Időzsaru (film, 1994)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Időzsaru
(Timecop)
1994-es amerikai–kanadai–japán film
RendezőPeter Hyams
ProducerSam Raimi
Robert Tapert
Vezető producerMike Richardson
AlapműTimecop
Műfaj
ForgatókönyvíróMike Richardson
Mark Verheiden
FőszerepbenJean-Claude Van Damme
Mia Sara
Ron Silver
Bruce McGill
Gloria Reuben
ZeneMark Isham
Robert Lamm
OperatőrPeter Hyams
VágóSteven Kemper
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok

Kanada

Japán
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő98 perc
Költségvetés28,000,000 dollár
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
magyar UIP-Duna Film
BemutatóUSA 1994. szeptember 16.
magyar 1994. december 22.
KorhatárUSA R
BevételUSA 44,853,581 dollár
101,646,581 dollár
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Időzsaru (eredeti cím: Timecop) 1994-ben bemutatott amerikai sci-fi/akciófilm, melyet a Dark Horse képregénykiadó Timecop című sorozatából Peter Hyams rendezett.

A film főszereplői Jean-Claude Van Damme, Ron Silver, Bruce McGill és Mia Sara. A történet a jövőben (2004) játszódik és az időutazást teszi középpontba. Van Damme egy TEC ügynököt alakít, akinek feladata, hogy visszahozza a jelenbe azokat az embereket, akik megváltoztatták a múltat. Felesége tíz évvel korábban halt meg, de ez ellen nem tud mit tenni, mert a múlt megváltoztatása bűncselekmény.

Az Időzsaru Van Damme legtöbb bevételt hozó filmje (több mint 100 millió dollár világszerte). Azok a kritikusok is az egyik legjobb Van Damme filmnek tartják, akik általában kritizálják a belga akciósztár színészi teljesítményét.

Cselekmény[szerkesztés]

A film elején 1863-ban, az Amerikai Polgárháborúban járunk. Egy csapat katona éppen a déli tábornok, Robert E. Lee aranyát szállítja, mikor egy ismeretlen, kabátot viselő férfi megállítja őket és az arany átadását követeli. Mikor a katonák túlerőrejükre és fegyvereikre hivatkozva nem teljesítik követelését, a férfi előkap két, akkor még nem létező modern gépfegyvert és lelövi őket.

1994-ben George Spota, Bill Clinton elnök asszisztense konferenciát hív össze a szenátusban. Ott elmondja, az időutazás valósággá vált, de ez azzal jár, hogy össze kell hozni egy speciális rendőrséget, mivel így rossz szándékú emberek is visszamehetnek az időben a múlt különböző eseményeinek megváltoztatása céljából, ez viszont beláthatatlan következménnyel járna a jövőre nézve. Végül megalapítják a Time Enforcement Commission-t (TEC), a vezetői posztra a washingtoni rendőrt, Eugene Matuzakot jelölik ki, Aaron McComb (Ron Silver) szenátor pedig a felügyelői feladatra jelentkezik önként.

Max Walker (Van Damme) egy TEC ügynök a 2004-es évben. Tíz évvel korábban elvesztette feleségét, mikor egy banda betört a házukba és felégette azt. Walker azóta nem tudja kiheverni Melissa elvesztését és bármennyire is meg nem történté akarná tenni a dolgot, nem szánja rá magát, mivel a múlt megváltoztatása halálbüntetéssel jár.

Egy nyomozás során 1929-be utazik vissza, a Wall Street-i tőzsdeösszeomlás kezdetére. Volt társát Lyle Atwood-ot kell visszahoznia, aki pénzszerzési szándékkal tartózkodik a múltban. Walker elkapja Atwood-ot, mire az bevallja, hogy McComb szenátor küldte őt vissza, mivel az a célja, hogy ő legyen az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Az ehhez szükséges pénzt a múltban szerzi meg úgy, hogy a tőzsdeösszeomlás során a múltba visszaküldött Atwood közreműködésével szinte ingyen vásároltatja fel az eseményt túlélő és később is prosperáló cégek részvényeit.

Walker arra kéri Atwood-ot, hogy a tárgyaláson valljon McComb ellen, ám a volt társ fél, mivel McComb azt mondta neki, ha vall, visszamegy az időben és megöli a családját, mielőtt megszületett volna. Walker visszaviszi 2004-be a volt társát, ám az nem vall, így halálra ítélik. Walker, bizonyíték híján csak főnökének és személyes jóbarátjának Matuzak-nak mondja el a dolgot.

Egy rutinellenőrzés során a TEC-nél Spota és McComb jelenik meg. McComb találkozik Walker-el, ám a férfi nem rajong érte túlságosan. A szenátor elsődleges célja, hogy feloszlassa a TEC-t.

Másnap reggel Walker-t megtámadják McComb emberei a saját lakásán. Walker visszaveri a támadást, majd a TEC központban Matuzak kijelöl mellé egy társat, Sarah Fielding-et, akit azzal bíztak meg, figyelje meg Walker-t, mivel felsőbb körökben már rá is gyanakodnak Atwood miatt. Nem sokkal később bajt észlelnek, így Walker-t és az újdonsült társát küldik bevetésre.

Walker és Sarah visszamegy 1994-be. Egy raktárba mennek, ahol észreveszik Jack Parker-t, a feltalálót, aki később kifejleszt egy computer chipet, ami milliókat fog hozni neki. A raktárban ott van McComb 1994-es énje, majd az öregebb is megjelenik. Az öregebb McComb felfedi a tervét, majd Walker ráfogja a pisztolyt. Ám akkor Sarah-ról kiderül, ő is áruló, ugyanúgy állította a szenátor a maga oldalára, mint ahogy Atwood-ot is. Walker kiszabadul, McComb viszont megöli Parker-t és Sarah-t is. Mikor már senki sem maradt ott, Walker is visszamegy a jövőbe.

2004-ben Walker súlyos következményeket vesz észre. McComb már csak karnyújtásnyira van, hogy ő legyen az új elnök és így a TEC-et is elkezdték feloszlatni. Walker próbál beszélni Matuzak-el, ám ebben a jövőben cseppet sem állnak baráti viszonyba és Sarah-ról sincs semmi információ.

Walker meggyőzi főnökét, hogy küldje vissza 1994-be, mivel feltehetőleg Sarah még él és vére megtalálásával elkaphatja a szenátort és visszaállíthat mindent a normális kerékvágásba. Matuzak végül beleegyezik, ám az időgép használatakor lelövik, de Walker sikeresen visszamegy a múltba.

1994-ben Walker felkeresi a kórházat, majd Sarag vére után néz. A vérminták keresésekor ráakad felesége, Melissa vérére is és megtudja hogy a nő terhes. Mikor visszaér a kórterembe, Sarah már halott, mivel McComb emberei megölték. A férfi elkezdi üldözni a két bűnözőt.

Walker egy bevásárlóközpontba jut, ahol pontosan 10 évvel korábban találkozott Melissával. Melissa először nem ismeri meg a férfit, majd Walker elmondja neki a történteket és annyit fűz hozzá, hogy a fiatalabb énjét semmiképp se engedje ma este otthonról. Majd Walker elmegy és látja amint 10 évvel korábbi énje találkozik Melissával.

Aznap este ugyanúgy történik minden. Walker-ék házát megtámadják McComb emberei. Ám mielőtt még a fiatalabb Walker eltávozna, Melissa bevallja, hogy terhes. Majd észreveszi a támadókat. Az öregebb Walker kintről figyel, majd segít neki. Az összecsapás során a fiatalabb Walker eszméletét veszti, McComb pedig fegyvert nyom Melissa fejének. Walker patthelyzetben van, ám akkor megjelenik a szobában McComb fiatalabb énje, mivel Walker átverte. A férfi odalöki a fiatalabb McComb-ot az öregebbhez és mivel két test nem lehet ugyanabban a térben, a szenátor megsemmisül. Walker megfogja Melissá-t és kiviszi a házból, mielőtt az felrobbanna.

Walker visszatér 2004-be és megkönnyebbüléssel fogadja, hogy minden visszatért a normális kerékvágásba: Parker sikeren vállalatot üzemeltet, ami a TEC-et támogatja. Fielding él és nem korrupt, Matuzak sokkal barátságosabb, McComb-nak pedig 10 évvel korábban nyoma veszett. A történet végén Walker hazamegy újjáépített házába a feleségéhez és a fiához.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Jean-Claude Van Damme Max Walker Mihályi Győző
Mia Sara Melissa Walker Kováts Adél
Ron Silver Aaron McComb Székhelyi József
Bruce McGill Eugene Matuzak Kránitz Lajos
Gloria Reuben Sarah Fielding Szirtes Ági
Scott Bellis Ricky Forgács Péter
Jason Schombing Lyle Atwood Berzsenyi Zoltán

A film készítése[szerkesztés]

A film a Dark Horse képregényei alapján készült, amely szintén a Timecop (Időzsaru) címet viseli. A jeleneteket kék vászonnal forgatták, ahol Jean-Claude és Ron Silver autóikkal mennek. Az utómunkában adták hozzá digitálisan a Fehér Ház és D.C. háttereket.

A filmben egy jelenetben, amikor Jean-Claude-ot küldenék a jövőbe a kilövőn, kirak egy Black Black nevű japán rágógumit a műszerfalra. 1994 során Jean-Claude feltűnt a Black Black nevű japán rágógumi televíziós reklámjaiban. Ebben a filmben is Mark Stefanich volt Jean-Claude kaszkadőre/dublőre, csakúgy, mint a Dupla dinamit, a Tökéletes katona és a Hiába futsz című filmjében.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az Időzsarut 1994 szeptember 16-án mutatták be és rögtön az első helyen nyitott 12 064 625 dollárral, 2228 moziban. A második héten 876 615 dollárt hozott. Az USA-ban összesen 45 millió dollárt termelt, így ez a film volt Van Damme első nagy pénzt hozó filmje. Világszerte a film 101 milliót, a videóeladásokkal 20 624 999 dollárt hozott össze.

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A kritikák vegyesek voltak a filmről. Bár Van Damme színészi teljesítményét általában kritizálják a kritikusok, ám itt sokan megdicsérték játékát, sokak szerint ebben a filmben alakít a legjobban. Roger Ebert filmkritikus egy alacsony költségvetésű Terminátor utánzatnak nevezte a filmet, ami nem akar mást csinálni, csak szórakoztatni. Richard Harrington a Washington Post magazintól dicsérte Van Damme-ot, mivel szerinte ebben a filmben sikerült felülmúlnia önmagát.

Sokan dicsérték azt az elemet, ami arról szól, hogy az időben csak a múltba lehet utazni, a jövőbe nem, mivel a jövő folyamatos mozgásban van. Roger Ebert áttekintése során megjegyezte, hogy a filmben szereplő időparadoxon a gyenge pontja az ilyenfajta filmnek.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Díj Kategória Jelölt Eredmény
Szaturnusz-díj (1995) Legjobb női mellékszereplő Mia Sara Elnyerte
Legjobb sci-fi-film Jelölve
Legjobb forgatókönyv Mark Verheiden Jelölve
Legjobb speciális effektusok Gregory L. McMurry Jelölve

Kapcsolódó művek[szerkesztés]

Az eredeti film a Timecop című képregényen alapul, amely alapján 1997-ben készítettek egy kilencrészes tv-sorozatot, szintén Időzsaru címmel. Az ABC csatorna sugározta, a főszerepekben T.W. King mint Jack Logan és Cristi Conaway mint Claire Hemmings játszott.

2003-ban kiadták a kizárólag DVD-re gyártott folytatást, az Időzsaru 2: Verseny az idővel címmel, itt a főszerepet már Jason Scott Lee és Thomas Ian Griffith játszotta, a filmet pedig Steve Boyum rendezte.

1995-ben kiadtak az első film alapján egy videójátékot SNES gépekre.

1997 és 1999 között kiadtak egy regénysorozatot, amelyet Dan Parkinson írt, a regény főhőse pedig a tv-sorozatból ismerős Jack Logan volt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Timecop című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Időzsaru - Timecop - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. február 11.)

További információk[szerkesztés]