A fehér folt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A fehér folt
Az első kiadás (1938)
Az első kiadás (1938)
SzerzőRejtő Jenő
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Műfajregény
Kiadás
KiadóNova Irodalmi Intézet
Kiadás dátuma1938
BorítógrafikaPályi Jenő
Média típusakönyv
Oldalak száma190
ISBNISBN 9633691303
Külső hivatkozások
A könyv a MEK-ben
SablonWikidataSegítség

A fehér folt Rejtő Jenő könyve, melyet 1938-ban jelentetett meg a Nova kiadó, P. Howard álnév alatt. Ez az író harmadik önálló kötete a Novánál, és az első humoros "pengős regénye" (legalábbis az egyik cselekményszálat illetően).

A legrövidebb P. Howard-kötet eredetileg jóval hosszabb lett volna (75 oldallal), ám a könyvkiadó tulajdonosai (Müller Dávid és fia, Müller Pál) nem bíztak abban, hogy Rejtő humorára vevő a közönség. Erről Rejtő egyik leveléből értesülhetünk: "Ez a Howard kibírta azt is, hogy Az előretolt helyőrség legjobb részeiből 42 oldalt húzzon Troppauer Hümér költőből, mert 'ezeknek az olvasóknak nem kell a humor, csak épp egy kicsi'. Ez kibírta A fehér folt 3x25 oldalas húzását ugyanez érv alapján a magándetektív leveleiből."[1] Sajnos a kihúzott részek nem maradtak fenn, így az olvasók azóta is az írói szándékkal ellentétes szöveget ismerhetik meg.

Tartalom[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Sir Geoffrey Halley, a milliomos Nyersanyagkutató Társasága Lungaország főnökének engedélyével kutatásokat végez. Közben meggyűlik a baja lányával is, aki nem akar hozzámenni ahhoz, akit apja neki szán, ezért elszökik. Halley felfogad egy kétbalkezes nyomozót, Samuel Bronsont, hogy akadályozza meg lánya esetleges házasulását. Ám a lány indulás előtt kölcsönadja kocsiját a barátnőjének, Dora Cummingsnak, így Mr. Bronson (aki nem ismeri a lányt) őt kezdi követni Európában. Minden leleményét latba vetve, testi épségével sem törődve sorra akadályozza meg a házasságokat, minek során végül rendszerint orvosi ellátásra szorul. Nem tudja, hogy Dorának záros határidőn belül muszáj férjhez mennie, mert csak így juthat hozzá nagybátyja örökségéhez (a végrendelet szerint a házasság ennek feltétele). Időközben Lilian, hogy megússzon egy büntetést, hozzámegy Fred Marshallhoz, akinek testvérét állítólag Lilian apja ölette meg. Fred úgy dönt, elmegy Lungaországba, ahol a kutatásokat végzik, és akarata ellenére Lilian vele megy, ahol egy bennszülöttlázadás miatt az életük is veszélybe kerül. A történet így két szálon fut: felváltva értesülünk Mr. Bronson humoros beszámolóiról Sir Halley-nek, és a házasok rettenetes afrikai kalandjairól.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

A film[szerkesztés]

A könyv alapján Zsurzs Éva filmet készített Férjhez menni tilos! címmel 1964-ben. Azonban a forgatókönyv csak az egyik cselekményszálból merít (Bronson-féle beszámolók), az afrikai helyszín eseményei teljesen hiányoznak. Sir Halley-t Balázs Samu, Liliant Házy Erzsébet, Mr. Bronsont Mányai Lajos, Dorát pedig Psota Irén alakította.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rejtő Jenő levele Müller Pálhoz,a Nova Könyv kiadó ifjabb tulajdonosához, 1941 eleje; in: Az ellopott tragédia. Rejtő Jenő-emlékkötet; szerk. Thuróczy Gergely; PIM–Infopoly, Bp., 2015, 265. old.
  2. A Férjhez menni tilos! a Port.hu-n

Források[szerkesztés]