Jason Newsted

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jason Newsted
Jason Newsted 2013
Jason Newsted 2013
Életrajzi adatok
Születési névJason Curtis Newsted
BecenévJasonic
ÁlnévJasonic
Született1963. március 4. (61 éves)
Battle Creek, Michigan USA
IskoláiGull Lake High School
Pályafutás
Műfajokalternatív metal, heavy metal, hard rock, thrash metal
Aktív évek1982 - napjainkig
Kapcsolódó előadó(k)Metallica, Flotsam and Jetsam, Papa Wheelie, Voivod, Echobrain, Rock Star Supernova, Ozzy Osbourne, Spastik Children, WhoCares, Newsted
Hangszerének, gitár, zongora, dob, hegedű, basszusgitár
Tevékenység
KiadókMetal Blade, Elektra, Chophouse, The End, Surfdog

Jason Newsted weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Jason Newsted témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jason Curtis Newsted (Battle Creek, Michigan, 1963. március 4. –) amerikai basszusgitáros, a Metallica egykori tagja. Jelenleg Newsted nevű zenekarában játszik.

Flotsam and Jetsam (1982–1986)[szerkesztés]

Jason a Flotsam and Jetsam tagjaként vált ismertté, amelynek 1982-1986 között volt tagja. A zenekarral 1986-ban kiadta a Doomsday for the Deciever című lemezt. Az albumon hallható szövegek és zene nagy részét Newsted szerezte. Ezt megelőzően 1985-ben két demófelvételt (Iron Tears, illetve Metal Shock címmel) is rögzítettek.

Metallica (1986–2001)[szerkesztés]

A Metallica korábbi basszusgitárosa Cliff Burton volt, aki 1986-ban tragikus baleset során elhunyt, az ő helyére került Jason. Több mint 30 basszert hallgattak meg, közülük lett befutó. A meghallgatásra az összes Metallica-számot megtanulta, így amikor a többiek megkérdezték tőle, hogy melyiket játsszák, azt felelte: "Amelyiket akarjátok".

Első Metallica-lemez, amelyen a játéka hallható, az 1987-es Garage Days Re-Revisited kislemez, ezen a zenekar feldolgozásokat játszott. Az 1988-as …And Justice for All volt az első olyan Metallica-album, amin játszott. A lemezt komoly kritikák érték a hangzása miatt – ugyanis a basszusgitár egyáltalán nem hallható rajta. Ez részben a keverés következménye, részben pedig az okozza, hogy a basszusgitár szigorúan követi a ritmusgitárt, így nem különíthető el tőle.

Newstedet mindig úgy kezelték, mint az új fiút a csapatból, erre utal a Newkid becenév is, amelyen sokáig emlegették a többiek. Saját elmondása szerint soha nem érezte igazán jól magát, még abba is beleszóltak, hogy milyen basszusszólókat játsszon. Az ötleteit nem nagyon használták fel, összesen 3 dalban – az 1988-as …And Justice for Allon a Blackenedben, az 1991-es Metallica című albumon a My Friend of Miseryben, és az 1997-es Reloadon a Where Wild Things Are-ban – szerepelt szerzőként. A Metallica az ő idején érte el az igazán nagy sikereket, tagjai ekkor váltak szupersztárrá, nem mellesleg 5 Grammy-díjat is hazavihettek. Newsted a Garage Days EP mellett 6 albumon játszott (…And Justice for All, Metallica, Load, Reload, Garage Inc. és S&M), amelyek összesen több mint 55 millió példányban keltek el. Több mint ezer koncerten lépett fel a Metallica tagjaként.

Ozzy Band és Voivod (2001–2006)[szerkesztés]

Newstedet soha nem elégítette ki a Metallicában betöltött szerepe, ezért gyakran zenélt különböző alkalmi formációkban. 2000-ben létrehozta az Echobrain zenekart. Egy, a Playboyban megjelent interjúban Jason elmondta, hogy tervezi, hogy lemezt is készítsen az Echobrainnel, ami felbőszítette James Hetfieldet, aki úgy vélte, ezzel gyengítené a Metallicát. A vita oda vezetett, hogy 2001. január 17-én Jason bejelentette, elhagyja a zenekart. Később egy interjúban bevallotta, hogy amennyiben James Hetfield hívta volna, visszatért volna.[1]

2009-ben úgy nyilatkozott, hogy nem bánta meg a döntését: „Így volt a legjobb mindenki számára. Egyszer sem gondoltam a visszatérésre, jól átgondoltam, amikor kiléptem. Nem volt könnyű döntés, de így kellett tennem. Mivel alaposan átgondoltam mindent, így soha nem néztem vissza. Ami történt, az már a múlt része.[2]

2002-ben, a Metallicából való távozását követően az Ozzy Osbourne Band és a Voivod tagja lett. Érdekesség, hogy Ozzy mellett Robert Trujillót váltotta, aki utódja lett a Metallicában. 2003-ban távozott az Ozzy Osbourne Bandből is, és csak a Voivodra koncentrált. Mivel a zenekar tagjai művészneveken zenélnek, Newsted a Jasonic nevet választotta, amely egyébként saját kiadójának is a neve.

2006 júliusában adták ki a Katorz című albumot, amelynek a címe a francia "quatorze", azaz tizennégy szó alternatív írásmódja. A lemezt a gitáros Denis D'Amour, azaz Piggy halála után készítették el a laptopján talált riffek, illetve a hátrahagyott instrukciói alapján. A Voivod 2009-ben Infini címmel adta ki utolsó lemezét, amelyen ismét Jason játszott, a lemezbemutató turnéra azonban visszatért az együttesbe az eredeti basszusgitáros Jean-Yves Theriault "Blacky".

Rock Star Supernova (2006)[szerkesztés]

2006-ban Tommy Lee (Mötley Crüe) és Gilby Clarke (ex-Guns N’ Roses) társaságában részt vett a CBS televízió Rock Star Supernova című zenei reality show-jában, amelynek során énekest kerestek egy Supernova nevű zenekarba. A játékot Lukas Rossi nyerte, így 2006-ban a zenekar vele készítette el a Rock Star Supernova című albumot. A lemez többnyire negatív kritikákat kapott, Rossi szülőhazájában, Kanadában viszont platinalemez lett.

Sérülése[szerkesztés]

2006. október 23-án súlyos vállsérülést szenvedett, amikor megpróbált elkapni egy leeső basszuserősítőt. A balesetet követően azonnali műtétre volt szüksége, majd ezt követően elhúzódó rehabilitációs folyamat várt rá. Az elmúlt időszakban eltűnt a nyilvánosság elől.

Beiktatása a Rock & Roll Hírességek Csarnokába[szerkesztés]

2009. április 4-én Jason, 8 évvel a távozása után újra együtt lépett fel a Metallicával, amikor a zenekar a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett. A clevelandi ceremónián a zenekar két basszerrel lépett a színpadra, Newsted mellett a jelenlegi basszusgitáros, Robert Trujillóval. Az ideiglenes öt tagúra bővült zenekar az Enter Sandmant és a Master of Puppetset játszotta el. Emellett a Rock and Roll Hall of Fame nevű alkalmi formáció a All Star Train Kept 'a Rolling All Night Long című dalt is eljátszotta – többek közt Jimmy Page, Flea, Joe Perry és persze Jason Newsted közreműködése mellett. Ezt megelőzően 2000-ben, a VH1 Music Awardson játszott együtt a "Fekete album"-féle Metallica. Jason – hasonlóan a többi taghoz, illetve Cliff Burton édesapjához – a beiktatáskor beszédet is mondott, amelyben elérzékenyülve mondott köszönetet egykori zenésztársainak és a Metallica rajongóinak.

Newsted (2012–2014)[szerkesztés]

2012 decemberében bejelentette, hogy saját zenekart alapított Newsted néven, melynek tagjai rajta kívül Jesus Mendez Jr. dobos és Jessie Farnsworth gitáros.[3][4] Az együttes 2013 januárjában négydalos EP-t adott ki Metal címmel.[5] A formáció 2013 márciusában kiegészült Mike Mushok gitárossal, aki a Staind zenekarban vált ismertté.[6]

Diszkográfia[szerkesztés]

Flotsam and Jetsam

Metallica

Echobrain

  • Echobrain (2002)
  • Glean (2004)

Voivod

Rock Star Supernova

Newsted

  • Metal (2013)

Vendégszereplései

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2011. október 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. október 15.)
  2. Archivált másolat. [2009. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. április 17.)
  3. Childers, Chad: Jason Newsted Finishing First Record With New Self-Titled Band. Loudwire. (Hozzáférés: 2012. december 16.)
  4. Childers, Chad: Jason Newsted Discusses Touring + Why He Won't Charge for Meet-and-Greets. Loudwire, 2012. december 22. (Hozzáférés: 2012. december 22.)
  5. Childers, Chad: Jason Newsted Posts Letter Revealing His Self-Titled Band's 'Metal' EP. Loudwire, 2012. december 15. (Hozzáférés: 2012. december 16.)
  6. Newsted - Eggyel többen. Hardrock, 2013. március 25. (Hozzáférés: 2013. március 20.)

Források[szerkesztés]