Spotify

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Spotify Ltd
Spotify logo.svg
Típus Korlátolt felelősségű társaság
Alapítva 2006 (Svédország)
Székhely London, Egyesült Királyság
Alapító Daniel Ek, Martin Lorentzon
Iparág Zeneipar
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek Spotify

A Spotify Ltd weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Spotify Ltd témájú médiaállományokat.

A Spotify egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével. A Spotify partnere a Sony, EMI, Warner Music Group és a Universal. A Spotify 2008 októberében vált elérhetővé a nagyközönség számára Svédországban, akkor még Spotify AB néven. A szolgáltatásnak 2010 szeptemberében elérte a 10 milliós felhasználói lélekszámot, 2011-ben a prémium szolgáltatás előfizetőinek száma elérte a 2.5 milliót. A Spotify felhasználóinak száma 2012 decemberében elérte a 20 milliót, amiből 5 millió prémium előfizető. 2012 december a szolgáltatás az alábbi országokban elérhető: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Feröer, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Liechtenstein, Luxembourg, Magyarország, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok.

A Spotify az alábbi platformokon érhető el: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Telia Digital-tv, iOS, Android, BlackBerry, Windows Phone, S60 (Symbian), webOS, Squeezebox, Boxee, Sonos, WD TV, Roku, MeeGo, és TiVo.

A zenék böngészésére lehetőség van zeneszerző, album, lemezkiadó, műfaj és lejátszási lista alapján is. Az asztali alkalmazás lehetővé teszi a zenék egyszerű megvásárlását is viszonteladókon keresztül.

A Spotify-on történő regisztráció vagy az első Facebookon keresztüli bejelentkezés után a felhasználó fél évig használhatja a szolgáltatást ingyenesen, időbeni korlátok nélkül. A hat hónapos próbaidőszak alatt a felhasználói felületen reklámok jelennek meg és illetve bizonyos időközönként, a zeneszámok váltása között rövid reklámok hallhatók. A próbaidőszak lejárta után a felhasználó már csak havonta 10 óra zenét hallgathat, pontosabban heti 2.5 órát. (A fel nem használt időkorlát átvezetésre kerül az azt követő hétre.) A 6 hónapos korlát 2014. év elején megszűnt.

A "Korlátlan" hozzáférés eltávolítja a reklámokat és az időkorlátokat, a "Prémium" előfizetés pedig olyan extra funkciókat tesz elérhetővé mint a magasabb bitráta, internetkapcsolat nélküli hozzáférés és mobil alkalmazás hozzáférés. A Prémium szolgáltatás ingyenesen kipróbálható 48 óra erejéig, amihez csupán a mobil alkalmazást kell feltelepíteni és bejelentkezni a kívánt Spotify fiókba. A Spotify használatához elengedhetetlen egy aktív Facebook fiók, 2012 augusztus 20-én azonban ismét bevezették a Spotify regisztrációt.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Daniel Ek a Spotify alkalmazottaihoz szól

A Spotify fejlesztését 2006-ban kezdte meg a Spotify AB csapata Stockholmban, Svédországban. A céget Daniel Ek alapította, a Stardoll korábbi műszaki igazgatója, a TradeDoubler társalapítója és Martin Lorentzon. Az anyavállalat már a Spotify Ltd, londoni székhellyel, míg a kutatás és fejlesztés továbbra is a Spotify AB kezében van.

A Spotify a nagyközönség számára 2008 október 7 óta elérhető. Ekkoriban az ingyenes regisztrációt meghíváshoz kötötték, hogy kordában tartsák az ingyenes és fizető ügyfelek arányát, ezzel ellentétben azonban az előfizetői regisztráció nem volt meghívóhoz kötve. Eközben, a Spotify AB bejelentette, hogy sikerült megállapodást kötnie a nagyobb zenei kiadókkal. A cég 2008-as vesztesége 4.4 millió dollárra rúgott.

2009 február 10-én a regisztrációt megnyitották, az meghívás szükségességét eltörölték, majd a Spotify kiterjesztették Egyesült Királyságra is. A mobil alkalmazás megjelenésével ugrásszerűen emelkedett a regisztrált felhasználók száma, így 2009-ben az Egyesült Királyságban ismét bevezették a meghívós regisztrációt.

Spotify központ

2009 március 4-én a Spotify bejelentette, hogy biztonsági problémát találtak a szolgáltatásukban, ami a 2008 december 19 előtt regisztrált felhasználók privát adatait érinti (beleértve az e-mail címeket és a kódolt jelszavakat).

2010 január 28-án a Symantec vírusirtója trójai programnak észlelte, amiatt a szoftver több millió számítógépen vált használhatatlanná.

2010 februárjában kisebb befektetést kaptak Founders Fund-től, Sean Parker-nek köszönhetően.

2010 május 18-án két újabb előfizetői típust is bemutattak. A Spotify Unlimited (korlátlan) hasonló a Spotify Premium (prémium) előfizetéshez, azonban nem tartalmazza többek között a mobil szolgáltatást. A másik előfizetői típus a Spotify Free (ingyenes), ami rendelkezik az alapvető szolgáltatásokkal és havi 20 óra zene hallgatását teszi lehetővé.

2010 szeptember elsején a World Economic Forum a Spotify-nek ítélte a Technology Pioneer (Technológiai úttörő) díjat.

2011 március 25-én ideiglenesen eltávolításra kerültek a külső reklámok az ingyenes fiókokból a Java sebezhetőségei miatt.

2011 április 15-én a Spotify blogbejegyzésében bejelenti, hogy jelentősen csökkenteni fogja az ingyenes felhasználók által szabadon hallgatható órák számát 2011 május elsejével. Az állítás szerint minden "Spotify Open" és "Spotify Free" tag időkorlátját havi 10 órára csökkentik. Továbbá egy felhasználó egy számot csak öt alkalommal hallgathat meg. A változás a "Spotify Prémium" és "Spotify Unlimited" felhasználókat nem érinti. Az új felhasználók mentesülnek a változások alól 6 hónapig.

2011 június 17, a Spotify bejelentette, hogy szert tett tovább 100 millió dollárra, aminek segítségével elindítanák szolgáltatásuk az USA-ban. Az új befektetéssel a cég értéke 1 milliárd dollárra ugrott.

2011 július 14-én a szolgáltatás elindult az Amerikai Egyesült Államokban is, ami jelentős mérföldkő, hiszen a négy fő lemezkiadóval már rég óta húzódtak a tárgyalások.

2011 november 30-án a Spotify elindítja az Apps (alkalmazások) és App finder (alkalmazás kereső) szolgáltatásokat hogy "új és meglévő élményt hozzon a zene hallgatásba". Az új szolgáltatással olyan alkalmazások indultak el mint a Rolling Stone, We Are Hunted, Top10, Songkick, The Guardian, Soundrop és a Last.FM (Spotify integráció).

2012 március 29-én világszerte eltávolításra került az "5 lejátszás számonként" korlátozás az ingyenes felhasználók fiókjáról. Azonban a korlátozás az Egyesült Királyság és Franciaország felhasználóit továbbra is érinti. A 10 óra/hónap korlátozás továbbra is érvényben maradt a fél évnél idősebb fiókokon.

2012 augusztus, a Spotify 350 alkalmazottját költözteti új stockholmi központjába, Birger Jarlsgatan 61-be. Az új létesítmény közel 450 alkalmazott befogadására alkalmas beleértve egy futballpályát is.

A további befektetések nyolc hónappal később, 2012 novemberében lezárultak, 100 millió dollár plusszal. A Goldman Sachs a Spotify-t 3 milliárd dollárra értékeli.

Funkciók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Katalógus[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2012 végén a katalógus megközelítőleg 20 millió számot tartalmaz. Lehet keresni szerzőre, albumra, lemezkiadóra és műfajra is. A felhasználók hozzáférnek a nagyobb lemezkiadók és több független lemezkiadó zenéihez is. Néhány szerző külön kérte, hogy ne szerepeljen (vagy korlátozva szerepeljen) a Spotify adatbázisában. Mindamellett (regionális) licence korlátozások miatt egy-egy mű/zeneszerző nem érthető el bárhonnan. Például, a The Beatles nem érhető el, mert iTunes-é az exclusive digitális terjesztés joga. A Spotify asztali kliense lehetővé teszi a zenék importálását az iTunes-ból, a mobilos szinkronizáció lehetőségével együtt. Az Egyesült Királyság, Franciaország, Spanyolodszág, Norvégia, Svédország, Finnország és Hollandia felhasználó majdnem minden zeneszámot megvásárolhatnak, amennyiben az elérhető a Spotify letöltő partnerénél, a 7digital-nál.

Lejátszási listák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A felhasználók készíthetnek lejátszási listát kedvenc zenéikből és meg is oszthatják vagy szerkeszthetik azokat más felhasználókkal. Emiatt a lejátszási listák link formájában "fog és vidd" módszerrel könnyedén megoszthatók akár emailben vagy Skype-on is. Ha a címzett megnyitja a linket, a lejátszási lista letöltésre kerül a Spotify fiókjában. A letöltött lejátszási listák ezek után automatikusan frissülnek amikor a szerzőjük újabb zeneszámot ad hozzájuk. Ahogy minden normális link, a lejátszási listák linkjei is bárhol használhatóak. Ugyan ez a szabály vonatkozik egyetlen zeneszámra is, amit ugyan így "fog és vidd" módszerrel tudunk megosztani.

Last.fm integráció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Míg a Spotify automatikusan nem készít ízlés szerinti lejátszási listát, addig a Last.fm integrációjával erre van lehetőség. Ez az integráció lehetővé teszi, hogy a felhasználók Spotify-ből zeneszámot küldjenek a Last.FM fiókjukba. Az integrációnak köszönhetően továbbá megtekinthetjük, hogy milyen szerzőket hallgatunk a legtöbbet. 2011 novembere óta létezik egy hivatalos alkalmazás, aminek a neve "Last.fm for Spotify'". Ennek segítségével ajánlásokat kaphatunk előzményeink alapján, beágyazott leírást kaphatunk a zeneszerzőkről a Spotify-n belül.

Rádió[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spotify ezek mellett tartalmaz egy Rádió szolgáltatást is, amit az ingyenes felhasználók is igénybe vehetnek. A rádió kiválasztott zeneszám, zeneszerző, korszak alapján válogat össze véletlenszerűen zeneszámokat. A zeneszerző esetén hasonló szerzőket is hallhatunk, majd a számokat pozitívan vagy negatívan értékelve finomíthatjuk a soron következő számok relevanciáját ízlésünkhöz (erre 2012 augusztusa óta van lehetőség).

Közösségi média integráció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spotify levetővé teszi a regisztrált felhasználóknak, hogy integrálják fiókjukat Facebook, Twitter és Tumblr profiljukkal. Az integráció után az ismerősök kedvenc zenéinek a lejátszási listáihoz is hozzáférést kapunk. Továbbá a zeneszámokat könnyedén megoszthatjuk ismerőseinkkel (Facebook esetén privát üzenet formájában), amennyiben viszont rendelkeznek Spotify hozzáféréssel egy belső levelesládába kerül az üzenetünk. Továbbá a Facebook integrációnak köszönhetően a zenehallgatási előzményeink is megosztásra kerülnek (ezek az információk a lejátszás megkezdésével és megállításával együtt frissülnek. 2011 szeptember 26-án bevezették, hogy csak Facebook fiókkal használható a Spotify, ám a korlátozást 2012. augusztus 30-án megszüntették, megadva a lehetőséget a felhasználónak, hogy eldöntse, Spotify fiókkal kíván regisztrálni vagy Facebook fiókkal.

Alkalmazások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A felhasználók használhatnak a Spotify asztali kliensébe integrált alkalmazásokat, amiket HTML5-ben írtak. Az alkalmazások felkínálhatnak ízlésünknek megfelelő zenéket, lejátszási listákat, zene kritikákat, dalszövegeket, koncerteket stb. Jelenleg több tucat alkalmazás érhető el, aminek javát érdemes kipróbálni.

Technikai információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spotify egy szabadalmazott szoftver, ami digitális másolásvédelmi technológiákkal (DRM) gátolja meg a streamelt tartalmak jogosulatlan felhasználását. Aki elfogadja a Spotify felhasználási feltételeit beleegyezik, hogy nem fogja feltörni a másolásvédelmi eljárásokat.[1]

Minden Spotify kliens rendelkezik egy gyorsítótárral, aminek az indext elküldi a Spotify stream hub-nak, amikor az kapcsolódik az Spotify szervereihez. Ezt az indexet a Spotify arra használja, hogy más felhasználókat is kiszolgáljon az egyes felhasználók gyorsítótárából (hasonlóan a torrent technológiájához). Ez a tevékenység minden felhasználónál jelen van, mikor az az alkalmazás elindul és használatban van. Nem csak a mi gyorsítótárunkból dolgozik a Spotify, hanem mi is másokéból. A tevékenység részleteiről nincs bővebb adat, ahogy annak beállításaira sem.

Az audio folyam formátuma Vorbis minősége pedig kb. 160 kbit/s vagy kb. 320 kbit/s a prémium felhasználók esetén. A Spotify közel pufferelés mentes lejátszást biztosít.

A 0.4.3 verzióval együtt megjelent a helyi lejátszás lehetősége is, amivel meglévő MP3 és AAC fájljaink is lejátszhatjuk.

A lokális gyorsítótár mérete és helye állítható. 1 GB vagy nagyobb szabad tárhely az ajánlott. Mac OS X alatt G4 vagy jobb processzor szükséges. A szoftver használata fiókhoz kötött. Egy fiókot több helyen is használhatnak, de lejátszani csak egyen lehet egy időben.

A Spotify peer to peer adatátvitelt használ, hogy kiegészítse a rendelkezésére álló sávszélességet. Ez tiltáshos vezethet olyan helyeken ahol az internetfelhasználók feltöltése korlátozott.[2]

Bevételek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spotify az úgy nevezett Freemium modellt követi, ez annyit tesz, hogy a felhasználók ingyen is élvezhetik a szolgáltatást, de ha meg szeretnének szabadulni az időkorlátoktól és a reklámoktól, akkor azonban fizetniük kell. Azonban a prémium és korlátlan előfizetések mellett a zeneszámok vásárlásából is keletkezik bevétel.

2009 februárjában, a nem fizető felhasználók számára sugárzott reklámok hossza 15 másodperc volt egészen 2009 májusáig. 2009. május másodikától a jelentések szerint a reklámok hossza megközelítőleg a duplájára nőtt. A reklámok közötti időtartam nem állandó.

Havidíj ellenében a reklámok és a streaming időkorlátok eltávolításra kerülnek és a bitráta megemelhető 320 kbit/s minőségre néhány szám esetében. Továbbá lehetővé teszi a mobil alkalmazások használatát iOS, Android, Symbian, webOS, Windows Mobile 6.x, Windows Phone 7 és BlackBerry platformokon. 2009. december másodikán bevezetésre került a "Premium ecards" (prémium ajándékutalványok), amivel aktiválható a prémium 1, 3, 6, 12 hónapra.

2009 márciusában a Spotify lehetővé teszi az egyes zeneszámok megvásárlását 0,99 fontos áron a 7digital jóvoltából. 2009 októberének közepén a funkció átkerül a helyi menüből a zeneszám listázásba egy jól látható gomb formájában. Azok, akik sok zenét vásárolnak lehetőségük van csomagok vásárlására is, amivel természetesen kedvezőbb áron tehetne szert egy-egy zeneszámra.

2010 májusában bevezetésre került az "Unlimited" (korlátlan) előfizetői csomag ami a Prémium felébe kerül, pontosan ezért nem is tartalmazza a különlegesebb szolgáltatásokat (pl: mobil alkalmazás használat).

2010 októberében a Wired beszámolója szerint Svédországban több pénz folyik be a kiadóknak a Spotify-ből mint más viszonteladóktól, nem számít hogy "on vagy offline".

2010-ben a Spotify több mint 45 millió eurót fizetett a licenc partnereinek.

2011 márciusában a Spotify bejelentette hogy átlépték az egymillió előfizetőt Európában, majd szeptemberre ez a szám kétmillióra nőtt. 2012 augusztusában a TIME bejelentette, hogy a Spotify túl van a négymillió előfizetőn és legalább 20 millió eurót keres havonta.

Az About.com információira alapozva a független zeneszerzőknek nem nehéz bekerülniük a Spotify kínálatába. Letöltésenként 0.70 USD jár a szerzőnek, az előfizetői díjakból pedig a lejátszások száma alapján kapnak részesedést.

Egy 2012-ben megjelent jelentés szerint, a Spotify 59 millió dollár nettó veszteséget könyvelt el 2011-ben. A jelentésben az is áll, hogy az alkalmazottak fizetésének emelése és a rekord összegű licence díjak miatt lett ekkora a veszteség.

Egy 2012 novemberében közzétett jelentés szerint a Spotify 2012-ben átlépte a félmilliárd dolláros bevételi küszöböt, ami az előző év közel duplája.

2012. december 6-án a Spotify bejelentette, hogy hogy világszerte közel 5 millió fizető felhasználója van, amiből 1 millió az USA-ban él. Ugyanekkor jelentették be, hogy a felhasználók létszáma elérte a 20 milliót.

Földrajzi elérhetőség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Spotify elérhetősége a világon. 2012/11

A Spotify elérhető az alábbi országokban: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Feröer, Finnország, Franciaország, Németország, Írország, Liechtenstein, Luxembourg, Magyarország, Monaco, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Svájc, Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok. Észtország, Görögország, Olaszország, Lengyelország, Portugália és Románia területén a szolgáltatás 2009 júliusáig volt elérhető, kizárólag előfizetői konstrukcióban.

Csak olyan felhasználók fizethetnek elő a szolgáltatásra, akik rendelkeznek bankkártyával vagy PayPal hozzáféréssel a fent listázott országok egyikében.

2011-ben a Facebook és a Spotify tárgyalt arról, hogy integrálásra kerül a szolgáltatás a Facebookba, mikor a Spotify az Amerikai Egyesült Államokbeli piacra lépésén dolgozott. Végül 2011. július 14-én belépett az USA piacára. Németország 2012. március 13-án, Ausztrália és Új-Zéland 2012. május 22-én, Írország és Luxemburg pedig 2012. november 13-án került fel a listára.

Fióktípusok és előfizetések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A szolgáltatás mindenki Spotify Free (ingyenes) fiókkal indítja, majd ha a szolgáltatásra elő kíván fizetni választhatja a féláras Spotify Unlimited (korlátlan) és Spotify Premium előfizetéseket. Így összességében 3 fióktípus létezik.

Név Ár Reklámmentes Hallgatási limit (Első fél év) Hallgatási limit Prémium előnyök
Spotify Free Ingyenes Nem Korlátlan Korlátlan Nincs
Spotify Unlimited US$4.99, £4.99, €4.99, NOK49, SEK49, DKK49, CHF6.45, A$6.99, vagy NZD$7.49 / hónap Igen Korlátlan Korlátlan Igen, offline mód, mobil eszköz támogatás, jobb hangminőség, exclusive tartalmak

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]