Csendes-óceáni fehérsávos delfin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Csendes-óceáni delfin szócikkből átirányítva)
Csendes-óceáni fehérsávos delfin
Fogságban tartott példány
Fogságban tartott példány
A faj mérete az emberhez viszonyítva
A faj mérete az emberhez viszonyítva
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Scrotifera
Csoport: Ferungulata
Csoport: Patások (Ungulata)
Rend: Párosujjú patások (Artiodactyla)
Csoport: Cetancodontamorpha
Alrend: Whippomorpha
Csoport: Cetaceomorpha
Alrendág: Cetek (Cetacea)
Részalrend: Fogascetek (Odontoceti)
Csoport: Delphinida
Öregcsalád: Delphinoidea
Család: Delfinfélék (Delphinidae)
Alcsalád: Lissodelphininae
Nem: Lagenorhynchus
J. E. Gray, 1846
Faj: L. obliquidens
Tudományos név
Lagenorhynchus obliquidens
(Gill, 1865)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csendes-óceáni fehérsávos delfin témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csendes-óceáni fehérsávos delfin témájú kategóriát.

A csendes-óceáni fehérsávos delfin vagy csendes-óceáni delfin (Lagenorhynchus obliquidens) az emlősök (Mammalia) osztályának párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, ezen belül a delfinfélék (Delphinidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani besorolása és kifejlődése[szerkesztés]

Ez a delfinfaj és a sötét delfin (Lagenorhynchus obscurus) törzsfejlődéses (philogenesis) alapon rokonok, azaz egy közös őstől származnak. Egyes kutató egyazon fajnak véli a két delfint; az alaktani és kifejlődési történetünk azonban mégis megkülönbözteti.[1] Ez a két tengeri emlős körülbelül 3-1,9 millió évvel ezelőtt válhatott szét.[2] A mitokondriális citokróm-b gén újabb keletű vizsgálatával kimutatták, hogy a hagyományos leírás szerinti Lagenorhynchus cetnem nem tekinthető monofiletikus csoportnak.[3] Sőt ez a két delfinfaj, inkább testvértaxonja a Cephalorhynchus nembéli delfineknek.[4]

Előfordulása[szerkesztés]

A sarki áramlások befolyásolta hideg vizektől délre és a trópusoktól északra terjedt el. Az Alaszkai-öbölben és a Kamcsatka-félsziget déli részénél gyakori, de a Bering-tengerből hiányzik. Főként nyílt tengeri, a kontinentális peremektől távol él, a partok közelében csak a mély vizű tengeri árkoknál fordul elő. Évszakosan vándorolhat észak-dél irányban, vagy a nyílt vizek, illetve partok között (télen a partok felé vagy délre mozognak), de egyes populációk egész évben egy helyben maradnak.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 1,7-2,4 méter, testtömege 85-150 kilogramm. Rendkívül bizalmas természetű. Nagy rajai annyira felkavarják a vizet, hogy az még sokáig tajtékzik utánuk. Testmintázatuk egyedenként nagyon változó, és kevésbé jellegzetes a fiatal állatokon. Nagyon hasonlítanak a sötét delfinekhez, de elterjedési területük nem fedi egymást. Gyors úszás közben a csendes-óceáni delfinek vízsugarat húznak maguk után, ezért messziről összetéveszthetők a Dall-disznódelfinnel. Legtöbbször a közönséges delfinnel keverik össze, de annál rövidebb az arcorra, és nincs az oldalán homokóra-rajzolat.

Életmódja[szerkesztés]

Nagyon mozgékony, mutatós állat, rengeteget fröcskölődik. Gyakran ugrik, néha megpördül a levegőben, és egy teljes hátrabukfencet végez, majd egyik oldalára vagy a hasára érkezik vissza. Gyorsan, erőteljesen úszik, gyakran delfinúszással halad. Élvezettel lovagol a hullámokon, a járművek sodorvizében és orrvizében, gyakran a semmiből tűnik elő. Amikor nagyon közel úszik a felszínhez és csak a hátúszója látszik, megjelenése cápaszerű. Nagy rajai táplálkozás közben kisebbekre szakadhatnak, de aztán újra egyesülnek. Gyakran társul más cetfajokhoz, de még fókák társaságában is látható. Rendkívül kíváncsi, az álló csónakokat is megközelíti. Átlagos csoportmérete 1-2000 példányból áll, de a part közelében kisebb csoportok találhatók. Tápláléka csontos halakból és fejlábúakból áll.

Szaporodása[szerkesztés]

Az újszülött mérete 80 centiméter, tömege körülbelül 25 kilogramm.

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Waerebeek, K. V., Wursi, B. "Dusky Dolphin Lagenorhynchus obscurus" pp. 335–37 of Encyclopedia of Marine Mammals (edited by Perrin, W. F., Wursig, B and J. G.M. Thewissen), Academic Press; 2nd edition, (2008) ISBN 0-12-373553-X
  2. (2005) „Evidence for male dispersal along the coasts but no migration in pelagic waters in dusky dolphins (Lagenorhynchus obscurus).”. Molecular Ecology 14 (1), 107–21. o. DOI:10.1111/j.1365-294X.2004.02407.x. PMID 15643955.  
  3. (1999) „Phylogenetic relationships among the delphinid cetaceans based on full cytochrome b sequences”. Marine Mammal Science 15 (3), 619–48. o. DOI:10.1111/j.1748-7692.1999.tb00833.x.  
  4. (2006) „Cytochrome b and Bayesian inference of whale phylogeny”. Molecular Phylogenetics and Evolution 38 (2), 344–54. o. DOI:10.1016/j.ympev.2005.09.019. PMID 16325433.  

Források[szerkesztés]