Gorcsev Iván

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gorcsev Iván
Nemzetmagyar

AlkotóRejtő Jenő

Gorcsev Iván Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének főszereplője. Huszonegy éves korában elnyerte a fizikai Nobel-díjat a makaó nevű kártyajátékon. Saját magát és családját illetően habozás nélkül állít különböző valótlanságokat.

Családja[szerkesztés]

Családjáról különböző valótlanságokat állít, például hogy apja a Naszja Gorodin-beli báró Gorcsev cári kamarás testvéröccse, aki jókedvében tízezer rubelt ajándékozott a cári balettnek. Nagybátyja állítólag a Jusztveszti Versztkov kormányzóság katonai parancsnokaként védte Ogyesszát a fellázadt hadiflotta ellen. Gorcsev gárdafőhadnagynak és Cservonec hercegnek nevezi magát, de a valóság az, hogy apja nem volt nemesi származású, hanem édességeket árult Párizs utcáin. Felesége Anette Laboux, Gustave Laboux meghatalmazott miniszter lánya; fia ifjabb Gorcsev Iván.

Élete[szerkesztés]

Tizenhat éves korában segédoktatóként vívást tanított egy sportiskolában, tizenhét évesen matróz lett. Volt tenisztréner és zongorista is, illetve harmonikás Port Szaídban, a Vitorla Bob nevű kocsmában. Állítása szerint remekül vezet autót, de a képrejtvényeknek nevezett közlekedési táblákat nem ismeri. Elbocsátották a Rangoon teherhajóról, mert megverte a kormányost, Sanghajban egyszer tizenkét taxisofőrt inzultált egyszerre. Tokióban börtönbe zárták orvhalászat miatt, a görög kikötőkből kitiltották késelésért. Noha azt mesélte, hogy női szabóságot tanult, de egy kosztüm elszabása miatt kidobták, ez nem felel meg a valóságnak. Privát Elek, a hallgatag Drugics és Rézláb védnöksége alatt kitanulta a hajószakács mesterséget. Párbajban levágta báró Lingeström fülét és rendszeresen különböző bútordarabok alatt helyezte el az André nevű lakájt. Apósa felhívására belépett a Francia Idegenlégióba, de ténylegesen titkára, Vanek úr szolgált helyette. Értékes szolgálatokat tett Franciaországnak azzal, hogy többször visszaszerezte a rablóktól a tizennégykarátos aranyból készült Alfa Romeót és eljuttatta rendeltetési helyére, ezért becsületrenddel tüntették ki.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]