Jane Haining

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Jane Haining (Dunscore (Skócia), 1897. június 6.Auschwitz, 1944. augusztus 16.) a „budapesti skót misszió mártírja”, az internátus vezetőjeként nőket és gyerekeket bújtatott, de később velük együtt deportálták Auschwitzba, ahol gázkamrában meggyilkolták.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jane Haining 1897-ben született a skóciai Dunscore-ban. Ötéves korában elvesztette édesanyját. Felnőve tíz évig egy fonodában dolgozott Paisleyben. 1932-ben a Skót Episzkopális Egyház budapesti misszióján kezdett dolgozni. A misszió mintegy 400 zsidó és keresztény gyermek számára működtetett iskolát. Haining 1939-ben éppen szabadságon volt Nagy-Britanniában, amikor a háború kitört, de ennek ellenére visszatért Budapestre.

Amikor a németek 1944-ben megszállták Budapestet, a misszionáriusok azt az utasítást kapták, hogy térjenek haza, de Haining ezt megtagadta, mert nem akarta a nehéz helyzetben magukra hagyni a rábízott gyermekeket. Ha békeidőben szükségük van őrá - írta nővérének -, akkor a háború idején még sokkal inkább, és további életében nem lenne egyetlen boldog pillanata sem, ha hazamenne és magára hagyná a veszélyben lévő védtelen gyermekeket.

Egy feljelentés nyomán az SS májusban átkutatta a missziót, és Haininget a briteknek való kémkedés vádjával letartóztatták és a budai Fő utcai börtönbe zárták.[1] A német hatóságok a skót egyházat Jane Haining haláláról úgy értesítették, hogy őt Németország elleni kémkedés vádjával letartóztatták, majd egy bélbántalomból származó sorvadásos betegség következtében kórházban halt meg 1944. július 17-én. Valójában Auschwitzba deportálták, ahol karjára a 79467 sorszámot tetoválták és 1944. augusztus 16-án gázkamrában meggyilkolták.


Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Jane Haining – Queen's Park Church, Glasgow (Letöltés: 2014. augusztus 16.)
  2. The Scottish War Memorials Project (Letötés: 2014. augusztus 17.)
  3. Budapest rakparttal emlékezik a skót református mártírra – reformatus.hu, 2010. augusztus 1.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Jane Haining. The Holocaust, Crimes, Heroes and Villains. (Hozzáférés: 2011. február 19.)