Jane Haining

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jane Haining (Dunscore (Skócia), 1897. június 6.Auschwitz, 1944. augusztus 16.) a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jane Haining 1897-ben született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paisleyben. 1932-ben a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A misszió mintegy 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát. Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre. Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Egy feljelentés nyomán az SS átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával letartóztatták, majd Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták, majd 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták. A német hatóságok a skót egyházat arról értesítették, hogy Jane Haininget Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1997-ben a Jad Vasem intézet a Világ Igaza címmel adózott emlékének. Jane Haining képmását máriaüveg-ablak örökíti meg a glasgow-i Queen's Park templomban és a dunscore-i templomban.

A budapesti Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében 2010-től nevét viseli a Duna pesti rakpartjának Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakasza.[1]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Jane Haining. The Holocaust, Crimes, Heroes and Villains. (Hozzáférés: 2011. február 19.)