Kill ’Em All

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Metallica
Kill ’Em All
nagylemez
Megjelent1983. július
Felvételek1983. május
StílusThrash metal
Nyelvangol
Hossz51 perc 20 mp
KiadóMegaforce Records
ProducerPaul Curcio, John Zazula
Kritikák
Metallica-kronológia
Kill ’Em All
(1983)
Ride the Lightning
(1984)
SablonWikidataSegítség

A Kill ’Em All a Metallica amerikai heavy metal zenekar első albuma, 1983-ban jelent meg. Ezt az albumot tartják sokan az első valódi thrash metal albumnak. A lemezen erősen érezhetők a Metallica együttesre hatást gyakorló más zenekarok, mint például a Motörhead, vagy a Venom. A zenekarból ekkorra már eltávolított Dave Mustaine négy dalban is közreműködött dalszerzőként. A "Four Horsemen" eredeti verzióját később saját zenekara, a Megadeth bemutatkozó albumára is felvette "Mechanix" néven.

A lemezt 2017-ben a Rolling Stone magazin a Minden idők 100 legjobb metalalbuma listáján a 35. helyre rangsorolta.[1]

Történet[szerkesztés]

1983 tavaszán New Yorkba utaztak Jon Zazula hívására. Zazula egy „Rock and Roll” című lemez bolt tulajdonosa volt, aki Marsha nevű feleségével egyetemben felajánlott az együttes számára 1500 dollárt,[2] hogy felvehessék a demók révén már sokak által követelt első nagylemezt. 1983 áprilisában a The Rods társaságában bonyolítottak le egy miniturnét.[2] Dave Mustaine-t azonban április 11-én kirúgták az együttesből. Mustaine-től főleg nehezen elviselhető természete miatt váltak meg, melyet tovább súlyosbított rendszeres drog- és alkoholfogyasztása is. Ilyenkor állandóan kötekedett, sőt verekedett is társaival, de egy brooklyni koncert előtt súlyosan inzultálta Adrian Vandenberget, aki a későbbi Whitesnake gitárosaként lett ismert.[2] Helyére Joe Satriani tanítványa, az Exodus akkori gitárosa, Kirk Hammett került. Mustaine a mai napig nem tudta túltenni magát kirúgásán,[3] így a későbbiekben is gyakran tett negatív megjegyzéseket egykori társaira. Főleg Hammettre volt dühös, mivel elmondása szerint olyan számok által lett népszerű gitáros, melyeket még ő írt.[4] Mustaine 1983-ban megalapította saját zenekarát, a Megadethet, amely a thrash metal egyik legsikeresebb zenekara lett. Az együttes 1985-ben megjelent debütáló albumán (Killing Is My Business… and Business Is Good!) hallható Mechanix számot Mustaine elmondása szerint a Metallica „ellopta” tőle, és The Four Horsemen címmel jelent meg a Metallica első albumán. Hetfield elmondása szerint mielőtt lemezre vették volna Mustaine egykori dalát, előtte alaposan megváltoztatták.[5] A Metallica első koncertjét Hammett-tel 1983. április 16-án adta a doveri The Showplace klubban.

Közel egy hónappal később, május 10-én, bevonultak a rochesteri Music America stúdióba, hogy felvegyék első lemezüket. A producer Paul Curcio és Johny Zazula volt, a felvételek pedig – keveréssel együtt – május 27-ig zajlottak. A keverés során akadtak gondok, ugyanis Curcio és Chris Bubacz hangmérnök telepakolták az anyagot fura effektekkel, visszhangokkal. A szorító idő miatt az együttes ezek ellen már nem tiltakozott, de a későbbiekben nem engedték senkinek, hogy beleszóljon a hangzásukba.[5] Az 1982-es San Franciscó-i koncertfelvételük után a Metal up your Ass címet tervezték a készülődő lemeznek, a borítóját pedig egy vécékagylóból kinyúló és machetét tartó kéz díszítette volna.[5] Egy ilyen borítójú és című albumot azonban minden terjesztő visszautasított. Mire Burton ezt meghallotta, annyit mondott, hogy: Ezek a kibaszott szemetek, öljük meg mind![5] A mondat nyomán Kill ’Em All lett az album címe, a borítót pedig egy vértócsában heverő kalapács díszítette. Az album 1983. július 16-án jelent meg Johnny Zazula Megaforce kiadójánál. Európában a Music for Nations terjesztette az albumot. Az első körben mindössze 1500 példány készült a lemezből, mely percek alatt elfogyott, de a következő 3500 darab is elkelt pár nap leforgása alatt.[5] Kirk Hammett szerint viszont ez csak legenda, mert véleménye szerint 15 000 volt az indító példányszám.[5] Kislemezként a Whiplasht és a Jump in the Fire-t adták ki a lemezről. A kiadványon több dal is szerepel a korábbi demókról, Mustaine négy dalban is szerepel mint szerző.

Dalok[szerkesztés]

  1. Hit The Lights (Hetfield, Ulrich) – 4:17
  2. The Four Horsemen (Hetfield, Ulrich, Mustaine) – 7:08
  3. Motorbreath (Hetfield) – 3:03
  4. Jump In The Fire (Hetfield, Ulrich, Mustaine) – 4:50
  5. (Anesthesia) Pulling Teeth (Burton) – 4:14
  6. Whiplash (Hetfield, Ulrich) – 4:06
  7. Phantom Lord (Hetfield, Ulrich, Mustaine) – 4:52
  8. No Remorse (Hetfield, Ulrich) – 6:24
  9. Seek & Destroy (Hetfield, Ulrich) – 6:50
  10. Metal Militia (Hetfield, Ulrich, Mustaine) – 5:11

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. The 100 Greatest Metal Albums of All Time. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2017. július 13.)[halott link]
  2. a b c (2009. május) „"Kill 'Em All" kritika” (angol nyelven). Hammer World magazin, 22. o.  
  3. (2009. július/augusztus) James Hetfield interjú (angol nyelven). Hammer World, 94. o. (Hozzáférés: 2011. március 6.)  
  4. Dave Mustaine nyilatkozata (angol nyelven). roadrunnerrecords.com. [2009. május 31-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. június 7.)
  5. a b c d e f (2009. május) Klasszikus: Metallica - Kill 'Em All (angol nyelven). Hammer World, 22. o. (Hozzáférés: 2011. március 6.)