Csülök (Rejtő Jenő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csülök
Alternatív névJohn Fowler
JellemMárta napján nem lop
Származási helyAz elátkozott part
Három testőr Afrikában

AlkotóRejtő Jenő

Csülök, születési neve alapján John Fowler, Rejtő Jenő regényhőse, Az elátkozott part és A három testőr Afrikában c. regényekben szerepel. Az utóbbi regény alapján készült magyar filmben Fowlert Koncz Gábor alakította.

Élete[szerkesztés]

Skót származású, apja halász.[1] Anyai ágon kántorok is voltak felmenői közt, ő is kántornak készül, ám édesapja addig veri, amíg nem jelentkezik matróznak. Sikeres tengerészkedését egy "baleset" húzza keresztbe: San Franciscóban köze van a révkapitányság kigyulladásához, így törlik a hajóskönyvekből. A Sing Sing börtönben töltött évei alatt kiolvassa a Lohengrint, eme olvasmányi élményére gyakran utal, valamint ez az élmény indítja el afelé, hogy író legyen. Oránban egy rossz véget ért rablás után jelentkezik társával, Senki Alfonzzal a Francia Idegenlégióba.

Az elátkozott part[szerkesztés]

Az elátkozott part c. Rejtő regényben ismerhetjük meg elveit (8. parancsolat, Márta napján nem lop), valamint ahogy belép az idegenlégióba. Már a regény elején összetűzésbe kerül Potrien őrmesterrel. Megismerkedik Laméter kapitánnyal, akinek társaival együtt segít, hogy visszakaphassa becsületét. Miután a szélhámosságot leleplezik, megkapják a Francia Becsületrendet.

A három testőr Afrikában[szerkesztés]

Csülök, Senki Alfonz és Tuskó Hopkins tovább szolgálnak a légióban. Tuskó civil személy, de Hermann Thorze, vagyis a 71-s közlegény személyazonosságát használja. Egy kisebb bonyodalom után, a fogdában kap Tuskó egy levelet, amelyet egy kétségbeesett hölgy ír - melyben kéri Thorzét, hogy segítsen megtalálni testvérét, Francis Barrét. A három barát eldönti, hogy segítenek Yvonne Barrénak. Csülöknek úgy tűnik, hogy Yvonne érdeklődik felőle, úgy gondolja, hogy szimpatikus a hölgynek. Sikerül elintézniük, hogy Igoriba, egy büntetőtáborba kerüljenek, a vasútépítéshez, mert feltételezésük szerint Francis Barré is ott van. Azonban teljesen mást találnak: egy üdülőnek beillő támaszpontot. Csülök itt találkozik újra régi ismerősével, Török Szultánnal, aki többször is a látszat fenntartása miatt megveri. Miután eljutnak Francis Barré édesapjához (ő Duron tábornok), megkapják tőle a jelentést az elsikkasztott vasútépítésről, nekivágnak az útnak: negyedmagukkal Marokkóba kell eljutniuk a bizonyítékokkal, miközben a francia katonaság keresi őket. A szigeten derül fény Csülök félműveltségére Monte Christo említése miatt. Az út során kiderül, hogy Senki gyakran hazudott Yvonne érdeklődéséről Csülök iránt, valamint, hogy Yvonne nem ismeri Csülök művészetét. A jelentést sikerül eljuttatniuk Marokkóba. Csak Csülök marad a légióban: Tuskót elküldik, Senki Alfonz pedig leszerel, és elveszi Yvonne-t feleségül. Tuskó szerint ez azért történik, mert Yvonne ezzel akarja leplezni, hogy Csülököt szereti.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 1. fejezet. In Rejtő Jenő: Az elátkozott part.  

Irodalom[szerkesztés]