Görömböly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Görömböly
A közösségi ház
A közösségi ház
Közigazgatás
Település Miskolc
Alapítás ideje14. század
Városhoz csatolás 1950
Korábbi rangja község
Irányítószám 3516
Népesség
Teljes népesség4241 fő (2008)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság210 m
Elhelyezkedése
Görömböly (Miskolc)
Görömböly
Görömböly
Pozíció Miskolc térképén
é. sz. 48° 03′ 10″, k. h. 20° 46′ 50″Koordináták: é. sz. 48° 03′ 10″, k. h. 20° 46′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Görömböly témájú médiaállományokat.

Görömböly egykori község Miskolc határában, amely 1950-ben veszítette el önállóságát, amikor a megyeszékhelyhez csatolták. Mai neve Miskolc-Görömböly. Egykor Görömbölyhöz tartozott Miskolctapolca is.

Nevét oklevél először 1358-ban említette, mint egy nyéki földterület szomszédosa. 1393-ban Jolsvai Leusták nádor és Kaplai János országbíró itt adott ki oklevelet. 1709-ben, a pestisjárvány után több család áttelepült Miskolcra illetve Mindszentre.

A görömbölyi görögkatolikus egyházközséghez tartozott annak filiájaként 1749-től Miskolc, Diósgyőr, Kisgyőr, Hejőcsaba, Mályi és Szirma, mivel csak itt volt templomuk. Az 1810. évi apátsági összeírás feljegyzi, hogy Görömböly jobbágyai a ruszin és magyar nyelvet beszélik.

1849. július 24-én a Görömböly és Mályi között elterülő fennsíkon csaptak össze Pöltenberg Ernő magyar és Cseodajev orosz tábornok hadosztályai.

Valamikor híres volt boráról, a filoxéra-járvány kitörése előtt 1048 kh szőlőültetvénye volt; ma is sokan termelnek szőlőt és sok görömbölyinek található itt pincéje az Ág-hegyen és Debriben. A városrész megőrizte falusias jellegét.

A településrészt a 4-es busz köti össze a belvárosi Búza térrel.

Látnivalók[szerkesztés]

  • A helyi ruszin kisebbségi önkormányzat állíttatta II. Rákóczi Ferenc fejedelem bronz mellszobrát, amelynél minden évben hagyományőrző ünnepséget rendeznek.
  • Klasszicista stílusban épült görögkatolikus templom ikonosztázzal.
  • A templomdombon a római katolikus templom és udvarán az újjáépített harangláb.
  • Gyurgyalag-fészkelőhely és bányató környékén.
  • Görömbölyi pincesor és az azon található pincekápolna és a 2012-ben átadott Ruszin pince emlékhely. A görömbölyi pincesor Miskolc második legjelentősebb pincesora, ahol több mint 500, ma is működő borpince található.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]