Beatrix yorki hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Beatrix yorki hercegnő
Prince Beatrice with Dave Clark crop.jpg
Beatrix hercegnő 2013-ban

Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Teljes neve Beatrix Erzsébet Mária yorki hercegnő
Született 1988. augusztus 8. (26 éves)
Portland Hospital, London
Édesapja András yorki herceg
Édesanyja Sára yorki hercegné

Beatrix yorki hercegnő (angolul: Princess Beatrice of York; 1988. augusztus 8.) András yorki herceg és Sára yorki hercegné legidősebb gyermeke, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg unokája. Az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a hatodik helyen áll Károly walesi herceg és két fia illetve unokája, majd édesapja mögött.

Mivel még egyetemi tanulmányait végzi, Beatrix nem szokott rendszeresen részt venni hivatalos rendezvényeken, de időnként megjelenik a királyi család összejövetelein.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beatrice 1988. augusztus 8-án született a londoni Portland Hospital kórházban, szülei András yorki herceg és felesége, Sára yorki hercegné. Beatrice volt II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg ötödik unokája. 1988. december 20-án keresztelték meg a St. James's Palota kápolnájában[1] Nevét Beatrice hercegnőről, Viktória brit királynő legidősebb lányáról kapta. Az uralkodó férfiági leszármazottjaként Beatrixet megilleti a Királyi fenség megszólítás, és apja után a Beatrix yorki hercegnő cím.

Beatrice és húga, Eugénia a királynő lányunokái közül egyedül jogosultak a "hercegnő" címre és a "Királyi fenség" megszólításra. A királyi címek öröklését szabályozó, még V. György által kiadott rendelkezések értelmében unokatestvérük, Louise Windsor (Eduárd wessex-i gróf leánya) is hercegnőnek számít, de szülei és a királynő kérésére ezt nem használja. Másik unokatestvérük, Zara Phillips a királynő leányági leszármazottja és ezért csak apja címeit örökölheti.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beatrice tanulmányait a windsori Upton House School-ban kezdte meg 1991-ben. 1995-től húgával együtt a Coworth Park School-ba jártak, majd Beatrice az ascoti St. George's School tanulója volt 2000 - 2007 között. Gyerekkorában dyslexiával diagnosztizálták, ezért érettségi vizsgáit 1 évvel elhalasztotta.[2] Utolsó évben évfolyamelsőnek választották.[3]

2008. szeptemberben kezdte meg tanulmányait történelem szakon a Londoni Egyetemen és várhatóan 2011-ben szerzi meg diplomáját.[4]

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

18. születésnapjára adott interjúban Beatrice kijelentette, hogy születését és rangját felhasználva jótékonysági munkát szeretne végezni, másokon akar segíteni és már részt is vett különféle jótékonysági rendezvényeken anyja mellett. 2002-ben HIV-fertőzött gyermekeket látogatott meg Oroszországban és Nagy-Britanniában, illetve bekapcsolódott a Springboard for Children (tanulási nehézségekkel küzdő általános iskolásokat támogató alapítvány) és a Teenage Cancer Trust munkájába. 2008-ban önkéntes ealdó volt a londoni Selfridges áruházban.[5] 2010 áprilisában, a Children in Crisis alapítvány javára adományokat gyűjtve részt vett a londoni maratonon és a királyi család tagjai közül elsőként végigfutotta.[6]

Nyilvános szereplései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Beatrice eddig csak néhány hivatalos rendezvényen vett rész, mint például az évente megrendezett Trooping the Colour, illetve II. Erzsébet 80. születésnapjára rendezett ünnepségek. Beatrice és húga családjuk képviseletében vettek részt a 2007-es Diána emlékkoncerten, amelyet unokatestvéreik, Vilmos és Henrik szerveztek. Beatricet meghívták Vilmos cambridge-i herceg és Kate Middleton 2011. április 29-én tartott esküvőjére, ahol egy Philip Treacy által tervezett kalapot viselt, ami elég nagy médiafigyelmet kapott.[7]

Címe, megszólítása, kinevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1988. augusztus 8. - : Ő királyi fensége Beatrice yorki hercegnő

A hercegnő teljes megszólítása: Ő királyi fensége Yorki Beatrice Erzsébet Mária.

Brit királyi hercegnőként Beatricenak nincs hagyományos értelemben vette családneve, azonban a királyi család szokásai alapján apja területi nemesi címét (York hercege) használja: ("Yorki Beatrice"). A királyi család más tagjaival együtt, mint pl. apja András yorki herceg, is feltehetően a Mountbatten-Windsor családnevet használja házasságkötése esetén.

Címere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Yvonne's Royalty Home Page – Royal Christenings
  2. Princess Beatrice 'ecstatic' after passing A-levels”, 2015. augusztus 17. 
  3. The Royalist > Princess Beatrice Celebrates An Election Win. The Royalist. (Hozzáférés: 2008. október 26.)
  4. Aislinn Simpson. „Palace officials spent £250,000 renovating Princess Beatrice apartment”, Daily Telegraph, 2009. június 30. (Hozzáférés ideje: 2009. június 30.) 
  5. Nicholl, Katie. „Princess Bea the style queen... she can't get it from Mum!”, 2015. szeptember 8. 
  6. Matthew Moore: Princess Beatrice becomes first royal to complete London Marathon. Daily_Telegraph#Website, 2010. április 25.
  7. Newscore (May 11, 2011). Princess Beatrice's ridiculed wedding hat to be sold on eBay. New York Post

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Beatrix yorki hercegnő témájú médiaállományokat.