesztés]

Az 1990-es évek elején komolyabb szerepekben is feltűnt, játszott Brian de Palma A háború áldozatai című háborús filmjében, majd következett az Utcakölykök, valamint a Csak egy lövés című alkotás Harrison Forddal a főszerepben. Játszott a Még drágább az életed, Az utcai vadász és a (Revans című filmekben.

Mindeközben saját egyszemélyes műsorán dolgozott, ahol íróként és színészként is közreműködött. A Mambo Mouth, valamint Spic-o-Rama elnevezésű show-műsorban különböző karakterek parodizálásával szórakoztatta a közönséget. Alakítását számos díjjal jutalmazták, valamint 1991-ben a 12. legígéretesebb új tehetség között tartották számon.

1993-ban ismét Brian de Palmával dolgozott együtt a Carlito útja című bűnügyi filmben, majd következett a Super Mario Brothers, ahol az egyik főszerepet már ő játszotta, és sikerült megalapoznia hollywoodi karrierjét.

1995-ben készítőként, társproducerként, íróként és szereplőként is közreműködött a FOX csatornán futó House of Buggin elnevezésű show-műsorban, amely közel egy éven át szórakoztatta a nézőket. Ezután következett a nagy áttörést és kritikai elismerést hozó Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar) alkotás, ahol egy transzvesztitát játszott, és ezért a szerepéért Golden Globe-jelölést kapott.

1996-ban következett Tybalt szerepe a Baz Luhrmann rendezte Rómeó és Júliában, Tony Scott A rajongó című filmjében Wesley Snipes ügynökét játszotta, és lehetőséget kapott arra, hogy egy filmben játsszon Robert De Niróval. Még ebben az évben elkészített egy őrült vígjátékot Kíméletlen kaméleon címmel, amelynek karakterét a korábban eljátszott szerepei ihlették, valamint írt egy dalt is, amelyet elő is ad a filmben.

1997-ben ismét egyszemélyes show-műsorával (Freak) került középpontba, ezért legjobb színész és legjobb alakítás kategóriában Tony-jelölést, 1998-ban Emmy-díjat kapott.

Az ivadék című mozifilm Todd McFarlane képregénye alapján készült, ebben a szerepében elcsúfították a sminkmesterek, hiszen Spawn ellenfelét, a gonosz Clownt játszotta.

1999-ben Spike Lee Egy sorozatgyilkos nyara című rendezésében játszott Adrien Brody és Mira Sorvino társaságában. Még ugyanebben az évben kisebb szerepben feltűnt a Frank Whaley rendezte Joe the Kingben.

2000-től napjainkig[szerkesztés]

2000-ben dzsinnt játszott az Emmy-díjas Az ezeregy éjszaka meséi című minisorozatban.

2001-ben ismét egyszemélyes show-műsorával (Sexaholix… A Love Story) bizonyította sokoldalúságát és tehetségét, ezúttal családjával és magánéletével kapcsolatos tapasztalatokat is felhasznált. Még abban az évben a Baz Luhrmann rendezte Moulin Rouge!-ban játszott Nicole Kidman és Ewan McGregor mellett, ezen szerepéért ALMA Award-jelölést kapott. Ő játszotta Bergert a Négybalkéz című filmben, melynek főszereplői Martin Lawrence és Danny DeVito.

2002-ben hangját kölcsönözte Sidnek a Jégkorszak című animációs mesefilmben, valamint játszott David S. Goyer Cikkcakk című filmjében. Drogdílert alakított a Birodalom című filmben, valamint Arnold Schwarzenegger mellett Az igazság nevében című filmben is feltűnt.

2003-ban a Cinevegas Film Fesztiválon bemutatott A por című alkotás egyik főszerepét játszotta. A 13-as rendőrőrs, valamint a Crónicas című alkotásokban láthatták a nézők 2004-ben.

2005-ben George A. Romero Holtak földje című zombifilmjében vállalt főszerepet, majd következett az Amerikai álom című romantikus film, valamint ismét hangját kölcsönözte Sidnek a Jégkorszak második részében.

Ezek után csatlakozott a Vészhelyzet című sorozat csapatához dr. Victor Clemente szerepében. Egy olyan orvost játszott, aki a gyógyítás újszerű módszereivel és eszközeivel próbálta megismertetni a kórház dolgozóit, mindeközben személyes magánéleti problémái, és munkahelyi konfliktusai a kollégákkal nehezítették a beilleszkedését. Karaktere nem maradt sokáig állandó szereplő, 12 rész után kiírták a sorozatból. Ahogy John nyilatkozta, dr. Clemente távozása a sorozatból számára áldás volt.

2006 októberében megjelentette saját önéletrajzi könyvét Pimps, Hos, Playa Hatas and All the Rest of My Hollywood Friends: My Life címmel. Az emlékirataiban elmondása szerint nagyon őszintén vall magánéletéről, családjáról, furcsa tapasztalatairól, valamint kifejezi véleményét azokról a hírességekről és munkatársakról, akikkel korábban együtt dolgozott.

2007 júliusában a Spike TV Kutyaszorítóban címet viselő drámasorozatában vállalt szerepet Donnie Wahlberg és Michael Hyatt mellett. A történet szerint egy exkatonákból álló csapat tervet eszel ki egy bankfiók kirablására. A dolog azonban rosszul sül el, és a bankban maradt túszok életéért megkezdődik az egyezkedés a rendőrség és a túszejtők között. A jó nézettségi adatok ellenére a sorozatot nem újították meg a második évadra, ezért mindössze nyolc rész készült el belőle.

John játszott még Gabriel García Márquez könyvének adaptált filmváltozatában, a Szerelem a kolera idején című alkotásban, melyet Mike Newell rendezett. Ebben az évben láthattuk még a Különleges indíték, a The Babysitters és a Paraiso Travel filmekben.

M. Night Shyamalan 2008-as Az esemény című filmjében Mark Wahlberggel és Zooey Deschanel-lel játszik együtt. 2008-ban is rengeteg alkotás kerül bemutatásra amelyben John szerepel, 2009-ben pedig bemutatták a Jégkorszak harmadik része is, ahol ismét ő kölcsönzi Sid-nek a hangját.

Magánélete[szerkesztés]

John 2003-ban vette feleségül Justine Maurert. Két gyermekük van, lányuk Allegra Sky Leguizamo 1999. október 23-án, fiuk Ryder Lee Leguizamo 2000. december 5-én született.

Érdekességek[szerkesztés]

  • Egy öccse van (Sergio Leguizamo)
  • Szülei 1978-ban elváltak
  • kb. 173 cm magas
  • Beceneve: Johnny Legs
  • Együtt járt Carolyn McDermott-tal (1986–1991), akivel közösen adtak elő paródiákat New Yorkban az 1980-as évek elején
  • Első felesége Yelba Osorio volt, akivel 1994. augusztus 27-én házasodtak össze, de 1996-ban elváltak
  • Feleségét 1997-ben ismerte meg, de csak 2003-ban kötöttek házasságot
  • John sikere Hollywoodban, latin-amerikaiként, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a feltörekvő latin-amerikai színészek és közösség előtt új lehetőségek nyíljanak meg
  • A Jégkorszak szinkronmunkálatai idején számos különböző hangnemet próbált ki, hogy megtalálja a megfelelő hangot, ami illik a karakterhez. Miután több órán keresztül nézte a Discovery csatorna lajhárokról szóló műsorát, gyakorolta a selypítést.
  • Habár valójában 173 cm magas, két olyan karaktert is eljátszott, ahol számítógéppel kellett megoldani, hogy kisebbnek tűnjön (Spawn - Clown, Moulin Rouge - Henri de Toulouse-Lautrec).
  • Habár spanyol nyelvű országban született, és gyermekkora óta érti és beszéli a nyelvet, a Crónicas című film volt az első olyan alkotás, ahol spanyolul kellett beszélnie.
  • Szülei gyakran próbálták rávenni, hogy használja inkább a saját anyanyelvét, spanyolul beszéltek hozzá, de John általában angolul válaszolt vissza.
  • A Spawn című filmért 1997-ben 2 millió dollárt kapott
  • Ő az egyik legjobban kereső latin-amerikai színész

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang
1984 Félvérek Mixed Blood Macetero
1989 háború áldozatai, AA háború áldozatai Casualties of War Antonio Diaz őrvezető Zágoni Zsolt
Balázs Zoltán
Hamvas Dániel
1990 Utcai vadász Street Hunter Angel Rékasi Károly
Kálloy Molnár Péter
Gentille Alouette Ortiz
Revans Revenge Ignacio eredeti nyelven
Még drágább az életed Die Hard 2 Burke Varga T. József
1991 utcák királyai, AzAz utcák királyai Hangin' with the Homeboys Johnny
Csak egy lövés Regarding Henry italbolti fegyveres
Törvényre törve Out for Justice fiú a sikátorban
Métely Poison Chanchi
1992 Suttogások a sötétben Whispers in the Dark John Castillo Balázs Zoltán
Time Expired (rövidfilm) Ruby
Puerto Rican Mambo (Not a Musical) férfi
1993 Super Mario Brothers Super Mario Bros. Luigi Mario Kálloy Molnár Péter
Éjszakai bagoly Night Owl Angel
Carlito útja Carlito's Way Benny Blanco Rékasi Károly
1995 Wong Foo, kösz mindent! – Julie Newmar To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar Chi-Chi Rodriguez Felföldi László
Pirománc A Pyromaniac's Love Story Sergio
1996 A rajongó The Fan Manny Lippai László
Rómeó + Júlia Romeo + Juliet Tybalt Kálloy Molnár Péter
Tűzparancs Executive Decision Rat százados Selmeczi Roland
1997 Spawn – Az ivadék Spawn Bohóc Gesztesi Károly
A Brother's Kiss Lefty
Kíméletlen kaméleon The Pest Pestario 'Pest' Vargas Minárovits Péter
1998 Halott gengszterek Body Count Chino Szokol Péter
Frogs for Snakes Zip
Dr. Dolittle Doctor Dolittle Patkány (hangja) Stohl András
1999 Egy sorozatgyilkos nyara Summer of Sam Vinny Lippai László
Joe the King Jorge
2000 Titán – Időszámításunk után (Titan A.E. Gune (hangja) Besenczi Árpád
King of the Jungle Seymour
2001 Moulin Rouge! Moulin Rouge! Toulouse-Lautrec Kálloy Molnár Péter
Négybalkéz What's the Worst That Could Happen? Berger Rajkai Zoltán
Dr. Dolittle 2. Dr. Dolittle 2 Patkány (hangja)
2002 Birodalom Empire Victor Rosa Kálloy Molnár Péter
igazság nevében, AzAz igazság nevében Collateral Damage Felix Ramirez Rajkai Zoltán
Cikk-cakk Zig Zag Dean Singer Lippai László
por, AA por Spun Pókos Mike Bartucz Attila
Jégkorszak Ice Age Sid (hangja) Geszti Péter
2003 verhetetlen, AA verhetetlen Undefeated Lex Vargas
2004 Crónicas Manolo Bonilla
2005 13-as rendőrőrs, AA 13-as rendőrőrs Assault on Precinct 13 Beck Vári Attila
Féktelen balfékek The Honeymooners Dodge Csőre Gábor
holtak földje, AA holtak földje Land of the Dead Cholo Nagy Ervin
Amerikai álom Sueño Antonio
2006 Alibi – Ha hiszed, ha nem The Alibi Hannibal Breyer Zoltán
Jégkorszak 2. – Az olvadás Ice Age: The Meltdown Sid (hangja) Geszti Péter
Esküvő, rock, haverok The Groomsmen TC Csőre Gábor
2007 Otthonkeresőben Where God left his shoes Frank Diaz
The Babysitters Michael Beltran
Különleges indíték The Take Felix De La Pena Epres Attila
Szerelem a kolera idején Love in the Time of Cholera Lorenzo Daza Epres Attila
2008 Paraiso Travel Roger Pena
esemény, AzAz esemény The Happening Julian Epres Attila
Miracle at St. Anna Enrico
törvény gyilkosa, AA törvény gyilkosa Righteous Kill Simon Perez nyomozó Rajkai Zoltán
Végre karácsony! Nothing Like the Holidays Mauricio Rodriguez Gáspár András
Surviving Sid (rövidfilm) Sid
2009 Gamer – Játék a végsőkig Gamer Freek Rajkai Zoltán
titkos rend, AA titkos rend The Ministers Dante Csőre Gábor
Jégkorszak 3. – A dínók hajnala Ice Age: Dawn of the Dinosaurs Sid (hangja) Geszti Péter
Rage Jed
2010 Végrehajtók Repo Men Asbury Rajkai Zoltán
Eltűnések a 7. utcában Vanishing on 7th Street Paul
Big Balls ismeretlen szerep
2011 szingli fejvadász, AA szingli fejvadász One for the Money Jimmy Alpha Rajkai Zoltán
Az igazság ára The Lincoln Lawyer Val Valenzuela Rajkai Zoltán
2012 Jégkorszak 4. – Vándorló kontinens Ice Age: Continental Drift Sid (hangja) Geszti Péter
El paseo 2 Lucho Calvo
2013 Csocsó-sztori Underdogs Öcsi (hangja)
HA/VER 2. Kick-Ass 2 Javier Rajkai Zoltán
jogász, AA jogász The Counselor Randy Rajkai Zoltán
Dinoszauruszok, a Föld urai Walking with Dinosaurs Alex (hangja) Mikó István
Fish N Chips, Best Enemies Forever Chips (hangja)
2014 Pofázunk és végünk Ride Along Santiago Rajkai Zoltán
séf, AA séf Chef Martin Kálloy Molnár Péter
Cymbeline Pisanio
John Wick John Wick Aureilo Rajkai Zoltán
Fugly! Jesse
Experimenter Taylor
2015 Lehull az éj Meadowland Pete Rajkai Zoltán
Ifjú bűnök Stealing Cars Montgomery De La Cruz Rajkai Zoltán
BeSZERvezve American Ultra Rose Damu Roland
Get Squirrely Fly Boy / Liam (hangja)
Lánytesók Sisters Dave Debreczeny Csaba
2016 The Hollow Point Atticus
Jégkorszak – A nagy bumm Ice Age: Collision Course Sid (hangja) Geszti Péter
Beépülve: Az Escobar ügy The Infiltrator Emir Abreu Csőre Gábor
11:55 Berto
2017 csőd szélén, AA csőd szélén The Crash George Tarján Péter
John Wick: 2. felvonás John Wick: Chapter 2 Aurelio Rajkai Zoltán
2019 Ne játssz a tűzzel Playing with Fire Rodrigo Torres Rajkai Zoltán
2021 Encanto Encanto Bruno Madrigal Csőre Gábor
Szolnoki Péter (ének)
Túlélő The Survivor Pepe Csőre Gábor
Dark Blood Misael
2022 Vérapó Violent Night Ben Rajkai Zoltán
menü, AA menü The Menu filmsztár Rajkai Zoltán

Televízió[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
  2. Library of Congress Name Authority File (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
  3. Rotten Tomatoes (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. október 15.)
  4. http://www.theatreworldawards.org/past-recipients.html

További információk[szerkesztés]