Démoni doboz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Démoni doboz
(The Possession)
2012-es amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Ole Bornedal
Producer
Műfaj horrorfilm
Forgatókönyvíró
  • Juliet Snowden
  • Stiles White
Főszerepben
Zene Anton Sanko
Operatőr Dan Laustsen
Vágó Anders Villadsen
Gyártás
Gyártó Ghost House Pictures
North Box Productions
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Forgatási helyszín Vancouver
Játékidő 92 perc
Költségvetés 14 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Fórum Hungary
USA Lions Gate Entertainment
BemutatóUSA 2012. augusztus 31.
Magyarország 2012. szeptember 20.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel 78 515 363 dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Démoni doboz (eredeti cím: The Possession) 2012-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Ole Bornedal rendezett, Sam Raimi, Robert Tapert és J. R. Young produceri segédletével.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2012. augusztus 31-én mutatták be, míg Magyarországon három héttel később, szeptember 20-án, a Fórum Hungary forgalmazásában.

A filmet megtörtént események ihlették.

Cselekmény[szerkesztés]

A film nyitójelenetében egy középkorú nő áll a nappalijában, és a polcon lévő régi fadobozt nézegeti, amelyen héber felirat van; lengyel mondatot kezd el suttogni és dúdolni: "Zjem twoje serce", ami azt jelenti: "Megeszem a szívedet" (A doboz a két világháború közötti Lengyelországból származik). A nő kalapáccsal készül megsemmisíteni a tárgyat, de az sértetlenül remegni kezd. Képtelen megmozdítani a dobozt, a nő arcának bal oldala pedig megereszkedik, és egy láthatatlan támadó a földre löki, az erő hevesen dobálni kezdi a szobában. Amikor a fia hazaérkezik, az anyját eszméletlenül találja a padlón.

Clyde Brenek kosárlabdaedző (Jeffrey Dean Morgan) és felesége, Stephanie Brenek (Kyra Sedgwick) éppen válófélben vannak, hogy külön utakon folytassák. Lányaik – Emily "Em" és Hannah – a hétvégén segítenek Clyde-nak berendezkedni új otthonában. Egy kirakodóvásáron Em felfedezi ugyanazt a dobozt, amely a középkorú nő nappalijában volt. Miközben Em a kezében tartja a dobozt, benéz a nő otthonának ablakán, és látja, hogy a nő az ágyában fekszik, immár kötszerekbe tekerve, és egy ápolónő látja el. A nő az ablak felé néz, és amikor meglátja, hogy Em a dobozt magánál tartja, rémülten felsikolt, ami megrémíti Em-et. Clyde megveszi neki a tárgyat, de később rájönnek, hogy valamiért nem lehet kinyitni. A kislány aznap este suttogást hall a dobozból. Sikerül kinyitnia, és talál benne egy fogat, egy döglött molylepkét, egy fafigurát és egy gyűrűt, amit viselni kezd. Em magányossá válik, viselkedése egyre zavaróbb, sőt, a doboz iránti birtoklási vágya is egyre erősödik. Az iskolában erőszakosan megtámadja egyik osztálytársát, amikor az elveszi a dobozát, aminek következtében Clyde, Stephanie, az igazgató és a tanárnő találkozik Emmel. Em tanárnője azt javasolja, hogy töltsön egy kis időt a doboztól távol, ezért azt az osztályteremben hagyják. Aznap este a tanárnő kíváncsi a dobozból jövő rejtélyes zajokra, megpróbálja kinyitni, de egy rosszindulatú erő kidobja őt az ablakon.

Em mesél Clyde-nak egy láthatatlan nőről, aki a dobozban lakik, és aki szerint Em "különleges". A nő viselkedése miatt megijedve Clyde megpróbál megszabadulni a doboztól. A következő, Clyde-nál töltött hétvégéjükön Em a doboz eltűnése miatt egyre idegesebb lesz, és azzal vádolja Clyde-ot, hogy bántalmazza őt. Elmenekül a házból, és visszaszerzi a dobozt. A dobozból származó hang lengyel nyelven kezd el beszélgetni vele, mielőtt látszólag megszállja őt. Clyde elviszi a dobozt egy egyetemi professzorhoz, aki elmondja neki, hogy az egy dybbuk-doboz, amely az 1920-as évekből származik; egy dybbukot, azaz egy kizökkent szellemet tartottak benne, amely olyan erős, mint az ördög. Clyde belép Em szobájába, és a 91. zsoltárt olvassa, míg egy sötét, de láthatatlan erő át nem hajítja a szobán. Clyde ezután egy brooklyni haszid közösséghez utazik, és a rabbi Tzadoktól megtudja, hogy a megszállottságnak három fő szakasza van; a harmadik szakaszban a dybbuk rátapad az emberi gazdatestre, és egyazon entitássá válik vele. A dybbuk legyőzésének egyetlen módja, ha egy megerősített rituáléval visszazárják a dobozba. A doboz további vizsgálata során Tzadok megtudja, hogy a gonosz neve "Abyzou", azaz "Gyermekek szedője".

Em rohamot kap, és kórházba viszik MRI-vizsgálatra. Az eljárás során Stephanie és Hannah elborzadnak, amikor az MRI felvételeken meglátják a dybbuk arcát Em szíve mellett. Clyde és Tzadok csatlakozik a családhoz a kórházban, és megpróbálnak ördögűzést végezni, ami Clyde és a dybbuk közötti küzdelemhez vezet. Clyde túléli a támadást, de a dybbuk átkerül Emről rá. Tzadok sikeres ördögűzést hajt végre; Abyzou kijön Clyde-ból, és visszakúszik a dobozba. A család újra egyesül, Clyde és Stephanie szerelme pedig ismét fellángol.

Tzadok elhajt a dobozzal Clyde járművével, de a kocsinak nekicsapódik egy teherautó, és a férfi meghal. A doboz biztonságban ér földet a roncsoktól nem messze, és Abyzou suttogása hallatszik belőle.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Jeffrey Dean Morgan Clyde Brenek Haás Vander Péter
Kyra Sedgwick Stephanie Brenek Götz Anna
Madison Davenport Hannah Brenek
Natasha Calis Emily "Em" Brenek Pekár Adrienn
Grant Show Brett Epres Attila
Matisyahu Tzadok Shapir Rajkai Zoltán
Jay Brazeau McMannis professzor Forgács Gábor
David Hovan Rabbi Adan
Brenda Crichlow Miss Shandy
Anna Hagan Eleanor
Ella Wade Dybbuk (hangja)
Cameron Sprague Abyzou
Quinn Lord Tanuló

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]