Eugénia yorki hercegnő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eugénia yorki hercegnő
Eugénia hercegnő első nyilvános szereplésén, a Teenage Cancer Trust alapítvány egyik rendezvényén 2008-ban
Eugénia hercegnő első nyilvános szereplésén, a Teenage Cancer Trust alapítvány egyik rendezvényén 2008-ban

Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Teljes neve Eugénia Viktória Heléna yorki hercegnő[1]
Született 1990. március 23. (25 éves)
Portland Hospital, London
Édesapja András yorki herceg
Édesanyja Sára yorki hercegné
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eugénia yorki hercegnő témájú médiaállományokat.

Eugénia yorki hercegnő, angolul: Princess Eugenie of York (nevének kiejtése: ˈʒəni); 1990. március 23.) András yorki herceg és Sára yorki hercegné második gyermeke, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg unokája. Az Egyesült Királyság trónöröklési rendjében a hatodik helyet foglalja el Károly walesi herceg és fiai, valamint apja és nővére, Beatrix yorki hercegnő után.

Fiatalkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eugénia hercegnő 1990. március 23-án született a londoni Portland Hospital kórházban. Szülei, András yorki herceg és Sára yorki hercegné második gyermeke, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg hatodik unokája. A Sandringhami Szt. Márcia Magdaléna-templomban keresztelték meg 1990. december 23-án.[2]

Nővérével együtt Eugénia a királynő lányunokái közül az egyetlen, aki a „hercegnő” címre és a „Királyi fenség” megszólításra jogosult.

6 éves korában szülei elváltak, de kezdetben egy fedél alatt éltek, András herceg és Sára hercegné pedig közösen nevelik a gyerekeket. 2002-ben Eugéniát gerincferdülése miatt megoperálták – jelenleg is a hátában van két titán rúd, amelyet 2002-ben ültettek be[3].

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004-ben anyjával, Sára yorki hercegnével

Eugenie a Winkfield Montessori iskola tanulója volt 1992–1993 között. Ezt követően nővérével együtt az Upton House School iskolába járt 1995-ig. Ezután a Coworth Park School iskola tanulója volt 1995 és 2001 között, majd a windsori kastélyhoz közel található St George's School tanulója volt 2003-ig. A következő öt évet a Marlborough College bentlakásos iskolában töltötte, ahol képzőművészetből, angol irodalomból és művészettörténetből érettségizett.[4] Egy év kihagyás után tanulmányait a Newcastle Egyetemen folytatja[5], ahol 2009. szeptemberétől művészettörténetet, angol irodalmat és politikatudományokat hallgat.

Nyilvános szereplései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eugénia egyetemi évei alatt csak korlátozott mértékben vesz részt hivatalos rendezvényeken, leginkább édesanyját szokta elkísérni jótékonysági rendezvényekre. 2011. április 29-én ott volt Vilmos cambridge-i herceg és Kate Middleton esküvőjén

Címe, megszólítása, kinevezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Címe és megszólítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1990. március 23. -: Ő Királyi fensége Yorki Eugénia hercegnő

A hercegnő teljes és hivatalos neve: Ő Királyi fensége Yorki Eugénia Viktória Helena.

Brit királyi hercegnőként Eugéniának nincs hagyományos értelemben vette családneve, azonban a királyi család szokásai alapján apja területi nemesi címét (York hercege) használja: („Yorki Eugénia”). A királyi család más tagjaival együtt, mint pl. apja András yorki herceg is, feltehetően a Mountbatten-Windsor családnevet használja házasságkötése esetén[6]. Esküvője után lehetősége lesz felvenni férje címét vagy családnevét, de ettől függetlenül királyi hercegnői címet és megszólítása élete végéig megmarad.

Címere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. A királyi család tagjaként Eugéniának nincs szokásos családneve, de amikor meg kell adni, akkor a Mountbatten-Windsor-t vagy apja nemesi címe után a York-ot használhatja.
  2. Yvonne's Royalty Home Page – Royal Christenings
  3. Princess Eugenie Biography
  4. Princess Eugenie gets top grades in her A-levels”, 2015. augusztus 15. 
  5. [1]
  6. The Royal Family > Royal Family name. Royal.gov.uk. (Hozzáférés: 2010. április 21.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Eugénia yorki hercegnő témájú médiaállományokat.