Indricotheriinae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Indricotheriinae
Evolúciós időszak: Késő eocén – kora miocén
Paraceratherium
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Rend: Páratlanujjú patások (Perissodactyla)
Öregcsalád: Rhinocerotoidea
Család: Hyracodontidae
Alcsalád: Indricotheriinae
Osborn, 1923
Szinonimák
  • Paraceratheriinae
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Indricotheriinae témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Indricotheriinae témájú kategóriát.

Az Indricotheriinae vagy Paraceratheriinae az emlősök (Mammalia) osztályának páratlanujjú patások (Perissodactyla) rendjébe, ezen belül a fosszilis Hyracodontidae családjába tartozó alcsalád.

Tudnivalók[szerkesztés]

Az Indricotheriinae-fajok hosszú lábú, hosszú nyakú, szarvatlan orrszarvúszerű lények voltak, amelyek az eocén korban jelentek meg és a kora miocénben haltak ki. Az első képviselőjük a Hyracodon volt, amely középméretű, gyors mozgású, könnyed testfelépítésű, orrszarvúra emlékeztető állat volt.[1] A késő eocénben és az oligocén elején, az állatok hatalmas lényekké fejlődtek.[2] Először a mai Kazahsztán, Pakisztán és Délnyugat-Kína esőerdeiben éltek, később meghódították Közép-Ázsiát is.

Az alcsalád tagjainak fénykora az oligocénben és a kora miocénben volt, ekkor éltek a legnagyobb fajok, közülük a legnagyobb a Paraceratherium volt. Ez az állat elérte egy középméretű sauropoda méretét is.

Amikor ezek az állatok éltek, Közép-Ázsia dús növényzetű hely volt, de amikor az Indiai szubkontinens nekiütközött Ázsiának és emelkedni kezdett a Himalája, az Indricotheriinae-fajok élőhelye sivatagosodni kezdett. Az új élőhelyen, ezek a hatalmas emlősök nem kaptak többé elegendő táplálékot, emiatt egyesek kihaltak, míg mások tovább költöztek, de egyikük sem élte túl a miocén elejét.

Az elvándorolt fajok Mongólia és Oroszország területein telepedtek le.

Rendszerezés[szerkesztés]

Az alcsaládba az alábbi nemek tartoztak:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Savage, RJG, & Long, MR. Mammal Evolution: an illustrated guide. New York: Facts on File, 192–193. o. (1986). ISBN 0-8160-1194-X 
  2. szerk.: Palmer, D.: The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions, 262–263. o. (1999). ISBN 1-84028-152-9 

Források[szerkesztés]

  • Indricotherium
  • Discovery Channel - Answers from Dr. Mikael Fortelius
  • Spencer G. Lucas & Jay C. Sorbus, (1989), The Systematics of Indricotheres. 358-378 in Donald R. Prothero & Robert M. Schoch, (eds.) 1989: The Evolution of Perissodactyls, Oxford University Press, New York, New York & Oxford, England
  • Hyracodontidae: Indricotheriinae - Mikko's Phylogeny Archive - follows Lucas and Sorbus

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Indricotheriinae című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.