Donda (album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kanye West
Donda
stúdióalbum
Megjelent2021. augusztus 29.
Felvételek2018–2021
Island Sound (Honolulu)
Bighorn Mountain Ranch (Wyoming)
Pio Pico Art Gallery (Los Angeles)
Gargamel Music Studio (Kingston, Jamaica)
Mercedes-Benz Stadium (Atlanta)
Stílus
Nyelv
Hossz108:49
Kiadó
Producer
  • Kanye West
  • 30 Roc
  • 88-Keys
  • All Day
  • Angel Lopez
  • Arrow
  • AyoAA
  • Boi-1da
  • BoogzDaBeast
  • Cirkut
  • Cory Henry
  • Cubeatz
  • Dem Jointz
  • Digital Nas
  • DJ Khalil
  • DrtWrk
  • E.Vax
  • Federico Vindver
  • Fonzworth Bentley
  • Gesaffelstein
  • Jeff Bhasker
  • Louis Bell
  • Mike Dean
  • Ojivolta
  • Ronny J
  • Sean Leon
  • Swizz Beatz
  • Teddy Walton
  • Timbaland
  • TT Audi
  • The Twilite Tone
  • Warryn Campbell
  • Wheezy
Kanye West-kronológia
Jesus Is Born
(2019)
Donda
(2021)
Donda 2
(2022)
Kislemezek az albumról
  1. Hurricane
    Megjelent: 2021. szeptember 14.
  2. Life of the Party
    Megjelent: 2021. november 14.
  3. Believe What I Say
    Megjelent: 2021. november 30.
  4. Off the Grid
    Megjelent: 2021. november 30.
SablonWikidataSegítség

A Donda Kanye West amerikai rapper tizedik stúdióalbuma, amely 2021. augusztus 29-én jelent meg a GOOD Music és a Def Jam Recordings kiadókon keresztül. West 2021 nyarán vette fel az album nagy részét különböző helyszíneken, mint a greybulli Bighorn Mountain Ranchen, Wyomingban. Az album közreműködött többek között Sunday Service Choir, Jay-Z, Playboi Carti, Kid Cudi, The Weeknd, Vory, DaBaby és Marilyn Manson is. West és Ojivolta voltak az album fő producerei, Mike Dean, BoogzDaBeast és Dem Jointz együttműködésével.

Az album eredetileg 2020 júniusában jelent volna meg God’s Country címen, de többször is elhalasztották. A Donda első albumbemutatóját az atlantai Mercedes-Benz Stadionban, 2021. július 19-én, amelyet ugyanitt követett egy második, augusztus 5-én, amely minden idők legnagyobb Apple Music élő közvetítése volt. A harmadik és egyben utolsó bemutató augusztus 26-án volt a chicagói Soldier Fielden. Az album stílusát tekintve főleg hiphop, gospel, progresszív rap és pop, de más stíluselemek is szerepelnek benne, mint a trap és a drill. Egyszerre minimalista is maximalista, West korábbi albumaihoz képest sötétebb, szomorúbb dalszövegekkel. A témáját tekintve beszél vallásról, West válásáról Kim Kardashiantől és Donda Westről, Kanye anyjáról, akiről a nevét is kapta a lemez.

A Donda megjelenését követően West azt mondta, hogy a Universal Music Group a beleegyezése nélkül adta ki azt, amelyet a kiadó tagadott. A Hurricane volt az első kislemez az albumról, 2021 szeptemberében jelent meg és hatodik lett a Billboard Hot 100-on. Ezt követte a Life of the Party, a Believe What I Say és az Off the Grid. Az albumot méltatták és kritizálták is a zenekritikusok, legtöbben az album kohézióját emelték ki, mint probléma. Többen is méltatták a fejlődéseket West korábbi munkáihoz képest, kiemelve a kompozíciót. A lemezt ezek mellett jelölték az Év albuma és a Legjobb rapalbum díjra a 64. Grammy-gálán, míg a Jail és a Hurricane a Legjobb rapdal és a Legjobb rap/ének együttműködés díjakra kapott jelölést.

Megjelenését követően a legtöbbet streamelt album lett egy nap alatt 2021-ben, mind az Apple Musicon és a Spotifyon. A Donda West sorozatban tizedik listavezető lemeze volt a Billboard 200-on, beállítva Eminem rekordját. Tizennyolc másik országban érte még el az első helyezést, mint Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és Franciaországban. Arany minősítést kapott az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségétől (RIAA), a Recorded Music NZ-től (RMNZ), az IFPI Denmarktól és a Music Canadától. Marilyn Manson és DaBaby szereplése a lemezen botrányt okozott. 2021. november 14-én kiadták az album deluxe változatát.

Háttér[szerkesztés]

Arthur Jafa 2020. május 25-én idő előtt bejelentette a projektet Instagramon, elmondva, hogy videóklipeken dolgozott a következő albumra.[1] 2020. június 26-án, a Yeezy és a Gap közötti közreműködés bejelentése után West elindította a #WESTDAYEVER reklámkampányt Twitteren, hogy bejelentsen különböző projekteket. Ezek közé tartozott egy videóklip a Wash Us in the Blood kislemezhez, Travis Scott közreműködésével és Jafa rendezésében.[2] A dal eredetileg szerepelt volna a Dondán, de végül nem kapott helyet a végső számlistán. A videó négy nappal később jelent meg és az album címe ekkor God’s Countryként szerepelt.[3] Július 13-án West megmutatott egy részletet a Donda című dalból Twitteren, amelyen anyja hallható, ahogy KRS-One Sound of da Police dalszövegét mondja, illetve egy videót, ahogy a Westek rappelnek.[4] A dal helyét végül egy azonos című, de teljesen különböző szám vette át a lemez végső verzióján. Július 18-án West bejelentette, hogy a címet megváltoztatták Dondára (anyja emlékére), a számlistát és, hogy július 24-én fog megjelenni.[5][6] West ezt követően folyamatosan változtatott számlistákat posztolt, amelyeket később letörölt.[6] A lemez végül nem jelent meg a tervezett dátumon.[7] 2020 szeptemberében West több tweetben is beszélt a kapcsolatáról a Universal Musickal, főként azt mondva, hogy visszavásárolná a kiadótól felvételeinek masterjeit. A rapper ezt követően azt mondta, hogy ezt megakadályozza jelenlegi szerződése, amelyekről képeket is megosztott.[8] Szeptember 26-án kiadott egy 39 másodperces részletet a Believe What I Sayből, Twitteren, amely feldolgozza Lauryn Hill Doo Wop (That Thing) című dalát. 2020. október 16-án West kiadta a Nah Nah Nah című kislemezt, amelyet elnökválasztási kampányának főcímdalának nevezte.[9] Azt nem mondta el tisztán, hogy a dal szerepelni fog-e az albumon. November 13-án kiadta a Nah Nah Nah remixét DaBabyvel és 2 Chainzzel.[10] Végül egyik dal se került fel az album végső számlistájára.

West menedzsere, Abou Thiam 2021. június 8-án a Gap Instagram posztja alá írta hozzászólásban, hogy „WestDayEver. Album OTW!,” ezzel bejelentve, hogy közel az album megjelenése.[11] Július 17-én Consequence Instagramon osztotta meg, hogy West és Tyler, the Creator együtt dolgoznak az albumon.[12] 2021. július 19-én Pusha T bejelentette, hogy a Mercedes-Benz Stadionban fogják bemutatni az albumot, július 22-én.[13] A bemutató órákat késett és végül csak egy-két dalt mutattak be. Az album nem készült el időben, Mike Dean producer élőben keverte a stadionban lemezt, miközben azt bemutatták. Cyhi the Prynce fél órával a bemutató előtt vette fel verzéjét, míg West percekkel a kezdés előtt az album számlistáját módosította. A 2021-es NBA-döntő hatodik mérkőzése közben egy Beats by Dre-hirdetésben bemutatták West No Child Left Behind című dalát Sha’Carri Richardsonnal,[14] az album megjelenési dátuma itt július 23. volt.[14][15] Gesaffelstein francia producer később elmondta, hogy ő volt a dal producere, amely a második alkalom volt, hogy Westtel dolgozott, a 2013-as Yeezus lemez után.[16] A hirdetés bemutatását követően a Def Jam tette hivatalossá a megjelenési dátumot.[17]

Felvételek[szerkesztés]

Medano Beach, Cabo San Lucasban, ahol West dolgozni kezdett az albumon.

2020 márciusában West Cabo San Lucasban kezdett el zenét felvenni Mexikóban, mielőtt visszatért volna Wyomingba a családjához a Covid19-pandémia miatt.[18] Ugyanebben a hónapban a GOOD Music elnöke, Pusha T egy interjúban azt mondta, hogy írt Westtel az elmúlt időszakban.[19] Pusha T 2020. március 16-án találkozott volna Westtel, hogy befejezzék a projektet, de a ritkább repülőjáratok miatt elhalasztották.[19] 2020. március 12-én Westside Gunn és Conway the Machine Wyomingban dolgoztak együtt Westtel, amelyet később a korábbi egy Tidal-interjúban meg is erősített, azzal együtt, hogy eredetileg Mexikóba utaztak volna, ha nem szól közbe a pandémia. West a további felvételeket Bighorn Mountain Ranch (Greybull, Wyoming) farmján tartotta, amelyet 14.5 millió dollárért vásárolt. 2020. július 22-én West Wyomingba hívta Lil Babyt, hogy felvegye a versszakát a Hurricane-re, miután Twitteren azt írta, hogy „Lil Baby a kedvenc rapperem jelenleg, de nem akar dolgozni velem.” 2020 szeptemberében West Buju Bantonnal és Saint Jhnnal vett fel zenét Jamaicán. 2021. március 7-én Cyhi the Prynce egy VladTV-vel készített interjúban elmondta, hogy West ismételten elkezdett dolgozni az albumon, Kim Kardashiantől való válása közben.[20] Május 30-án Playboi Carti csatlakozott Westhez a stúdióban.[21] 2021. június 14-én bírósági dokumentumok alapján kiderült, hogy West Hawaiin vett fel dalokat a lemezre.[22] Syleena Johnson egy hónappal később San Franciscóban közreműködött az albumon. Johnson egy interjúban elmondta, hogy fő közreműködése a Donda Chant volt, míg egy másik dalon is dolgozott, amely végül nem került fel a lemezre.[23]

A Mercedes-Benz Stadium, ahol a két bemutatót tartották, illetve, ahol West felvette az album egy részét.

A 2021. július 22-i albumbemutatót követően West beköltözött a Mercedes-Benz Stadion egyik öltözőjébe és átalakította egy stúdióvá, hogy befejezze az albumot és annak keverését Mike Deannel.[24][25][26] Az interneten megjelent képeken lehetett látni Playboi Carti és 2 Chainz rappereket, ahogy mindössze pár órával az album várt megjelenése előtt veszik fel közreműködéseiket.[27][28][29][30] Ezek mellett hírek szerint Jay-Z is mindössze 4 órával az első bemutató előtt vette fel a vokálját. A második bemutató augusztus 5-én történt, Kanye West Presents: The Donda Album Release néven. Július 22-én Kid Cudi azt írta, hogy nem szerepel az albumon,[31] de az augusztus 5-i eseményen lehetett hallani a Moon és a Remote Control dalokon, így Twitteren magyarázta meg a helyzetet: „Nem voltam a Dondán, mikor azt tweeteltem, hogy nem vagyok. Ye szólt a következő héten és létrehoztuk.”[32] A 2021. augusztus közepéig West a stadionban lakott, hogy befejezze a lemezt. West menedzsere ezt követően azt nyilatkozta, hogy az augusztus 27-i bemutató után fog megjelenni a lemez.[33] Az augusztus 27-i eseményen szerepelt DaBaby és Marilyn Manson is, West gyerekkori házának replikája előtt.[34]

Dalok[szerkesztés]

A Hurricane-t West eredetileg 2018 szeptemberében mutatta be Instagramon, amelyet követően a dal ki is szivárgott az internetre. Eredetileg a Yandhi albumon jelent volna meg.[35] Miután először bemutatták, több nagyobb változtatáson is átment a dal, közreműködtek rajta olyan előadók, mint KayCyy, 6ix9ine és Ty Dolla Sign,[36][37] de egyikük munkája se szerepelt a Hurricane végső kiadásán, helyüket The Weeknd kanadai énekes és Lil Baby vette át.[38] A Never Abandon Your Family című dalt West az első két albumbemutatón premierelte 2021. július 22-én és augusztus 6-án.[39] Ugyan a dal nem szerepelt a Donda első verzióján,[39] helyet kapott a deluxe kiadáson.[40] A dal eredeti címe South Carolina volt és közreműködött rajta Pusha T is, a dal főként West elnöki kampányának Dél-Karolinai eseményére utalt.[36][41]

A New Again első verzióján közreműködött Chris Brown, amelyet az énekes kiszivárogtatott, miután kurvának hívta Westet.[42][43][44] Több kritikus is rossz döntésnek nevezte a versszak eltávolítását, többek között Charlamagne tha God is, aki „rossz zenei döntés”-nek nevezte azt.[45] Szeptember 28-án a dalt frissítették streaming platformokon, Brown helyét West és a Sunday Service Choir vette át.[46] Soulja Boy amerikai rapper eredetileg szerepelt a Remote Controlon, de a végső kiadáson már Young Thug kapott helyet.[47][48] Az album kiadása után Soulja Boy megosztott egy részletet versszakából, azzal a leírással, hogy „Bazdmeg Kanye.”[47] West bocsánatot kért, hogy nem mondta el neki, hogy leveszi az albumról, de azt is mondta, hogy azért tette, mert rossz volt.[49] André 3000 is dolgozott egy dalon, a kiadatlan Life of the Partyn, amelyet Las Vegasban mutattak be. A dalon West beszólt Drake-nek, aki kiszivárogtatta a dalt.[50][51] A dal később az album deluxe verzióján jelent meg, a Drake-ről szóló versszakot pedig lecserélte egy másikkal.[40]

2021. szeptember 7-én DJ Akademiks megosztott egy beszélgetést West és egy meg nem nevezett hangmérnök között, akit a rapper kirúgott azt követően, hogy nem válaszolt neki egyik reggeli üzenetére.[52] 2021. szeptember 14-én Todd Rundgren elmondta, hogy sokat dolgozott az albumon és tolerálta a különböző témákat, de frusztrált lett, mikor nem adott neki West visszajelzést a munkájával kapcsolatban.[53]

Albumbemutató események[szerkesztés]

A Donda augusztus 5-i albumbemutatójának meghívója.

A Donda kiadása előtt West több albumbemutató eseményt is tartott. A bemutatók alatt bejelentettek több vendégszereplőt is, mint Lil Baby, Playboi Carti, Pusha T, Jay-Z, Lil Yachty, Vory, KayCyy, Westside Gunn, Conway the Machine, Jay Electronica, Pop Smoke, a Sunday Service Choir, DaBaby, Marilyn Manson és the Weeknd.[54][55][56] West mindegyik bemutató után újradolgozta az albumot, megváltoztatta a közreműködő előadókat, mint ahogy azt hetedik stúdióalbumával, a The Life of Pabloval (2016) is tette.[57] Egy Zane Lowe-vel készített interjúban Mike Dean azt mondta, hogy a folyamat nagyon érdekes volt, de egyben nagyon sokat is dolgoztak, hosszú órákat, amelyből végül „egy jó album jött ki.” Ezt a kijelentését következőképpen folytatta: „Mindegyik albumbemutató egy teszt volt,” amelyek után West „a mindenkitől összeszedett információkat használva, online kritikákat és barátok véleményét beleértve” úgy változtatta a Dondát, ahogy szerette volna.[58]

West 2021. július 18-án tartott magánbemutatókat is Las Vegasban a ChurchLV-ben, csak meghívott személyeknek. 18:30-kor kezdődött és 20:00-kor ért véget. Kiszivárogtak klipek az eseményről, amelyen West volt látható, ahogy laptopja fölött áll, kesztyűben és egy símaszkban.[59][60] West nem szólalt meg, MacBookján keresztül játszotta le a dalokat.[61] A bemutatót követően Justin LaBoy posztolt egy képet Westtel, azt írva, hogy a Donda az év albuma.[60]

2021. július 19-én bejelentették, hogy West tartani fog egy albumbemutatót a nagyközönségnek, Kanye West Presents: A Donda Listening Event néven, július 22-én az atlantai Mercedes-Benz Stadionban.[62][63] Eredetileg 20:00-kor kezdődött volna az esemény, de az Apple Music élő adása két óra késéssel indult.[62][64][65] West a teljes adás alatt csöndben volt és a színpadon járkált, végig egyedül. Teltházas volt a stadion, mind a 42 ezer jegy elkelt, illetve megdöntötte a rekordot a legtöbbet megtekintett Apple Music-adásért, 3.3 millió nézővel.[64][66]

A Live Nation Entertainment 2021 júliusának végén megerősítette, hogy az albumnak lesz egy második bemutatója az atlantai stadionban, Kanye West Presents: The Donda Album Release néven, augusztus 5-én.[67][68] Este kilenc órakor kezdődött volna.[68] Az esemény napjának reggelétől elindult egy élő adás West szobájából a stadionban, amely az esemény 21:30-as kezdetéig futott.[54][69][70][71] A bemutató sokkal nagyobb volt, mint az előző, a kör alakú színpadon felépítették West szobájának másolatát az adásból.[54][70] West végig a színpad közepén állt, egy fekete öltözékben és maszkban.[55] Az esemény végén felemelték a stadion tetejéig egy heveder segítségével, amely a mennybe jutást jelképezte.[54][55] 40 ezren vettek részt a bemutatón, de csak négyen használták ki a nekik ajánlott lehetőséget, hogy beoltassák magukat a Pfizer–BioNTech-Covid19-vakcinával.[72] Megdöntötte a West által az előző eseményen beállított Apple Music-rekordot, 5.4 millió nézőt vonzott.[72] A bemutató alatt kiderült, hogy Kid Cudi szerepelni fog a Moon és a Remote Control dalokon, Don Toliver és Young Thug mellett. Ennek ellenére a Donda első kiadásán csak a korábbi számon volt hallható.[36][48][73]

2021. augusztus 18-án West bejelentette a harmadik bemutatót, Kanye West Presents: The Donda Album Experience néven, amelyet augusztus 26-án tartottak a chicagói Soldier Fielden, amelyet a stadion Twitteren megerősített.[74][75] Az esemény 21:00-kor kezdődött volna.[74] 2021. augusztus 24-én kerültek nyilvánosságra felvételek, amelyen látható volt, hogy West gyerekkori otthonát építik újra a stadionban.[76] A bemutatót élő adásban közvetítették az Apple Musicon, amely majdnem két órát késett, 22:49-kor indult el.[56][77] West a ház replikájából sétált ki egy fekete ruhában, míg a stadionban lejátszottak videókat Dondáról.[78][79] Westhez a ház teraszán Marilyn Manson és DaBaby csatlakozott.[78][80] Az esemény végén West kisétált a házból, mielőtt felgyújtották volna a ruháját. Ezt követően levette a maszkját és újraegyesült Kim Kardashiannel.[56][81][82]

A Soldier Field befogadóképességét korlátozták a Covid19-pandémia miatt 63 ezerről mindössze 38 ezerre.[83] 2021. augusztus 31-én a Chicago Sun-Times azt írta, hogy azért használták a ház replikáját, mert a város nem engedélyezte, hogy West elmozdítsa eredeti szülőházát, ahogy azt eredetileg tervezte. Ezt azzal magyarázták, hogy a városon belül elmozgatni egy házat „egy nagyon bonyolult folyamat, amelyhez mérnöki jelentések és minisztériumi engedélyek is kellenek.” Végül azt mondták, hogy azért utasították el, mert „nem kaptunk kérvényt engedélyre, hogy kiássák és elmozdítsák a lakatlan házat,” illetve az ingatlan lebontásáról bírósági döntés volt folyamatban.[84]

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritika[szerkesztés]

Kritikák
SzerzőÉrtékelés
Metacritic53/100
Exclaim!7/10
The Daily Telegraph4/5
The Guardian2/5
The Independent0/5
NME4/5
Pitchfork6.0/10
The Times4/5
iNews3/5
AllMusic3/5
The A.V. ClubC−
Rolling Stone2/5
Slant Magazine4/5

A Dondát kevert reakciókkal fogadták a zenekritikusok.[85] A Metacritic, amely 100 pontból ad egy átlagot, az album 53 pontot kapott, kilenc hivatásos kritika alapján.[86]

Rhian Daly (NME) úgy érezte, hogy ugyan a Donda „nem volt elkapkodva,” a lemez lehetett volna jobb, ha „West egy kicsit kevesebb időt töltött volna rajta és megtanulta volna, mikor kell elengedni dolgokat,” azt kiemelve, hogy nagyon sok töltelék van, elég gyöngyszem között, hogy az albumot érdemes legyen hallgatni.[87] Ed Power (The Daily Telegraph) szerint az album „tökéletesen magába foglalja önmagát, az embert: egó által van irányítva, zseniális és teljesen kimerítő,” 3/5-ös értékelést adva neki, majd összefoglalásként azt írta, hogy: „Lehet, hogy tele van hangzásokkal és tombolással – West legutóbbi munkája hiányol egy egyértelmű irányzatot.”[88] Ezzel ellentétben Marcus Shorter (Consequence) a rapper legjobb albumának nevezte a Yeezus (2013) óta és úgy jellemezte, hogy „ambiciózus, nyers, gyengéd és sok újrahallgatás után, egy összefüggő elképzelés.”[89] Chris Willman (Variety) pedig azt írta, hogy „szinte támadhatatlan” és kiemelte a sebességét az „utolsó négy, teljesen felesleges remix” kivételével.[90]

Jonny Coleman (The Hollywood Reporter) negatívan értékelte az albumot és erőltetettnek nevezte: „Nehéz elképzelni, hogy ez a lemez minek a filmzenéje akar lenni. Nem party. Nem kíván önelemzést. Közvetlen hivatkozásokon kívül nem spirituális. Nem igazán rádióbarát [...] Eldobható és felejthető.” Coleman ezek mellett úgy érezte, hogy nincs rajta egyértelmű tematikus összefüggés és nem emlékezik meg eléggé West anyjáról.[91] Roisin O’Connor, a The Independent szerzője nulla csillagot adott az albumnak, felháborodva Marilyn Manson és DaBaby jelenlétén, azt írva, hogy közreműködésüket „lehetetlen elfelejteni – vagy megbocsátani.” Mansont a szexuális zaklatási vádjai miatt, illetve DaBabyt a homofób megjegyzései miatt, amelyet pár héttel az album megjelenése előtt tett HIV-fertőzöttek felé. Kiemelte Manson szerepét, mint „megbocsáthatatlan” és, amely „rossz ízet hagy az ember szájában, amelyet semennyi jó zenei alap, gospel kórus vagy templomi orgona nem tud megtisztítani.”[92]

Elismerések[szerkesztés]

A Complex év végi listáján a Donda hatodik lett,[93] míg a Time az év hetedik legjobbjának választotta.[94] Caramanica évzáró listáján a deluxe kiadás tizedik lett, amelyről az újságíró azt mondta, hogy West Yeezus-, és Jézus-éráinak „kereszteződésében él.”[95] A Billboard szerkesztősége 39. helyre választotta a 2021 50 legjobb albuma listán.[96]

A 2022-es Grammy-gálán jelölték a Dondát az Év albuma díjra, az egyik utolsó választott lemezként a kategóriában. Ugyanezen a gálán van jelölése a Legjobb rapalbum kategóriában is. A Jail és a Hurricane dalokat pedig a Legjobb rapdal és a Legjobb rap/ének együttműködés díjakra kapott jelölést.[97]

Eladások[szerkesztés]

A Donda a Billboard 200 első helyén debütált, annak ellenére, hogy csak öt napja volt eladásainak összegyűjtésére. 309 ezer albummal egyenértékű egység kelt el belőle, amelyből 37 ezer volt albumeladás.[98][99] Ezzel megelőzte Olivia Rodrigo Sour albumát és az év legsikeresebb lemeze lett. Kanye Westnek ez volt a tizedik első helyezett albuma a listán, amellyel mindössze a hetedik előadó lett, akinek ez sikerült. Ezek mellett ez volt sorozatban a tizedik listavezető albuma, beállítva Eminem rekordját.[98] Ezek mellett elérte a keresztény zenei és a gospel listák élét is, West második albuma, amelynek ez sikerült.[100] Az album az első helyen debütált az R&B és hiphop albumlistákon is, West tizedik ilyen albuma.[101] A Donda 23 dala szerepelt a Billboard Hot 100-on, amellyel Westnek már 133 száma jutott fel a listára, az ötödik legsikeresebb előadó a slágerlista történetében. Ezek mellett Drake után ő lett az egyetlen előadó, akinek egyszerre 23 dala szerepelt a Hot 100-on. A legsikeresebb dal a Hurricane lett, a hatodik helyet érte el, West 19. dala a Hot 100 első húsz helyének egyikén.[102] Mind a keresztény zenei és a gospel dallistákon az első 23 helyet a Donda dalai foglalták el, amellyel West megdöntötte saját rekordját, amit a Jesus Is Kinggel állított be két évvel korábban.[100] Ennek következtében West a Billboard Artist 100 listán a 67. helyről az elsőre emelkedett, a harmadik hetét töltötte az élén.[103] 2021. szeptember 15-re a Donda átlépte az 500 ezer eladott albummal egyenértékű egységet és 12 nappal később arany minősítést kapott az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetségétől (RIAA).[104][105]

Kanadában a Donda első volt az albumlistán[106] és november 23-án arany minősítést kapott a Music Canadától (MC), 40 ezer eladott albummal egyenértékű egységért.[107] Ezek mellett első volt az ARIA albumlistáján Ausztráliában, West negyedik listavezetője.[108] Ezzel összesen öt hetet töltött a lista élén és kilencedik albuma volt, amely a lista első tíz helyének egyikén szerepelt. A Donda 19 dala kapott helyet az ARIA kislemezlistáján, a Hurricane volt a legsikeresebb, negyedik. Ezzel megdöntötte Taylor Swift tizenhat dalos debütáló rekordját, illetve Post Malone és Michael Jackson 17 dalos rekordját.[108] Az album ezek mellett első volt az Új-zélandi albumlistán,[108] majd 2021. október 4-én arany minősítést kapott a Recorded Music NZ-től (RMNZ), 7500 eladott példányért.[109]

A Donda a hét közepi albumlistán első volt, mielőtt ugyanezen a helyen debütált volna a UK Albums Charton.[110][111] Ezzel West harmadik első helyezett lemeze volt az országban és egyben az első a 2013-as Yeezus óta.[111] Majdnem 20 ezer példány kelt el az első héten az albumból, amelyből közel 18 ezer streaming platformokról jött.[111][112] A Donda huszonhét dala összesen 33.4 millió streamet gyűjtött az országban.[111] A brit kislemezlistán három dal debütált, a legmagasabban a Hurricane, hetedik helyen.[113] Az album első helyen nyitott az ír albumlistán, West második listavezetője az országban.[114] A brit listához hasonlóan itt is a Hurricane volt a legsikeresebb kislemez, ugyanazon pozíciót elérve.[115] Első volt ezek mellett még Franciaországban, Ausztriában, Belgium két régiójában, Csehországban, Dániában, Finnországban, Izlandon, Olaszországban, Litvániában, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban is.

Botrányok[szerkesztés]

DaBaby (balra) amerikai rapper és Marilyn Manson (jobbra) énekes közreműködéseire negatívan reagáltak a zenekritikusok.

Zenekritikusok felháborodva reagáltak, mikor a Donda augusztus 26-i albumbemutatóján kiderült, hogy DaBaby és Marilyn Manson is szerepelni fognak az albumon, a páros ellen létező homofóbiával és szexuális zaklatással kapcsolatos vádak ellenére.[116][117] Jem Aswad (Variety) szerint „Westet többek között azzal vádolták az esemény után, hogy trollkodik.”[118] Erre válaszként Ellen Durney (BuzzFeed News) azt írta, hogy „néhány rajongó” azt vélte, hogy a rapper és az énekes szerepeltetés egy „kommentár volt az eltörléskultúráról”[119] és Alex Young (Consequence) is hasonló következtetésre jutott.[120] West azzal védte DaBaby szereplését, hogy „ő volt az egyetlen ember, aki azt mondta nyilvánosan, hogy rám szavazna.”[116] A People magazinnak egy meg nem nevezett forrás azt mondta, hogy West azért döntött a rapper és Marilyn Manson szerepeltetése mellett, mert „Tudja, hogy vitatott személyiségű előadók szereplése provokatív lesz és az emberek el fognak kezdeni beszélni.” Ezt követően azzal folytatta, hogy West tudja, hogy „az embereket zavarni fogja” és, hogy ellene is lesz „negatív reakció,” de azt is tudja, hogy „az emberek beszélni fognak róla, amelyet egyébként nem tettek volna.”[116][121][122]

Marilyn Manson korábbi partnere, Evan Rachel Wood, aki szexuális erőszakkal vádolta Mansont, az NME szerint „úgy tűnt, hogy válaszolt” az énekes szereplésére. A színésznő Instagramra posztolt egy videót, amelyben feldolgozta a New Radicals You Get What You Give című számát és azt üzenete a hozzá hasonlóan vádoló túlélőket, „akiket ez arcba ütött,” hogy ne adják fel.[123] Aaron Loose (Christianity Today) elítélte West döntését, hogy Marilyn Mansonnal és DaBabyvel dolgozzon, azt írva, hogy „egy megbocsáthatatlan inzultus a kirekesztett raprajongók felé.” Roisin O’Connor (The Independent) kritizálta a páros szereplését, akiket a „zenei világ két legutáltabb személye”-ként írt le, megbocsáthatatlannak találva szerepeltetésüket és miatta lenullázta az album értékelését. Elítélte a Universal Music kiadót, hogy jóváhagyta az album megjelentetését és megjegyezte, hogy Manson közreműködése „sokat mond a társadalom a megerőszakolás túlélői felé mutatott közönyösségről.”[92]

Számlista[szerkesztés]

Donda
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. Donda Chant
Kanye West 0:52
2. Jail
  • West
  • 88-Keys
  • Mike Dean
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • E.Vax
  • Sean Solymar
4:57
3. God Breathed
  • West
  • Tavoris Javon Hollins
  • Aaron Butts
  • Brian Miller
  • Dennis DeYoung
  • Evan Mast
  • Federico Vindver
  • Yusef
  • M. Williams
  • Cubina
  • Richard McGuire
  • Salvator Principato
  • Scott Hartley
  • West
  • Arrow
  • E.Vax
  • Ojivolta
  • Allday
  • Federico Vindver
5:53
4. Off the Grid
  • West
  • Jordan Carter
  • Maxie Lee Ryles III
  • Asif Aswad
  • Billy Walsh
  • Cydell Young
  • David Ruoff
  • Elias Klughammer
  • Eric Sloan
  • Yusef
  • M. Williams
  • Orlando Wilder
  • Cubina
  • Samuel Gloade
  • Tobias Smith
  • West
  • 30 Roc
  • AyoAA
  • Ojivolta
  • David & Eli
  • Sloane
5:39
5. Hurricane
  • West
  • Abel Tesfaye
  • Dominque Armani Jones
  • Albert Daniels
  • Cailin Russo
  • Njapa
  • Christopher Ruelas
  • C. Young
  • Daniel Seeff
  • Dexter Mills
  • Henry Walter
  • Jahmal Gwin
  • Josh Mease
  • Khalil Abdul-Rahman
  • Yusef
  • Mark Mbogo
  • M. Williams
  • M. Dean
  • Nasir Pemberton
  • O. Wilder
  • Cubina
  • Ronald Oneil Spence Jr.
  • Sam Barsh
  • T. Smith
  • West
  • BoogzDaBeast
  • DJ Khalil
  • Mike Dean
  • Ronny J
  • Cirkut
  • Ojivolta
  • 88-Keys
  • Nascent
4:03
6. Praise God
  • West
  • 30 Roc
  • Ojivolta
  • Mike Dean
  • The Twilite Tone
  • Zen Taichi
  • Sloane
3:47
7. Jonah
  • West
  • Audi
  • DrtWrk
  • Mike Dean
  • Wheezy
3:15
8. Ok Ok
  • West
  • Denzel Charles
  • Miles McCollum
  • B. Walsh
  • C. Young
  • Louis Bell
  • Yusef
  • Matthew Samuels
  • M. Ryles III
  • O. Wilder
  • Rennard East
  • Terrence Thornton
  • T. Smith
  • West
  • Boi 1da
  • Louis Bell
3:25
9. Junya
  • West
  • J. Carter
  • B. Walsh
  • C. Young
  • D. Mills
  • Yusef
  • M. Williams
  • N. Pemberton
  • Cubina
  • R. East
  • Roark Bailey
  • T. Thornton
  • Warren Trotter
  • West
  • Digital Nas
  • Ojivolta
  • Roark Bailey
2:28
10. Believe What I Say
  • West
  • Adam Wright
  • Anthony Markeith Reid
  • B. Walsh
  • Cristina Gallo
  • C. Young
  • D. Abernathy
  • Isaac De Boni
  • J. Gwin
  • Lauryn Hill
  • Mark Myrie
  • M. Yusef
  • M. Williams
  • Michael Mulé
  • Cubina
  • West
  • Dem Jointz
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
  • Antman Wonder
4:02
11. 24
  • West
  • Daniels
  • Miller
  • D. Mills
  • Yusef
  • Mbogo
  • M. Williams
  • Cubina
  • West
  • Allday
  • Ojivolta
  • Cory Henry
  • Warryn Campbell
3:18
12. Remote Control
  • West
  • Jeffery Williams
  • Njapa
  • C. Young
  • Kevin Gomringer
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Dean
  • Pemberton
  • Cubina
  • Travis Darelle Walton
  • Tim Gomringer
  • West
  • Cubeatz
  • Digital Nas
  • Ojivolta
  • 88-Keys
  • Mike Dean
  • Teddy Walton
3:19
13. Moon
  • West
  • E.Vax
  • BoogzDaBeast
  • DJ Khalil
2:36
14. Heaven and Hell
  • West
  • Andrew Dawson
  • B. Walsh
  • C. Njapa
  • C. Young
  • Edgar Nabeyin Panford
  • J. Gwin
  • Yusef
  • M. Williams
  • Michael Oliver
  • Nima Jahanbin
  • O. Wilder
  • Paimon Jahanbin
  • Cubina
  • T. Smith
  • West
  • 88-Keys
  • BoogzDaBeast
  • Nabeyin
  • Ojivolta
  • Wallis Lane
  • Andrew Dawson
2:25
15. Donda
  • West
  • Catherine Bollinger
  • De Boni
  • J. Gwin
  • John Flynn Trainium
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Mulé
  • Cubina
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
2:08
16. Keep My Spirit Alive
  • West
  • Alvin Worthy
  • Desmond Price
  • Darius Woodley
  • Mbogo
  • Abernathy
  • De Boni
  • J. Gwin
  • Lawrence Parker
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Mulé
  • Cubina
  • Rico Nichols
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
  • Darius Woodley
  • Dem Jointz
  • Rico Nichols
3:41
17. Jesus Lord
  • West
  • Swizz Beatz
  • Gesaffelstein
  • Mike Dean
8:59
18. New Again
  • West
  • C. Njapa
  • Abernathy
  • Jacqueline Cummings
  • J. Gwin
  • Laraya Robinson
  • Magnus Lidehäll
  • Yusef
  • M. Williams
  • N. Jahanbin
  • P. Jahanbin
  • Cubina
  • Salem Al Fakir
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • Mia Wallis
  • Wallis Lane
  • 88-Keys
3:03
19. Tell the Vision
  • West
  • Bashar Jackson
  • Angie Martinez
  • De Boni
  • J. Gwin
  • Jalil Peraza
  • Luke Doyley
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Mulé
  • Cubina
  • Ricardo Lamarre
  • Samuel Jackson
  • T. Thornton
  • Thomas Whitfield
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
1:44
20. Lord I Need You
  • West
  • BoogzDaBeast
  • E.Vax
  • FnZ
  • Wheezy
  • Fallen
  • Ojivolta
2:42
21. Pure Souls
  • West
  • Rodrick Wayne Moore, Jr.
  • Chinsea Lee
  • Bastian Völkel
  • Christoph Bauss
  • C. Young
  • D. Mills
  • Donny Flores
  • J. Gwin
  • L. Harris
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Dean
  • O. Wilder
  • Raphael Saadiq
  • Cubina
  • Simon David Plummer
  • Tim Friedrich
  • Tyshane Thompson
  • W. Trotter
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Bastian Völkel
  • Mike Dean
  • Ojivolta
  • Shuko
  • Sucuki
  • Fya Man
5:59
22. Come to Life
  • West
  • B. Walsh
  • Jeff Bhasker
  • Yusef
  • M. Williams
  • M. Dean
  • Cubina
  • Campbell
  • West
  • Jeff Bhasker
  • Ojivolta
  • Warryn Campbell
  • Mike Dean
5:10
23. No Child Left Behind
  • West
  • T. Hollins
  • Douglas Brown
  • Frankie Smith
  • J. Gwin
  • Jahshua Brown
  • Yusef
  • M. Levy
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Gesaffelstein
  • Cashmere Brown
2:58
24. Jail pt 2
  • West
  • 88-Keys
  • Mike Dean
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • E.Vax
  • Sean Solymar
4:57
25. Ok Ok pt 2
  • West
  • D. Charles
  • C. Lee
  • M. Ryles III
  • C. Young
  • D. Flores
  • Bell
  • Yusef
  • M. Samuels
  • O. Wilder
  • R. East
  • S. Plummer
  • T. Thornton
  • T. Smith
  • T. Thompson
  • West
  • Boi 1da
  • Louis Bell
3:25
26. Junya pt 2
  • West
  • Carter
  • Tyrone Griffin Jr.
  • B. Walsh
  • C. Young
  • D. Mills
  • Yusef
  • M. Williams
  • N. Pemberton
  • Cubina
  • R. East
  • R. Bailey
  • T. Thornton
  • W. Trotter
  • West
  • Digital Nas
  • Ojivolta
  • Roark Bailey
3:03
27. Jesus Lord pt 2
  • West
  • David Styles
  • Allah
  • Jason Phillips
  • Sean Jacobs
  • K. Dean
  • Hoover
  • Yusef
  • M. Dean
  • M. Lévy
  • West
  • Swizz Beatz
  • Gesaffelstein
  • Mike Dean
11:31
108:49
Donda (Deluxe)
  CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. Donda Chant
  • West
  • Johnson
  • Yusef
West 0:52
2. Hurricane
  • West
  • Tesfaye
  • Jones
  • Mbogo
  • Cydel Young
  • Dexter Mills
  • Yusef
  • Pemberton
  • Wilder
  • Mease
  • Albert Daniels
  • Seeff
  • Barsh
  • Tobias Smith
  • Gwin
  • M. Dean
  • Abdul-Rahman
  • Spence
  • M. Williams
  • Cubina
  • Walter
  • Njapa
  • Ruelas
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Dean
  • DJ Khalil
  • Ronny J
  • Ojivolta
  • Cirkut
  • 88-Keys
  • Nascent
4:03
3. Moon
  • West
  • Toliver
  • Mescudi
  • Yusef
  • Mast
  • Gwin
  • Abdul-Rahman
  • West
  • E.Vax
  • BoogzDaBeast
  • DJ Khalil
2:36
4. Life of the Party (André 3000-del)
  • West
  • André Benjamin
  • Terrence Thornton
  • Yusuf
  • East
  • Miller
  • Gwin
  • Khan
  • Vindver
  • M. Williams
  • Cubina
  • Abernathy
  • Derek Watkins
  • Norma Toney
  • Jack Hansen
  • Bruce Kirkman
  • Paul Anastasio
  • West
  • All Day
  • BoogzDaBeast
  • The Twilite Tone
  • Vindver
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • Fonzworth Bentley
6:31
5. Off the Grid
  • West
  • Carter
  • Ryles
  • C. Young
  • Yusef
  • Billy Walsh
  • Wilder
  • T. Smith
  • Gloade
  • M. Williams
  • Cubina
  • Asif
  • Ruoff
  • Klughammer
  • Sloan
  • West
  • 30 Roc
  • Ojivolta
  • AyoAA
  • David x Eli
  • Sloane
5:39
6. Jail
  • West
  • S. Carter
  • Yusef
  • Campbell
  • Njapa
  • M. Dean
  • M. Williams
  • Cubina
  • Abernathy
  • Solymar
  • Moylett
  • West
  • 88-Keys
  • Dean
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • E.Vax
  • Solymar
4:57
7. Praise God
  • West
  • Webster
  • H. Carter
  • Che Smith
  • Yusef
  • Mbogo
  • Gloade
  • M. Williams
  • Cubina
  • Khan
  • Tate
  • Sloan
  • West
  • 30 Roc
  • Ojivolta
  • The Twilite Tone
  • Zentachi
  • Dean
  • Sloane
3:46
8. Come to Life
  • West
  • Yusef
  • Walsh
  • Bhasker
  • M. Williams
  • Cubina
  • Campbell
  • M. Dean
  • West
  • Bhasker
  • Ojivolta
  • Campbell
  • Dean
5:10
9. Believe What I Say
  • West
  • Myrie
  • C. Young
  • Yusef
  • Walsh
  • Gallo
  • Adam Wright
  • Abernathy
  • Mulé
  • De Boni
  • M. Williams
  • Cubina
  • Gwin
  • Reid
  • West
  • Dem Jointz
  • FnZ
  • Ojivolta
  • BoogzDaBeast
  • Antman Wonder
4:02
10. No Child Left Behind
  • West
  • Hollins
  • Yusef
  • Gwin
  • Lévy
  • J. Brown
  • Douglas Brown
  • Franklyn Smith
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Gesaffelstein
  • Cashmere Brown
2:58
11. Up from the Ashes
  • West
  • Sean Leon
  • Alex Ernewein
  • Timbaland
  • Vindver
  • Angel Lopez
2:42
12. Remote Control pt 2
  • West
  • J. Williams
  • Mescudi
  • C. Young
  • Yusef
  • Pemberton
  • K. Gomringer
  • T. Gomringer
  • M. Williams
  • Cubina
  • Njapa
  • M. Dean
  • Walton
  • West
  • Digital Nas
  • Cubeatz
  • Ojivolta
  • 88-Keys
  • Dean
  • Walton
5:23
13. God Breathed
  • West
  • Hollins
  • Yusef
  • Mast
  • M. Williams
  • Cubina
  • Aaron Butts
  • Vindver
  • Miller
  • McGuire
  • Principato
  • D. Young
  • Hartley
  • West
  • E.Vax
  • Ojivolta
  • Arrow
  • Vindver
  • All Day
5:33
14. Lord I Need You
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Wheezy
  • FnZ
  • E.Vax
  • Ojivolta
  • Fallen
2:42
15. 24
  • West
  • Mbogo
  • Mills
  • Yusef
  • Daniels
  • Miller
  • M. Williams
  • Cubina
  • Campbell
  • West
  • All Day
  • Ojivolta
  • Campbell
  • Henry
3:17
16. Junya
  • West
  • J. Carter
  • C. Young
  • T. Thornton
  • Mills
  • Yusef
  • Walsh
  • Warren Trotter
  • East
  • Pemberton
  • M. Williams
  • Cubina
  • Bailey
  • West
  • Digital Nas
  • Ojivolta
  • Bailey
2:27
17. Never Abandon Your Family
  • West
  • Bell
  • Yusef
  • Walsh
  • Daniels
  • M. Williams
  • Cubina
  • Evan Mast
  • West
  • Ojivolta
  • E.VAX
3:27
18. Donda
  • West
  • Yusef
  • Gwin
  • Mulé
  • De Boni
  • M. Williams
  • Cubina
  • Catherine Bollinger
  • John Trainum
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
2:08
19. Keep My Spirit Alive
  • West
  • Mbogo
  • Yusef
  • Gwin
  • Mulé
  • De Boni
  • M. Williams
  • Cubina
  • Abernathy
  • Woodley
  • Nichols
  • Parker
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • Woodley
  • Nichols
3:41
20. Jesus Lord pt 2
  • West
  • Yusef
  • Allah
  • J. Phillips
  • Styles
  • Jacobs
  • Hoover
  • K. Dean
  • Lévy
  • M. Dean
  • West
  • Swizz Beatz
  • Gesaffelstein
  • Dean
12:05
21. Heaven and Hell
  • West
  • Young
  • Yusef
  • Walsh
  • Wilder
  • T. Smith
  • Michael Oliver
  • Njapa
  • Gwin
  • M. Williams
  • Cubina
  • N. Jahanbin
  • P. Jahanbin
  • Panford
  • West
  • 88-Keys
  • BoogzDaBeast
  • Ojivolta
  • Wallis Lane
  • Nabeyin
2:25
22. Remote Control
  • West
  • J. Williams
  • C. Young
  • Yusef
  • Pemberton
  • K. Gomringer
  • T. Gomringer
  • M. Williams
  • Cubina
  • Njapa
  • M. Dean
  • Walton
  • West
  • Digital Nas
  • Cubeatz
  • Ojivolta
  • 88-Keys
  • Dean
  • Walton
3:18
23. Tell the Vision
  • West
  • B. Jackson
  • Yusef
  • Jalil Peraza
  • Samuel Jackson
  • Gwin
  • Mulé
  • De Boni
  • M. Williams
  • Cubina
  • T. Thornton
  • Ricardo Lamarre
  • Thomas Whitfield
  • Angie Martinez
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
1:44
24. Jonah
  • West
  • Banks
  • Hollins
  • C. Young
  • Mills
  • Yusef
  • Leonard Harris
  • Daniels
  • Wilder
  • Suski
  • T. Brown
  • Glass
  • M. Dean
  • West
  • DrtWrk
  • TT Audi
  • Wheezy
  • Dean
3:15
25. Pure Souls
  • West
  • Moore
  • Lee
  • C. Young
  • Thompson
  • Mills
  • Saadiq
  • Yusef
  • Harris
  • Trotter
  • Plummer
  • Flores
  • Gwin
  • M. Williams
  • Cubina
  • M. Dean
  • Friedrich
  • Bauss
  • Völkel
  • Wilder
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Ojivolta
  • Dean
  • Sucuki
  • Shuko
  • Bastian Völke
  • Fya Man
5:58
26. Ok Ok
  • West
  • McCollum
  • Charles
  • Ryles
  • C. Young
  • T. Thornton
  • Yusef
  • Walsh
  • Wilder
  • East
  • T. Smith
  • Samuels
  • Bell
  • West
  • Boi-1da
  • Bell
3:24
27. New Again
  • West
  • Yusef
  • Gwin
  • Abernathy
  • M. Williams
  • Cubina
  • N. Jahanbin
  • P. Jahanbin
  • Robinson
  • Njapa
  • Jacqueline Cummings
  • Magnus Lidehäll
  • Salem Al Fakir
  • West
  • BoogzDaBeast
  • Dem Jointz
  • Ojivolta
  • Wallis Lane
  • Mia Wallis
  • 88-Keys
3:03
28. Jesus Lord
  • West
  • Allah
  • Yusef
  • Hoover
  • K. Dean
  • Lévy
  • M. Dean
  • West
  • Swizz Beatz
  • Gesaffelstein
  • Dean
9:33
29. Ok Ok pt 2
  • West
  • Charles
  • Lee
  • Ryles
  • C. Young
  • T. Thornton
  • Thompson
  • Yusef
  • Walsh
  • Wilder
  • East
  • T. Smith
  • Plummer
  • Flores
  • Samuels
  • Bell
  • West
  • Boi-1da
  • Bell
2:34
30. Junya pt 2
  • West
  • J. Carter
  • Griffin
  • C. Young
  • T. Thornton
  • Mills
  • Yusef
  • Walsh
  • Trotter
  • East
  • Pemberton
  • M. Williams
  • Cubina
  • Bailey
  • West
  • Digital Nas
  • Ojivolta
  • Bailey
3:02
31. Jail pt 2
  • West
  • Kirk
  • Warner
  • Yusef
  • Campbell
  • Moylett
  • Njapa
  • M. Dean
  • M. Williams
  • Cubina
  • Abernathy
  • Solymar
  • West
  • 88-Keys
  • Dean
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • E.Vax
  • Solymar
4:56
32. Keep My Spirit Alive pt 2
  • West
  • Mbogo
  • Yusef
  • Gwin
  • Mulé
  • De Boni
  • M. Williams
  • Cubina
  • Abernathy
  • Woodley
  • Nichols
  • Parker
  • West
  • BoogzDaBeast
  • FnZ
  • Ojivolta
  • Dem Jointz
  • Woodley
  • Nichols
3:41
2:10:52

Nem megjelölt közreműködők

Donda (Deluxe)

  • Keep My Spirit Alive pt 2: KayCyy, Westside Gunn és Conway the Machine.
  • Remote Control pt 2: Young Thug és Kid Cudi.
  • Come to Life: Tyler, the Creator.

Feldolgozott dalok

  • God Breathed: Bell Head, eredetileg: Liquid Liquid; It Won’t Be Long, eredetileg: Andraé Crouch
  • Believe What I Say: Doo Woop (That Thing), eredetileg: Lauryn Hill[124]
  • Remote Control: Lil Globglogabgalab, eredetileg: Grandayy (Youtuber), amely feldolgozza a Strawinsky and the Mysterious House film részletét[125]
  • Heaven and Hell: Heaven and Hell Is on Earth, eredetileg: 20th Century Steel Band; Arena, eredetileg: The Drum Broker
  • Lord I Need You: Make Me Over, szerezte: Anthony Charles Williams II, előadta: Briana Babineaux.[126]
  • Life of the Party: I Was the Life of the Party, szerezte: Norma Toney, előadta: The Dramatics.
  • New Again: As 1, szerezte: Jacqueline Mapei Cummings, Magnus Lidehäll és Salem Al Fakir, eredetileg: Mapei[127]

Közreműködők[szerkesztés]

Zenészek[szerkesztés]

  • Dem Jointz – további vokál (2, 10, 24)
  • Sunday Service Choir – további vokál (2, 11, 15, 18, 20)
  • KayCyy – további vokál (5, 11, 16)
  • Fivio Foreign – további vokál (8, 25)
  • Buju Banton – további vokál (10)
  • Stalone – további vokál (10, 15)
  • MUSYCA Children's Choir – további vokál (15)
  • The World Famous Tony Williams – további vokál (15)

  • Larry Hoover Jr. – további vokál (17, 27)
  • Sam Barsh – billentyűk (5)
  • Daniel Seeff – billentyűk (5)
  • John Mease – billentyűk (5)
  • Cory Henry – orgona (11)
  • Brandee Younger – hárfa (12)
  • Nikki Grier – kórus hangszerelés (2, 5, 11, 18, 20, 24)
  • Jason White – kórus hangszerelés (2, 5, 11, 18, 20, 24)

Utómunka[szerkesztés]

  • Kanye Westproducer, dalszerző
  • Mike Dean – producer, dalszerző
  • 88 Keys – producer
  • 30 Roc – producer
  • AllDay – producer
  • Arrow Sunday – producer
  • AyoAA – producer
  • Boi-1da – producer
  • BoogzDaBeast – producer
  • Cubeatz – producer
  • Digital Nas – producer
  • DJ Khalil – producer
  • DrtWrk – producer
  • E.Vax – producer
  • Gesaffelstein – producer
  • Jeff Bhasker – producer, dalszerző
  • Ojivolta – producer
  • Ronny J – producer
  • Swizz Beats – producer
  • TT Audi – producer
  • Warryn Campbell – producer, dalszerő

  • Maurizio "Irko" Sera – keverő hangmérnök (összes)
  • Alejandro Rodriguez-Dawsøn – hangmérnök (1-9, 11-18, 20-22, 24-27)
  • Will Chason – hangmérnök (1, 4, 6-9, 15, 20, 23, 25-26)
  • Gimel Keaton – hangmérnök (2, 24)
  • Josh Berg – hangmérnök (2-27)
  • Mikalai Skrobat – hangmérnök (2-18, 20-22, 24-27)
  • Dem Jointz – hangmérnök (10, 15)
  • Drrique Rendeer – hangmérnök (4, 13, 17, 27)
  • James Kelso – hangmérnök (4, 13, 17, 27)
  • Jonathan Pfzar – hangmérnök (12, 15, 20, 24)
  • Lorenzo Wolff – hangmérnök (4)
  • Shin Kamiyama – hangmérnök (5)
  • Devon Wilson – hangmérnök (6)
  • Nagaris Johnson – hangmérnök (15)
  • Todd Bergman – hangmérnök (15, 20)
  • Kalam Ali Muttalib – hangmérnök (16)
  • Rashade Benani Bevel – hangmérnök (16)
  • Jess Jackson – hangmérnök (19)
  • Scott McDowell – hangmérnök (23)
  • Louis Bell – hangszerkesztés (2-8, 10-12, 14, 16-18, 20-22, 24-25, 27)
  • Stef Moro – keverő asszisztens (3, 22)

Albumlisták[szerkesztés]

Heti albumlisták[szerkesztés]

Albumlista (2021) Legmagasabb

pozíció

Ausztrál albumlista (ARIA)[128] 1
Ausztrál R&B/Hiphop albumlista (ARIA)[129] 1
Belga albumlista (Ultratop Flanders)[130] 1
Belga albumlista (Ultratop Wallonia)[131] 1
Cseh albumlista (ČNS IFPI)[132] 1
Finn albumlista (Suomen virallinen lista)[133] 1
Francia albumlista (SNEP)[134] 1
Holland albumlista (Album Top 100)[135] 1
Német albumlista (Offizielle Top 100)[136] 4
Német Hiphop albumlista (Top 20 Hip Hop)[137] 1
Izlandi albumlista (Plötutíóindi)[138] 1
Ír albumlista (OCC)[139] 1
Japán Hot albumlista (Billboard Japan)[140] 21
Kanadai albumlista (Billboard)[141] 1
Olasz albumlista (FIMI)[142] 1
Osztrák albumlista (Ö3 Austria)[143] 1
Litván albumlista (AGATA)[144] 1
Új-Zéland-i albumlista (RMNZ)[145] 1
Norvég albumlista (VG-lista)[146] 1
Svájci albumlista (Schweizer Hitparade)[147] 2
Svéd albumlista (Sverigetopplistan)[148] 1
Szlovák albumlista (ČNS IFPI)[132] 2
Brit albumlista (OCC)[149] 1
Brit R&B-albumok (OCC)[150] 1
US Billboard 200[151] 1
US Christian Albums (Billboard)[152] 1
US Top Gospel Albums (Billboard)[153] 1
US Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard)[154] 1

Év végi albumlisták[szerkesztés]

Albumlista (2021) Pozíció
Kanadai albumlista (Billboard)[155] 28
Osztrák albumlista (Ö3 Austria)[156] 63
Svájci albumlista (Schweizer Hitparade)[157] 34
US Billboard 200[158] 39
US Christian Albums (Billboard)[159] 1
US Top Gospel Albums (Billboard)[160] 1
US Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard) 19

Minősítések[szerkesztés]

Régió Minősítés Példányszám
DEN Dánia (IFPI Denmark)[161] Aranylemez 10 000
USA Egyesült Államok (RIAA)[105] Aranylemez 500 000
UK Egyesült Királyság (BPI)[162] Ezüstlemez 60 000
CAN Kanada (Music Canada)[107] Aranylemez 40 000
Új-Zéland Új-Zéland (RMNZ)[109] Aranylemez 7 500

Kiadások[szerkesztés]

Régió Dátum Formátumok Kiadó For.
Világszerte 2021. augusztus 29. GOOD Music [163]

Források[szerkesztés]

  1. Staff, G. Q.: Kanye West Teases New Music From Upcoming Album God's Country (angol nyelven). GQ, 2020. június 30. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  2. ye a Twitteren: "YZY GAP BEGINS MOWALOLA JOINS AS YZY GAP DESIGN DIRECTOR KSG CARTOON MURAKAMI CUDI JESUS IS KING FILM ON APPLE JAMES TURRELL YZY SPLY DOC NICK KNIGHT FOAM RUNNER RELEASE MADE IN USA JESUS IS KING DR. DRE VERSION WASH US IN THE BLOOD VIDEO ARTHUR JAFA #WESTDAYEVER" (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  3. ye a Twitteren: "KANYE WEST ARTHUR JAFA PROJECT 02 WASH US IN THE BLOOD FROM THE FORTHCOMING ALBUM GOD'S COUNTRY TODAY STILL #WESTDAYEVER" (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. Spanos, Brittany: Kanye West Pays Tribute to Mom on New Song 'Donda' (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2020. július 13. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  5. ye on Twitter: "New album DONDA coming JULY 24 #2020VISION… ". web.archive.org, 2020. július 18. [2020. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  6. a b Blistein, Jon: Kanye West Confirms 'Donda' Release Date, Tracklist (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2020. július 21. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  7. Romano, Aja: Donda: The hype, the controversy, the music, the Kanye of it all, explained (angol nyelven). Vox, 2021. szeptember 3. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  8. Nast, Condé: Kanye West Says Donda Was Released by Label Without His Approval (amerikai angol nyelven). Pitchfork, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  9. "Nah Nah Nah" and Kanye West's 2020 death spiral (amerikai angol nyelven). The Gateway, 2020. november 6. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  10. Consequence Calls Kanye West's "Donda" Album "Fire": "We're Gonna Score" (angol nyelven). HotNewHipHop. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  11. Kemp, Dylan: Kanye West's Manager says New Album is Coming (amerikai angol nyelven). The Source, 2021. június 9. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  12. Consequence az Instagramon. www.instagram.com. (Hozzáférés: 2021. július 19.)
  13. Pusha T az Instagramon. www.instagram.com. (Hozzáférés: 2021. július 19.)
  14. a b Kanye West Debuts New Song “No Child Left Behind” in Beats Commercial, Announces ‘DONDA’ Release Date (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  15. Kanye West 'No Child Left Behind' lyrics meaning explained (angol nyelven). Capital XTRA. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  16. Spilsbury, About the Author / Jack: Gesaffelstein unveils he is producer on Kanye West’s new album track ‘No Child Left Behind’ (amerikai angol nyelven). We Rave You, 2021. július 22. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  17. SoMajor, Kim: The Source |Kanye West's "DONDA" Will Be Here on Friday (amerikai angol nyelven). The Source, 2021. július 21. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  18. Binkley, Christina. „The Creation and the Myth of Kanye West”, Wall Street Journal, 2020. március 25. (Hozzáférés: 2021. április 1.) (amerikai angol nyelvű) 
  19. a b Pusha-T Talks Working on 3 New Projects, Collabing With Madlib, and More in Discord AMA (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  20. https://hiphopdx.com, HipHopDX-: Kanye West's 'DONDA' Album Delayed By Divorce But Still Coming According To CyHi The Prynce. HipHopDX, 2021. március 8. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  21. Kanye West & Playboi Carti Flick Up Together (angol nyelven). HotNewHipHop, 2021. május 30. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  22. https://hiphopdx.com, HipHopDX-: Is Kanye West Aiming For ‘MBDTF’ Magic Recording In Hawaii?. HipHopDX, 2021. június 14. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  23. Syleena Johnson talks about the inspiration behind the Donda chant | Cocktails with Queens” (hu-HU nyelven).  
  24. Kanye West Is Reportedly Living In The Stadium Where His 'Donda' Livestream Took Place (amerikai angol nyelven). Junkee, 2021. július 26. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  25. Kanye West Living in Mercedes-Benz Stadium to Finish 'DONDA' (angol nyelven). TMZ. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  26. Kanye West living in Atlanta stadium to work on new album (angol nyelven). AP NEWS, 2021. július 26. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  27. Abubaker, Mustafa: We Still Don't Know What's on Kanye's Mind (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2021. július 23. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  28. WWETV-admin: 2 Chainz Seen Recording Music For Kanye At Mercedes-Benz Stadium (amerikai angol nyelven). WWETV. [2021. július 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  29. Kanye West Partially Shares "DONDA" Tracklist (angol nyelven). HotNewHipHop. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  30. Moorwood, Victoria: Kanye West teases ‘Donda’ tracklist (angol nyelven). REVOLT, 2021. július 22. (Hozzáférés: 2021. augusztus 5.)
  31. The Chosen One a Twitteren: I am not. Sorry. (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  32. The Chosen One a Twitteren: I wasnt on Donda when I tweeted that I wasnt. Ye hit me the followin week and we made it work. Realest nigga alive. No need to lie to kick it . Hope u guys enjoy!! (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  33. Kanye West's manager confirms 'DONDA' will be released after Chicago listening event (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 20. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  34. Sinha, Charu: Kanye West Goes Full Joker, Brings Out Marilyn Manson and DaBaby at Donda Event (amerikai angol nyelven). Vulture, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)
  35. Kanye West Set to Release “Hurricane” f/ The Weeknd and Lil Baby as First Single From ‘Donda’ (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  36. a b c Nast, Condé: 11 Ways Kanye West’s Donda Album Has Already Changed (amerikai angol nyelven). GQ, 2021. augusztus 9. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  37. KayCyy Is a New Star From the School of Kanye West (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  38. Ariana Grande isn't featured on Kanye West's 'DONDA' - see the full list of credits (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  39. a b Nast, Condé: 5 Takeaways from Kanye West’s Donda (amerikai angol nyelven). Pitchfork, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  40. a b Stream the Deluxe Version of Kanye West’s ‘Donda’ (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  41. Seven Things I Learnt From Kanye’s 'DONDA' Listening Party (angol nyelven). MTV. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  42. Chan, Anna: Chris Brown Shares His Unreleased Verse for Kanye West’s ‘Donda’ (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  43. Chris Brown Shares Unreleased “New Again” Verse for Kanye West’s ‘Donda’ (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  44. Chris Brown and Soulja Boy respond after being removed from Kanye West’s ‘Donda’ (amerikai angol nyelven). REVOLT. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  45. Chris Brown Leaks Verse Taken Off 'Donda', Diddy Praises Kanye And Drake” (hu-HU nyelven).  
  46. Kanye West Updates "DONDA" On Streaming Services, Removes Chris Brown (angol nyelven). HotNewHipHop, 2021. szeptember 28. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  47. a b Soulja Boy Shares Verse He Says Kanye Cut From ‘Donda’ Album (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  48. a b Lil Yachty Explains He's The Reason Why Kid Cudi Is On Kanye West's "Moon". web.archive.org, 2021. szeptember 8. [2021. szeptember 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  49. Kanye West apologises after saying Soulja Boy’s cut Donda verse was ‘trash’ (angol nyelven). The Independent, 2021. november 11. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  50. Iasimone, Ashley: Andre 3000 Says Kanye West Collab ‘Life of the Party’ ‘Didn’t Have’ Drake Diss When He Wrote His Verse (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 4. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  51. Shafer, Ellise: André 3000 Responds to Drake Leaking Unreleased Kanye West Collaboration: ‘It’s Unfortunate’ (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. szeptember 4. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  52. Kanye West allegedly told 'DONDA' engineer to "go find God" after firing him via text (brit angol nyelven). NME, 2021. szeptember 8. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  53. Todd Rundgren says he was "frustrated" working with "dilettante" Kanye West on 'DONDA' (brit angol nyelven). NME, 2021. szeptember 14. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  54. a b c d Ihaza, Jeff: Kanye West's 'Donda': Everything We Know About New Album (amerikai angol nyelven). Rolling Stone, 2021. augusztus 26. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  55. a b c Bolden, Janee: Kanye West Soars Toward the Heavens — Literally — During Second ‘Donda’ Album-Listening Event (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  56. a b c Sun-Times, Selena Fragassi-For the: Kanye West delivers shock and awe — and music — at Soldier Field for ‘Donda’ listening event (angol nyelven). Chicago Sun-Times, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  57. Curto, Justin: An Exhaustive, Exhausting Attempt at Understanding Kanye West’s Donda (amerikai angol nyelven). Vulture, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  58. Mike Dean explains how Kanye West adjusted 'DONDA' after each listening party (brit angol nyelven). NME, 2021. szeptember 8. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  59. Haylock, Zoe: Kanye West Previewed Donda at an Invite-Only Album Listening Party (amerikai angol nyelven). Vulture, 2021. július 19. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  60. a b Aswad, Jem: Kanye West Premieres New Songs at a Listening Session in Las Vegas (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. július 19. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  61. Go Inside Kanye West's Private Album Listening Party in Las Vegas. E! Online, 2021. július 19. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  62. a b Kanye West Presents: A Donda Listening Event - Mercedes Benz Stadium. web.archive.org, 2021. július 19. [2021. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  63. Nast, Condé: Kanye West Hosting Listening Event for New Album Donda This Week (amerikai angol nyelven). Pitchfork, 2021. július 19. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  64. a b Kanye West’s Donda listening party reportedly breaks Apple’s streaming record (angol nyelven). The Independent, 2021. július 26. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  65. ‘This is a full-circle moment’: inside Kanye West’s Donda listening party (angol nyelven). the Guardian, 2021. július 23. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  66. On the scene at Kanye West's 'DONDA' playback in Atlanta: "It feels cathartic" (brit angol nyelven). NME, 2021. július 23. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  67. Kanye West reportedly hosting second 'DONDA' listening event in Atlanta (brit angol nyelven). NME, 2021. július 31. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  68. a b ‘Kanye West Presents the Donda Album Release’ Event Date Officially Confirmed (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  69. Kanye West hosts livestream event from Atlanta Falcons stadium (amerikai angol nyelven). Falcons Wire, 2021. augusztus 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  70. a b Nast, Condé: Kanye West Introduces ‘Donda’ To The World With Creative Direction By Demna Gvasalia (brit angol nyelven). British Vogue, 2021. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  71. Aswad, Jem: Kanye West Launches ‘Countdown to Donda’ Livestream Before Tonight’s Event in Atlanta (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. augusztus 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  72. a b Only four out of 40,000 Kanye West fans got the vaccine at his 'DONDA' listening event (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 12. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  73. Kid Cudi’s ’Donda’ Collab ’Moon’ Wasn’t Ready Until Last Night (amerikai angol nyelven). UPROXX, 2021. augusztus 6. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  74. a b Kanye West confirms his next 'DONDA' listening event in Chicago (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 18. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  75. Kanye West: The Donda Album Experience | Music in Chicago (angol nyelven). Time Out Chicago. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  76. Team, ABC7 Chicago Digital: Kanye West 'Donda' show setup includes construction of house at Soldier Field (angol nyelven). ABC7 Chicago, 2021. augusztus 24. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  77. Sinha, Charu: Kanye West Goes Full Joker, Brings Out Marilyn Manson and DaBaby at Donda Event (amerikai angol nyelven). Vulture, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  78. a b Kanye West: Kim Kardashian attends Donda event in wedding gown”, BBC News, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2022. január 3.) (brit angol nyelvű) 
  79. Kanye Donda: Five Takeaways From the Chicago Event | Billboard. web.archive.org, 2021. augusztus 27. [2021. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  80. Tapp, Tom: Kanye West Courts Controversy, Appearing With Marilyn Manson & DaBaby At Massive ‘Donda’ Listening Party In Chicago (amerikai angol nyelven). Deadline, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  81. On Donda, Version 3, Kanye west is moving backwards | British GQ. web.archive.org, 2021. október 5. [2021. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  82. Kanye West's Chicago listening party features Marilyn Manson, DaBaby, Kim Kardashian and setting himself on fire - Chicago Tribune. web.archive.org, 2021. augusztus 27. [2021. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  83. Kanye West Takes Chicagoans to Church in ‘Donda’ Listening Party | Chicago News | WTTW. web.archive.org, 2021. augusztus 27. [2021. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  84. Spielman, Fran: Kanye’s original plan: Move mom’s actual house to Soldier Field (angol nyelven). Chicago Sun-Times, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  85. Kanye West’s much-delayed new album Donda divides critics (angol nyelven). The Independent, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  86. Donda by Kanye West” (angol nyelven).  
  87. Kanye West's 'DONDA' : the NME review (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  88. Power, Ed. „Kanye West, Donda review: epic, maximalist stadium rap from a born-again naval gazer”, The Telegraph, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.) (brit angol nyelvű) 
  89. Kanye West Channels His Vulnerability on Donda, Delivering His Best Album in Years (amerikai angol nyelven). Consequence, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  90. Willman, Chris: Kanye West Obsesses About Jesus, Kim, His Mother, Himself and Drake in Overstuffed, Fascinating ‘Donda’: Album Review (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  91. Coleman, Jonny: Critic’s Notebook: Kanye West’s ‘Donda’ Is a Muddled Wallow in Navel-Gazing (amerikai angol nyelven). The Hollywood Reporter, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  92. a b Marilyn Manson overshadows everything about Kanye West’s Donda – review (angol nyelven). The Independent, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  93. The Best Albums of 2021 (angol nyelven). Complex. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  94. The 10 Best Albums of 2021 (angol nyelven). Time. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  95. Best Albums of 2021 - The New York Times | Ghostarchive. ghostarchive.org. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  96. Staff, Billboard: The 50 Best Albums of 2021: Staff List (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. december 6. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  97. Kanye West and Taylor Swift reportedly added to Album Of The Year Grammy nominees at the last minute. web.archive.org, 2021. november 25. [2021. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  98. a b Caulfield, Keith: Kanye West Lands 10th No. 1 Album on Billboard 200 Chart With ‘Donda’ (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  99. Kanye West’s ’Donda’ Tops The Charts For Tenth Straight No. 1 Album (amerikai angol nyelven). UPROXX, 2021. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  100. a b Kanye West’s ‘Donda’ Makes Historic Start on Billboard’s Christian & Gospel Charts. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  101. Anderson, Trevor: Kanye West’s ‘Hurricane’ Lands at No. 1 on Hot R&B/Hip-Hop Songs (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 9. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  102. Zellner, Xander: Kanye West Lands 23 Songs From ‘Donda’ on Billboard Hot 100, With Two in Top 10 (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 7. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  103. Zellner, Xander: Kanye West Returns to No. 1 on Artist 100 Chart Thanks to ‘Donda’ Debut (amerikai angol nyelven). Billboard, 2021. szeptember 8. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  104. Kanye West's "DONDA" Reaches Gold Eligibility (angol nyelven). HotNewHipHop, 2021. szeptember 15. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  105. a b Donda | US Gold & Platinum (amerikai angol nyelven). RIAA. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  106. Billboard Canadian Albums (angol nyelven). FYIMusicNews, 2017. március 13. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  107. a b Donda | CAN Gold/Platinum (amerikai angol nyelven). Music Canada. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  108. a b c Ryan, Gavin: Australian Albums: Kanye West ‘Donda’ Is No 1 (amerikai angol nyelven). Noise11.com, 2021. szeptember 5. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  109. a b The Official New Zealand Music Chart (angol nyelven). THE OFFICIAL NZ MUSIC CHART. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  110. Kanye West takes albums chart lead with Donda | Talent | Music Week. web.archive.org, 2021. szeptember 1. [2021. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  111. a b c d Kanye West’s Donda debuts at Number 1 on Official Albums Chart (angol nyelven). www.officialcharts.com. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  112. Charts analysis: Kanye West scores third No.1 album | Analysis | Music Week. web.archive.org, 2021. szeptember 3. [2021. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  113. Kanye West scores chart success with long-awaited album Donda”, belfasttelegraph (Hozzáférés: 2022. január 3.) (brit angol nyelvű) 
  114. Kanye West claims second Irish Number 1 album with Donda (angol nyelven). www.officialcharts.com. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  115. Kanye West and Ed Sheeran top Irish Charts | Hotpress. web.archive.org, 2021. szeptember 7. [2021. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 3.)
  116. a b c What to Know About Kanye West's Controversy with 'Donda' (angol nyelven). Time. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  117. Kanye West sparks controversy after inviting DaBaby, Marilyn Manson on stage during 'Donda' listening party. web.archive.org, 2021. augusztus 27. [2021. augusztus 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  118. Aswad, Jem: Kanye West Finally Releases ‘Donda’ Album (amerikai angol nyelven). Variety, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  119. Kanye West Brought Marilyn Manson And DaBaby Out On Stage At His Album Listening Party Despite The Sexual Assault And Anti-Gay Allegations Against Them (angol nyelven). BuzzFeed News. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  120. Kanye brings out Marilyn Manson and DaBaby at Donda listening party (amerikai angol nyelven). Consequence, 2021. augusztus 27. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  121. Mier, Tomás; 2021 03:00: Kanye West Embraces Marilyn Manson and DaBaby Backlash, Wanted 'People Talking' About Event: Source (angol nyelven). PEOPLE.com. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  122. Marilyn Manson appears on Kanye West's 'Donda' album (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 28. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  123. Evan Rachel Wood seems to respond to Kanye West working with Marilyn Manson (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  124. Kanye West has sampled Lauryn Hill on 'DONDA' and fans are loving it (brit angol nyelven). NME, 2021. augusztus 29. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  125. Kanye West's "Donda" Album Has a Surprising Animated Character Featured on It: Globglogabgalab (amerikai angol nyelven). Distractify. (Hozzáférés: 2021. augusztus 31.)
  126. Gibson, Charity: Gospel singer Bri Babineaux says she didn't give Kanye approval to use vocals for 'Donda' (amerikai angol nyelven). The Christian Post. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  127. Svenska Mapei samplad på Kanye West 'DONDA (Deluxe)' (sv-SE nyelven). Dopest, 2021. november 16. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  128. ARIA Top 50 Albums Chart (angol nyelven). www.aria.com.au. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  129. ARIA Top 40 HIP HOP/R&B Albums Chart (angol nyelven). www.aria.com.au. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  130. Kanye West - Donda - ultratop.be. www.ultratop.be. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  131. Kanye West - Donda - ultratop.be. www.ultratop.be. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  132. a b ČNS IFPI. hitparada.ifpicr.cz. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  133. Suomen Virallinen Lista (fi-FI nyelven). Musiikkituottajat. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  134. Le SNEP a Twitteren: En exclusivité, voici les 10 premiers du Top Albums de la semaine ! (magyar nyelven). Twitter. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  135. Hung, Steffen: Kanye West - Donda. hitparade.ch. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  136. Offizielle Deutsche Charts - Offizielle Deutsche Charts. www.offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  137. Offizielle Deutsche Charts - Offizielle Deutsche Charts. www.offiziellecharts.de. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  138. Plötutíðindi (amerikai angol nyelven). (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  139. Official Irish Albums Chart Top 50 | Official Charts Company (angol nyelven). www.officialcharts.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  140. Kanye West | Japanese Albums. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  141. Kanye West | Canadian Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  142. Classifiche - FIMI (it-IT nyelven). www.fimi.it. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  143. Hung, Steffen: Kanye West - Donda. austriancharts.at. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  144. 2021 35-os savaitės klausomiausi (TOP 100) (lt-LT nyelven). Agata. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  145. The Official New Zealand Music Chart (angol nyelven). THE OFFICIAL NZ MUSIC CHART. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  146. Album 2021 uke 35. topplista.no. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  147. Kanye West - Donda - hitparade.ch. swisscharts.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  148. Veckolista Album, vecka 35 (svéd nyelven). Sverigetopplistan. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  149. Official Albums Chart Top 100 | Official Charts Company (angol nyelven). www.officialcharts.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  150. Official Hip Hop and R&B Albums Chart Top 40 | Official Charts Company (angol nyelven). www.officialcharts.com. (Hozzáférés: 2021. szeptember 4.)
  151. Kanye West Lands 10th No. 1 Album on Billboard 200 Chart With 'Donda' (angol nyelven). Billboard. (Hozzáférés: 2021. szeptember 6.)
  152. Kanye West | Christian Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  153. Kanye West | Top Gospel Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  154. Kanye West | Top R&B/Hip-Hop Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2021. szeptember 8.)
  155. Top Canadian Albums | Year End 2021 (amerikai angol nyelven). Billboard, 2013. január 2. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  156. Ö3 Austria Top40 Jahrescharts 2021: Longplay - Ö3 Charts. web.archive.org, 2022. január 1. [2022. január 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  157. Schweizer Jahreshitparade 2021 - hitparade.ch. hitparade.ch. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  158. Billboard 200 Albums | Year End 2021 (amerikai angol nyelven). Billboard, 2013. január 2. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  159. Top Christian Albums | Year End 2021 (amerikai angol nyelven). Billboard, 2013. január 2. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  160. Top Gospel Albums | Year End 2021 (amerikai angol nyelven). Billboard, 2013. január 2. (Hozzáférés: 2022. január 2.)
  161. Kanye West "Donda" | IFPI. ifpi.dk. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  162. Donda | Certifications | BPI (angol nyelven). BPI. (Hozzáférés: 2021. november 21.)
  163. Donda by Kanye West” (amerikai angol nyelven). [2021. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. augusztus 29.)  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]