Iman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Iman Abdulmajid szócikkből átirányítva)
Iman
Életrajzi adatok
Születési névIman Mohamed Abdulmajid
Született1955július 25. (68 éves)
Mogadishu, Szomália
HázastársaSpencer Haywood
(1977–1987)
David Bowie (1992–2016)
GyermekeiLexi Jones
Foglalkozásamodell
Jellemzői
Méretei
Általános méretei86,5–71–96,5
Ruhaméret36
Cipőméret38
Szemszínebarna
Iman weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Iman témájú médiaállományokat.

Iman Mohamed Abdulmajid (Mogadishu, 1955. július 25. –) ismertebb nevén Iman (arab jelentése „hit”), szomáliai modell, színésznő és vállalkozó. David Bowie özvegye.

Élete[szerkesztés]

Mogadishuban, Szomáliában született, Marian és Mohamed Abdulmajid, az egykori Szomália szaúd-arábiai nagykövetének lányaként. Két fiútestvére Elyas és Feisal, nővére Nadia. Unokatestvére, Waris Dirie szintén szupermodell. Iman Egyiptomban járt középiskolába, majd később Kenyában élt. A Nairobi Egyetemen politológiát tanult. Iman muzulmán, folyékonyan beszél öt nyelven (arab, angol, francia, olasz és szomáli).

Karrier[szerkesztés]

Miközben az egyetem folytatta tanulmányait, Peter Beard amerikai fotós figyelt fel rá, ezt követően az Amerikai Egyesült Államokba költözött, hogy megkezdje modellkarrierjét. Első munkáját egy évvel később, 1976-ban a Vogue-nál kapta. Nem sokkal később neves magazinok címlapján pózolt. Olyan híres tervezők múzsája lett, mint Gianni Versace, Calvin Klein, Donna Karan és Yves Saint-Laurent, akinek híres mondata: Az én álmom a nő: Iman.

Iman

Tizennégy év alatt sikeres divatmodell lett, a legjobb fotósokkal dolgozott együtt, többek között Helmut Newtonnal, Richard Avedonnal, Irving Penn-nel, és Annie Leibovitzcal.

Színésznőként jelent meg a Miami Viceban kétszer, játszott a Back In The World (1985) és a No Way Outban (1987) Kevin Costnerrel. Szerepelt a Love At First Sightban (1988), az 1991-es Star Trek VI: A nem ismert tartományban és az Oscar-díjas Távol Afrikától című filmben Robert Redford és Meryl Streep mellett.

2004-ben megalapította saját szépségápolási cégét Iman Cosmetics néven, amely kifejezetten a színes bőrű nők számára gyárt termékeket. Emellett aktívan részt vesz számos jótékonysági szervezet programjában, például a Keep a Child Alive programban, valamint együttműködik többek között a Children's Defense Funddal is.

2001-ben kiadta önéletrajzi könyvét I am Iman címmel, majd 2005-ben The Beauty of Color címmel jelent meg szépségápolási tanácsadó könyve többek között a latin, az indiai, az afrikai és az ázsiai nők részére.

Magánélete[szerkesztés]

Iman először 18 éves korában ment férjhez egy fiatal szomáliai férfihoz, akibe beleszeretett. A házasság néhány év múlva véget ért, amikor Iman az Egyesült Államokba költözött, hogy folytassa modellkarrierjét. 1977-ben férjhez ment az afroamerikai kosárlabdázóhoz, Spencer Haywoodhoz. Lányuk, Zulekha Haywood, 1978-ban született. A pár 1987 februárjában vált el. 1992. április 24-én hozzáment a brit zenészhez, David Bowie-hoz, akitől egy lánya született, Alexandria Zahra „Lexi” Jones (2000. augusztus 15.).

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep
1994 Irány az Éden Exit to Eden Nina Blackstone
1991 House Party 2 Sheila Landreaux
1991 Lies of the Twins Cat
1991 Star Trek VI: A nem ismert tartomány Star Trek VI: The Undiscovered Country Martia
1987 Nincs kiút No Way Out Nina Beka
1987 Add meg magad Surrender Hedy
1985 Távol Afrikától Out of Africa Mariammo

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Iman (model) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]