Jean-Marie Poiré

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jean-Marie Poiré
Született1945. április 10. (79 éves)
Párizs
Állampolgárságafrancia
Nemzetiségefrancia
SzüleiAlain Poiré
Foglalkozásafilmrendező,
forgatókönyvíró,
producer
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja (1996. december 31.)[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Jean-Marie Poiré témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jean-Marie Poiré (Párizs, 1945. április 10. –) francia filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A Gaumont filmvállalat négy nagy sikerű filmvígjátékának, a Marhakonzerv-akció, a Jöttünk, láttunk, visszamennénk, a Zűrangyalok és a Jöttünk, láttunk, visszamennénk 2. filmek rendezője.

Életrajza[szerkesztés]

Szakmai pályafutását forgatókönyvírással kezdte 1968-ban, Michel Audiard filmjeinél a párbeszédek összeállításánál segédkezett. Ezzel párhuzamosan apja, Alain Poiré producer számára is készített több forgatókönyvet, így közreműködött például a Megtalálták a 7. századot (On a retrouvé la septième compagnie) vagy a Már ez is probléma? (Pas de problème!) című filmekben.

Első filmjét, a Les petits câlins című vígjátékot 1977-ben rendezte. A mérsékelt sikert aratott filmben kapott mellékszerepet az újonc Josiane Balaskó színésznő, aki révén megismerte a Splendid nevű színház társulatot. A társulat színészeivel több sikeres filmvígjátékot forgatott (a Karácsonyi kalamajka és a Papi, a hős), amelyek után a híressé vált Poiré nagy költségvetésű filmeket is rendezhetett. A filmvígjátékainak sikerét nem utolsósorban a társulat egyik tehetséges színészének, Christian Claviernek köszönhette, aki később is vállalt szerepeket filmjeiben.

Az 1990-ben forgatott Marhakonzerv-akció című akció-vígjátékban Christian Clavier mellé Jean Renót választotta a főszerepbe, majd látva a két színész jól működő párosát, később velük készíti el a Jöttünk, láttunk, visszamennénk című filmet és annak folytatásait. Poiré másik sikeres vígjátékában, az 1996-ban forgatott Zűrangyalokban Clavier mellett Gérard Depardieu játszik.

2002-ben készíti el a Tökös átverés (Ma femme s'appelle Maurice) című filmvígjátékát, a film rendezése mellett a forgatókönyv írását és a produceri feladatokat is saját maga végezte. 2004-ben az Igor Sékulic által rendezett Totál szívás (Les Gaous) című film forgatókönyvét írta meg.

Filmrendezései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]