Dramaturg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A dramaturg szó eredeti jelentése: drámaíró.

Déméter istennő szobra

A dramaturg olyan személy, aki ismeri a kultúra írott és íratlan történetét. Átfogó színház és irodalomtörténeti ismeretei révén, tevékeny módon részt vesz az alkotó folyamatokban. A rendező munkáját segíti, adminisztratív és menedzseri tevékenységével támogatja a létrehozandó produkciót. Az igényes dramaturg idegen nyelveket is kiválóan értő és beszélő, fordítói munkára is alkalmas. Feladatai közé tartozik a bemutatandó színjátékszövegek lektorálása, véleményezése, átdolgozása.

A jó dramaturg ráhangolódik társaira, együttműködik a rendezővel és a színészekkel; mintegy hidat képez az alkotók és a mű között. Bábáskodik a drámai mű mellett, szakmai segítséget nyújt az írónak anélkül, hogy a műbe túlságosan beleavatkozna. Az irodalmi alkotó művészek nagy része pályája kezdeti szakaszában megismerkedik a dramaturgok munkájával, aktívan gyakorolják is, így nagy tapasztalatot szereznek későbbi műveik megírásához, színpadra állításához.

Dramaturg[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tevékenységi köre szerint alapvetően két csoportra osztható szét, bár a cél mind a két művészeti ágban hasonló.

  • Színházi dramaturg

A színház irodalmi tanácsadója és szakértője. Feladata a mű végső színpadi változatának kialakítása a színpadi szempontok figyelembe vételével. A színház műsortervének elkészítése, a színházi műsorpolitika kialakítása.

  • Filmes dramaturg

A dramaturg alkotó tevékenysége a színházi formanyelv helyett a filmes formanyelvhez kötődik. A forgatókönyv megírásában vesz részt, ügyel a film dramaturgiai vonalvezetésére.

Oktatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dramaturgok képzése a Színház és Filmművészeti Egyetemen történik.

Híres dramaturgok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]