John G. Thompson

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
John G. Thompson
250px
Született
1932. október 13. (82 éves)
Ottawa
Foglalkozása matematikus
Iskolái Yale Egyetem
Chicagói Egyetem

John Griggs Thompson (Ottawa, Kansas, 1932. október 13. –) amerikai matematikus, a véges csoportok kiemelkedő kutatója, a Feit–Thompson-tétel egyik szerzője. Thompson 1970-ben Fields-érmet, 1992-ben Wolf-díjat, 1998-ban pedig Abel-díjat nyert.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Griggs Thompson 1932. október 13-án született az USA Kansas államában, Ottawában. 1955-ben diplomázott a Yale Egyetemen, majd 1959-ben a Chicagói Egyetemen doktorált. Thompson ezután előbb a Harvard Egyetem tanársegédje, majd 1962-től a Chicagói Egyetem professzora lett. 1970-ben a Cambridge-i Egyetemen kapott professzori állást, és itt dolgozott 23 évig. Ezt követően visszaköltözött hazájába, és a Floridai Egyetem professzora lett. Jelenleg is ott dolgozik.

Feit–Thompson-tétel[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1963-ban jelent meg legjelentősebb munkája, a Walter Feittel közös Feit–Thompson-tétel, amely William Burnside egy 1911-es sejtését igazolta. Bár a tétel maga nagyon tömören megfogalmazható („minden páratlan rendű véges csoport feloldható”), a bizonyítás 254 oldalas, és a Pacific Journal of Mathematics teljes 1963-as őszi számát kitölti.

A tétel alapvető szerepet játszott a véges csoportok elméletében. Lendületet és technikai eszközöket adott annak a munkának, ami végül a véges egyszerű csoportok osztályozásában csúcsosodott ki az 1980-as évek elején.

Elismerései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

John Thompson díszdoktori címet kapott az Illinois-i Egyetemen, a Yale Egyetemen, az Oxfordi Egyetemen és az Ohiói Állami Egyetemen. 1967 óta tagja az USA Nemzeti Tudományos Akadémiájának. Tagja a Royal Societynak. Fields-érmes, Wolf-díjas, Abel-díjas és Poincaré-érmes.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]