Déli-Kárpátok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Déli-Kárpátok
Magasság2544 m
OrszágRománia
HegységKárpátok
Legmagasabb pontMoldoveanu-csúcs
Elhelyezkedése
Déli-Kárpátok (Románia)
Déli-Kárpátok
Déli-Kárpátok
Pozíció Románia térképén
é. sz. 45° 36′ 00″, k. h. 24° 43′ 48″Koordináták: é. sz. 45° 36′ 00″, k. h. 24° 43′ 48″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Déli-Kárpátok témájú médiaállományokat.
A Déli-Kárpátok

A Déli-Kárpátok (románul: Carpații Meridionali) vagy Erdélyi Alpok a Kárpátok vonulatának déli része, amely Romániában található és Erdély és Havasalföld történelmi tartományokat választja el egymástól. Határai: keleten a Prahova folyó völgye, északon az Erdélyi-medence, délen a havasalföldi Előkárpátok (Géta-Előkárpátok), nyugaton a Temes és a Cserna folyók völgye. Legmagasabb pontja a Fogarasi-havasokban lévő Moldoveanu-csúcs (2544m).

Földrajz[szerkesztés]

A Déli-Kárpátokot átszelő völgyek és szorosok több csoportra osztják a hegyvonulatot:

Gyakran a Déli-Kárpátokhoz sorolják még a hegyvonulat nyugati szélén fekvő két különálló hegységet is: a Ruszka-havast és a több részből álló Bánsági-hegyvidéket (Krassó-Szörényi-érchegység, Szemenik-hegység, Almás-hegység, Lokva-hegység, Orsovai-hegység).

Átlagmagasság[szerkesztés]

2000 m

Források[szerkesztés]

  • Eurföldr: Nemerkényi–Móga: Gábris Gyula – Horváth Erzsébet – Horváth Gergely – Kéri András – Móga János – Nagy Balázs – Nemerkényi Antal – Pavlics Károlyné – Simon Dénes, Telbisz Tamás: Európa regionális földrajza - természetföldrajz. www.tankonyvtar.hu. ELTE Eötvös Kiadó (2014) (Hozzáférés: 2016. április 1.) (pdf).