Folk metal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Folk metal
Stíluseredet Heavy metal, népzene
Kulturális eredet 1990-es évek közepe, Európa
Hangszerek gitár, basszusgitár, dob, népi hangszerek
Népszerűség Népszerűsége csúcsát a 2000-es évek második felében érte el Európában.
Társműfajok
Viking metal

A folk metal nevű rockzenei irányzat az 1990-es évek elején alakult ki. Első képviselőjük a newcastle-i székhelyű Skyclad együttes, tulajdonképpen ők a stílus megalkotói. Korábban is létezett már hasonló műfaj, a folk-rock, erre példa a Kormorán.

Főleg Európa északi részén kedvelt a stílus, így legismertebb képviselői is leginkább a skandináv országokból származnak, mint a finn Ensiferum, Korpiklaani, Finntroll, a svéd Otyg, a kelta meséket idéző ír Cruachan, Norvégiából az Einherjer és az Ásmegin, a svájci Eluveitie, vagy a Feröer-szigetekről származó Týr együttes, bár ez utóbbi kettő a viking hagyományok ápolása miatt a folk metalhoz közel álló viking metal műfajba sorolható. Németországban a legnevesebb képviselői a Corvus Corax, az In Extremo és a Subway to Sally.

Magyarországon egyelőre kevés előadó képviseli a folk metalt, pedig elég gazdag népzenei hagyományokkal rendelkezünk. Ilyen együttes a Dalriada (régebben Echo of Dalriada), a KerecsenSólyom, a Szkítia, a Sacra Arcana, illetve az Isatha, de a Kárpátia zenéjében is fel lehet fedezni ilyen elemeket, bár ők hivatalosan nemzeti rock zenét játszanak.

A folk metal megtartja a klasszikus heavy metal felállást (dobok, két gitár és basszusgitár), és gyakran kiegészül még különböző népi hangszerekkel (mint például furulya, fuvola, hegedű, harmonika), illetve szintetizátorral is, ami sok esetben pont ezen népi hangszereket hivatott utánozni, ezért nagyobb szerepet is kap a zenében.

A folk metal zenében gyakran felhangzanak ismert népdalok dallamai is. Jellemző a női énekhang, de előfordul férfi is. Nem szokatlan a hörgés sem – és ez a három még együtt is előfordulhat.

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]