Elwin Bruno Christoffel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Elwin Bruno Christoffel
Elwin Bruno Christoffel.JPG
Életrajzi adatok
Született 1829. november 10.
Monschau
Elhunyt 1900. március 15.
Strassburg
Ismeretes mint matematikus
Nemzetiség német
Pályafutása
Szakterület matematika
Kutatási terület konform leképezések elmélete, tenzoranalízis, ortogonális polinomok, invariáns elmélet, lánctörtek, differenciálegyenletek, potenciálelmélet, fény- és lökéshullámok

Elwin Bruno Christoffel (Montjoie Aachen; ma Monschau, Németország, 1829. november 10.Strassburg, Franciaország, 1900. március 15.) német matematikus.

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ruhakereskedő szülők gyermeke. Miután 1849-ben kitüntetéssel végezte el a kölni jezsuita gimnáziumot[forrás?], a Berlini Egyetemen tanult olyan neves tudósok tanítványaként, mint Steiner, Eisenstein, Karl Wilhelm Borchardt vagy Dirichlet.

1856-ban Elektromosság terjedése homogén testekben címmel írta meg doktori dolgozatát. Ezt követően három évre kényszerűségből visszaköltözött szülővárosába édesanyja rossz egészségi állapota miatt. Ez a tudományos izoláció különösen önálló gondolkodóvá tette. 1859-ben visszatért egyetemére majd Dirichlet megüresedett posztját vette át Zürichben 1862-ben. Itt megalapította a Matematikai és Természettudományi Intézetet. Felkérték, hogy vegyen részt az Aacheni Politechnikum (ma Rheinisch- Westfälische Technische Hochschule) megalapításában, de ezt nem fogadta el. Inkább kollégájához ment Berlinbe, ahol tehetséges diákokat szerettek volna intézetükbe vonzani.

Három évvel később a tekintélyes múltú Strasbourgi Egyetemen kínáltak neki pozíciót, amit el is foglalt. Hasonlóan a 10 évvel korábbi zürichi tevékenységéhez, Theodor Reye segítségével megalapította a Matematikai Intézetet. 1892-ben egészségi problémái miatt visszavonult, helyét Heinrich Weber vette át.

Legalább négy későbbi professzornak volt a témavezetője. Az egyik leghíresebb közülük Paul Epstein, aki később tragikus körülmények között halt meg a náci Németországban 1939-ben.[forrás?]

Munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szakterülete a konform leképezések elmélete, tenzoranalízis, ortogonális polinomok, invariáns elmélet, lánctörtek, differenciálegyenletek, potenciálelmélet, fény- és lökéshullámok.

A tenzorszámításban alkotta talán a legmaradandóbbat. Az ő nevéhez fűződnek a Christoffel-szimbólumok és (Ricci-Curbastro valamint Levi-Civita mellett) ő dolgozta ki a differenciálszámítás koordináta-rendszer-mentessé tételét. Mindkét munka alapvetően járult hozzá ahhoz, hogy Albert Einstein 1915-ben közzétehette az általános relativitás elméletét.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Wilhelm Süss: Christoffel, Elwin Bruno. in: Neue Deutsche Biographie 3. 1957. 241-. On-line elérés