Totál szívás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Totál szívás
(Breaking Bad)
Breaking Bad logo.svg
Műfaj dráma

Alkotó(k) Vince Gilligan
Rendező(k) Bryan Cranston
Peter Medak
David Slade
Főszereplő(k) Bryan Cranston
Anna Gunn
Aaron Paul
Dean Norris
Betsy Brandt
RJ Mitte
Bob Odenkirk
Giancarlo Esposito
Jonathan Banks

Ország USA USA
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok 62 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 47 perc
Sugárzás
Eredeti adó AMC
Eredeti sugárzás 2008. január 20. – 2013. szeptember 29.
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A Totál szívás (eredeti angol címén Breaking Bad) Vince Gilligan által készített díjnyertes amerikai drámasorozat. A műsort az új-mexikói Albuquerque városában készítik és története is ott játszódik, melynek kezdetében Walter White (Bryan Cranston) középiskolai kémiatanárnál előrehaladott stádiumú tüdőrákot állapítanak meg. Később úgy dönt, a bűn útjára lép és metamfetamin előállításába és eladásába kezd egy korábbi diákjával, Jesse Pinkmannel (Aaron Paul), hogy még halála előtt biztosíthassa családja anyagi jövőjét.

A Breaking Bad nagy kritikai elismerést kapott, különösen az írói és filmezési munkákért, de a színészek teljesítményét is nagyra méltatták. A sorozat összesen tizenkettő Emmy-díjat nyert el, melyből három egymást követő évben Bryan Cranston vitte el a legjobb színésznek járó díjat (2014-ben negyedszerre is megkapta) drámasorozat kategóriában, hármat Aaron Paul kapott drámasorozat legjobb mellékszereplője kategóriában, kettőt Anna Gunn drámasorozat legjobb női mellékszereplője kategóriában, valamint a sorozat 5. évada (első és második része egyaránt) elnyerte a legjobb dráma sorozat díját is.

A sorozat 2008. január 20-án indult az AMC kábelcsatornán, ahol öt évadon át volt látható. Utolsó évada 2013. szeptember 29-én ért véget.
2015. február 8-án a csatorna egy előzmény sorozatot indított Better Call Saul címmel, ami Saul Goodman (Bob Odenkirk) karakterének történetét mutatja be. Az ügyvéd mellett további szereplők is megjelennek benne az eredeti történetből.

Magyarországon a sorozat első évadja 2011. február 1-jétől volt látható az RTL Klub műsorán, 2012-ben a második, 2013-ban a harmadik évadot vetítették le.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
Walter "Walt" White Bryan Cranston Háda János
Skyler White Anna Gunn Orosz Anna
Jesse Pinkman Aaron Paul Szabó Máté
Henry "Hank" Schrader Dean Norris Barbinek Péter
Marie Schrader Betsy Brandt Németh Borbála
Walter "Flynn" White, Jr. RJ Mitte Czető Roland
Saul Goodman Bob Odenkirk Kassai Károly
Gustavo "Gus" Fring Giancarlo Esposito Jakab Csaba
Mike Ehrmantraut Jonathan Banks Varga T. József


Walter H. White (Bryan Cranston) – Középiskolai kémiatanár, tehetséges kémikus, akinél tüdőrákot állapítanak meg. Várhatóan rövid hátralévő idejére és anyagi helyzetére gondolva metamfetamin gyártásba kezd, hogy bebiztosítsa családja anyagi jövőjét. Rendkívüli tisztaságú terméket állít elő, amire egyre nagyobb kereslet mutatkozik. Vevői csak "Heisenberg" néven ismerik. A történet folyamán fokozatosan erőszakosabbá és veszélyesebbé válik.

Skyler White (Anna Gunn) – Walter nagyjából tíz évvel fiatalabb felesége, aki már terhes volt kettőjük második gyermekével, Holly-val, mielőtt kiderült Walt betegsége. A sorozat folyamán egyre gyanakvóbb, és egyre többet tud meg férje új foglalkozásáról, ami házasságuk rovására is megy.

Jesse Pinkman (Aaron Paul) – Walter egykori diákja, egyszerű drogdílerként lesz Walter társa a metamfetamin-árusításban, akinek szakértelmét a drogterítésben szerzett ismereteivel egészíti ki. Lobbanékony természetű, drogfogyasztása miatt családjával is rossz a viszonya. A történet folyamán Walterrel megromlik kapcsolatuk, de az egymás iránti lojalitásukat végig megőrzik.

Henry "Hank" Schrader (Dean Norris) – Walter DEA ügynök sógora. Az ő jóvoltából találkozik véletlenül Walter és Jesse. Egy új, Heisenberg nevű drogbáró után nyomoz, akiről nem is sejti, hogy ki valójában. Walter minden eszközzel próbálja elkerülni, hogy Hank közel kerüljön a leleplezéséhez. Egy támadásban szerzett sérülések miatt egy időre képtelen használni lábait.

Marie Schrader (Betsy Brandt) – Hank felesége és Skyler testvére. Szívesen osztogat tanácsokat, de sokszor neki sem sikerül helyes döntéseket hozni. Kleptomániája miatt gyakran lop üzletekből, emiatt terapeuta kezeli. Felszínesnek és egocentrikusnak látszik, de rendkívül odaadó feleség és törődik a nővére családjával is.

Walter White, Jr. (RJ Mitte) – Walter és Skyler tizenéves fia. Agyi bénulás miatt beszédbeli és mozgási nehézségei vannak, ezért mankókkal jár. Apja hiánya és különös viselkedése miatt eltávolodik tőle. Adománygyűjtő weboldalt készít, hogy fizetni tudják apja kezelését, Walt ügyvédje, Saul Goodman pedig elintézi, hogy a drogbevételből érkezzenek az adományok, ezzel tisztára mosva a pénzt.

Saul Goodman (Bob Odenkirk) (visszatérő szereplő a 2. évadban, állandó szereplő a 3. évadtól) – Egy ügyvéd, akitől nem áll távol a bűnözés. Olcsó reklámokban hirdeti magát, melyekben felmentést ígér ügyfeleinek, vagy segítséget, hogy a legnagyobb összeget kapják egy perben. A valódi neve McGill, de úgy gondolja, az emberek jobban bíznak egy zsidó nevű ügyvédben. Az elhanyagolt megjelenése ellenére eredményes ügyvéd, képes a problémák megoldására, mindig megtalálja a kiskapukat az ügyfelei érdekében.

Gustavo "Gus" Fring (Giancarlo Esposito) (visszatérő szereplő a 2. évadban, állandó szereplő a 3. és 4. évadban) – A sikeres "Los Pollos Hermanos" gyorsétteremlánc tulajdonosa, melyet fedővállalkozásként is használ a metamfetamin terjesztésére Új-Mexikóban és a környező államokban. Üzletember álcáját fenntartva még drogellenes célokra is adakozik. Drogfüggő társa miatt eleinte vonakodik Waltert alkalmazni, de a termékük népszerűsége miatt mégis megteszi. A történet folyamán Walterrel ellenségekké válnak, állandó fenyegetést látva a másikban.

Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) (visszatérő szereplő a 2. évadban, állandó szereplő a 3. évadtól) – Egykori rendőr, aki Saul Goodman-nek dolgozik mint magánnyomozó, illetve Gus Fringnek mint bérgyilkos, takarító. Bűnügyi tapasztalata miatt remekül ért bizonyítékok eltüntetéséhez, megfigyelőeszközök telepítéséhez. Hidegvérű, határozott gyilkos, aki érzelmek nélkül, profi módon végzi a gyilkolást.

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Epizódok Évadpremier Évadfinálé
#1 7 2008. január 20. 2008. március 9.
#2 13 2009. március 8. 2009. május 31.
#3 13 2010. március 21. 2010. június 13.
#4 13 2011. július 17. 2011. október 9.
#5/1 8 2012. július 15. 2012. szeptember 2.
#5/2 8 2013. augusztus 11. 2013. szeptember 29.

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Primetime Emmy-díjak

 • 2008 Jelölés, legjobb rendezés dráma sorozatban (Vince Gilligan)
 • 2008 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)
 • 2009 Jelölés, legjobb dráma sorozat
 • 2009 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)
 • 2009 Jelölés, legjobb férfi mellékszereplő dráma sorozatban (Aaron Paul)
 • 2010 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)
 • 2010 Jelölés, legjobb dráma sorozat
 • 2010 Jelölés, legjobb rendezés dráma sorozatban (Michelle MacLaren)
 • 2010 Nyert, legjobb férfi mellékszereplő dráma sorozatban (Aaron Paul)
 • 2012 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Aaron Paul)
 • 2013 Nyert, legjobb dráma sorozat
 • 2013 Nyert, legjobb női mellékszereplő dráma sorozatban (Anna Gunn)
 • 2014 Nyert, legjobb dráma sorozat
 • 2014 Nyert, legjobb forgatókönyv dráma sorozatban
 • 2014 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)
 • 2014 Nyert, legjobb női mellékszereplő dráma sorozatban (Anna Gunn)
 • 2014 Nyert, legjobb férfi mellékszereplő dráma sorozatban (Aaron Paul)

Golden Globe-díjak

 • 2011 Jelölés, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)

Satellite Awards

 • 2008 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)
 • 2009 Nyert, legjobb dráma sorozat
 • 2009 Nyert, legjobb színész dráma sorozatban (Bryan Cranston)

Writers Guild of America Awards

 • 2009 Nyert, legjobb dráma epizód (Vince Gilligan)
 • 2009 Jelölés, legjobb dráma epizód (Patty Lin)
 • 2009 Jelölés, legjobb újonc sorozat
 • 2010 Jelölés, legjobb dráma sorozat
 • 2010 Jelölés, legjobb dráma epizód (John Shiban)
 • 2011 Jelölés, legjobb dráma sorozat
 • 2011 Jelölés, legjobb dráma epizód (George Mastras)
 • 2011 Jelölés, legjobb dráma epizód (Gennifer Hutchison)

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Breaking Bad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]