J-Stars Victory VS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(J-Stars Victory Vs szócikkből átirányítva)
J-Stars Victory VS
FejlesztőSpike Chunsoft
KiadóBandai Namco Games
ZeneszerzőYasuharu Takanashi
PlatformokPlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita
Kiadási dátum2014. március 19.
MűfajVerekedős
JátékmódokEgy- és többjátékos
AdathordozóBlu-ray Disc, PlayStation Vita-játékkártya, digitális letöltés
A J-Stars Victory VS weboldala
SablonWikidataSegítség

A J-Stars Victory VS (ジェイスターズ ビクトリーバーサス; Hepburn: Jei Sutāzu Bikutorī Bāsasu?) verekedős videójáték, amely számos Súkan Sónen Jump-mangasorozat világát egyesíti, köztük olyanokét is, melyek már befejeződtek vagy másik magazinhoz kerültek át. A játékot 2014. március 19-én jelentette meg a Bandai Namco Games PlayStation 3 és PlayStation Vita konzolokra. A nyugati területeken J-Stars Victory VS+ címmel fog megjelenni PlayStation 3, PlayStation 4 és PlayStation Vita platformokon, és a nemzetközi kiadásban egy új játéktermi mód is szerepelni fog.

Történet[szerkesztés]

A játékot először 2012 decemberében jelentették be Project Versus J címen a Súkan Sónen Jump 2013-as év második lapszámában.[1] A projektet a Jump 45. évfordulójának megünnepléseként készítették, és a „végső” Jump-játékként harangozták be.[1][2] A J-Stars Victory VS-ban számos szereplő és helyszín megtalálható különböző Jump-mangákból, már befejeződött és még futókból is, olyan régebbi címektől kezdve, mint a Dragon Ball, a Yu Yu Hakusho vagy a Kocsira Kacusika-ku Kameari kóen-mae hasucudzso, az olyan rég óta futó sorozatokon át, mint a Naruto, a Bleach, a One Piece vagy a JoJo no kimjó na bóken, az olyan újabb sorozatokig, mint a Medaka Box, az Anszacu kjósicu vagy a Beelzebub.

Az első három szereplő akit bemutattak és a játék promóciójához használták Son Goku, Monkey D. Luffy és Toriko volt.[1] Szintén december azt is bejelentették, hogy a rajongók megszavazhatják a J-Stars Victory VS néhány szereplőjét.[2] Számos további szereplőt jelentettek be a következő hónapokban a Súkan Sónen Jump és a V Jump magazinokon keresztül, valamint a szereplő átalakulásokat is, melyek különleges mozdulatokként érhetőek el.[3] A játék kalandmódja további nem játszható szereplőket is felvonultat különböző sorozatokból.[4]

A játék korlátozott példányszámú „Anison”-kiadása tartalmazza a játszható szereplők televíziós sorozatainak témadalait, így többek között a Cha-La Head-Cha-Lát vagy a We Are!-t, a harcok alatt lejátszható zenékként.[5] A játék saját témazenéje a Fighting Stars, melyet Kagejama Hironobu, Kitadani Hirosi és Kusida Akira ad elő.[6]

Cselekmény[szerkesztés]

A játék történeti módja, a J-Adventure a Jump Világban játszódik, amely a különböző szereplők univerzumának egybeolvasztása. A történet kezdetén a szereplők mind a J Battle Festivalra, egy 45 évenként megrendezésre kerülő bajnokságra készülődnek, hogy kiderüljön ki a legerősebb. A történetszál négy különböző fejezetre van felbontva, melyek mindegyike egy a Jump világot felfedező szereplő körül forog, miközben csapatot építenek a versenyre és a személyes céljaik elérésére törekednek. A mozgás fejezet Luffyt, Ace-t és Seiyát; a remény fejezet Narutót, Júszukét és Gont; a kutatás fejezet Torikót, Zebrát és Gokut; míg az üldözés fejezet Icsigót, Ogát és Hieit emeli ki.

Játékmenet[szerkesztés]

A J-Stars Victory VS-ban legfeljebb négy fő mérkőzhet meg egymással a Dragon Ball: Zenkai Battle Royale című játékhoz hasonló játékmeneti és grafikai stílusban. A harcosok bármely irányba mozoghatnak és támadhatnak a háromdimenziós harcmezőkön.

A legyőzött szereplők egy megadaott idő letelte után visszatérnek. A csata megnyeréséhez a képernyő tetején lévő WIN-mérő mind a három szakaszának meg kell telítődnie; a mérő egy ellenfél legyőzésével egy egységnyit ugrik tovább. A harcosok sima, erősebb és területalapú támadásokat, illetve és befejező mozdulatokat használhatnak. A sima támadások a csata alapjai, és az összes kombó velük kezdődik. Az erősebb támadások kivitelezése alatt védtelenné válik a használója, azonban jelentős sebzése van ha betalál, erejük feltölthető. A területalapú támadások lehetőséget ad az ellenfelek sebzésére egy széles területen.

A játszható játékmódok között szerepel a J-Adventure, egy egyjátékos történetmód, amely négy hadjáratra van felbontva, melyekben a játékos felfedezheti a világtérképet, megküzdhet számos ellenféllel és kártyákat gyűjthet a szereplői megerősítése érdekében. A további játékmódok közé tartozik a Victory Road, egy egyjátékos csatamód, melyben a játékosnak bizonyos előremeghatározott feladatot kell teljesítenie a küzdelmek során; illetve a szabad csatamód, melyben legfeljebb két játékos mérkőzhet meg helyi offline játék, illetve legfeljebb négy játékos online többjátékos játék során.

Szereplők[szerkesztés]

A játékban 52 szereplő van 32 különböző Jump sorozatból. Ezen szereplők közül 39 játszható, míg 13 segítség nyújtás céljából megidézhető a játékosok által.

Játszható szereplők[szerkesztés]

Anszacu kjósicu
Beelzebub
Bleach
Bobobo-bo Bo-bobo
Csinjúki: Taró to jukai na nakama-tacsi
Dr. Slump
Dragon Ball
Dzsigoku szenszei Núbee
Hokuto no ken
Gintama
Hunter × Hunter
JoJo no kimjó na bóken
Kocsira Kacusika-ku Kameari kóen-mae hasucudzso

Medaka Box
Naruto
One Piece
Katekjó Hitman Reborn!
Ruróni Kensin
Szaiki Kuszó no Psi nan
Saint Seiya
Szakigake!! Otokodzsuku
Tottemo! Luckyman
Toriko
Yu Yu Hakusho

Támogató szereplők[szerkesztés]

Bleach
D.Gray-man
Gintama
Haikjú!!
Hunter × Hunter
Kuroko no Basket
Medaka Box

Madzsin tantei Nógami Neuro
Niszekoi
Pjú to fuku! Jaguar
Szakigake!! Otokodzsuku
Sket Dance
To Love-Ru

Fogadtatás[szerkesztés]

A játék 32/40-es pontszámmal díjazta a Famicú.[7] Megjelenésének hetében a PS3-verzióból 118 240, míg a Vita-verzióból 97 821 példány kelt el Japánban.[8] A Media Create japán értékesítési elemző jelentései szerint a játék PS3-változatának a szállítmányának 86,55%-át, míg a Vita-változának a 89,25%-át tudta értékesíteni. A Media Create szerint a multiplatform megjelenés ellenére szépen teljesített a Vita-változat.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Project Versus J, the 'Ultimate' Shonen Jump Game, to Launch. Anime News Network, 2012. december 5. (Hozzáférés: 2013. augusztus 7.)
  2. a b Vote for the Cast of Shonen Jump's Next Fighting Game. Anime News Network, 2012. december 12. (Hozzáférés: 2013. augusztus 7.)
  3. Naruto/Dragon Ball/Toriko Rivals, Transformations in J-Stars Victory VS. Game. Anime News Network, 2013. augusztus 28. (Hozzáférés: 2013. augusztus 28.)
  4. Naruto/DBZ/One Piece/Kenshin Rivals Join J-Stars Victory VS. Game. Anime News Network, 2014. január 15. (Hozzáférés: 2014. január 15.)
  5. J-Stars Victory VS. Game's Limited Edition to Have Original Anime Music. Anime News Network, 2013. október 23. (Hozzáférés: 2013. október 27.)
  6. Jojo's, Nube characters join J-Stars Victory VS. Game. Anime News Network, 2013. december 11. (Hozzáférés: 2013. december 20.)
  7. Famitsu Review Scores: Issue 1319. Gematsu. (Hozzáférés: 2014. március 12.)
  8. Media Create Sales: 3/17/14 – 3/23/14. Gematsu. (Hozzáférés: 2014. március 26.)
  9. A Victory For J-Stars Victory VS. In Japan. Siliconera. (Hozzáférés: 2014. április 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a J-Stars Victory VS című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]