Katalin kenti hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Katalin kenti hercegné
Őkirályi fensége a kenti hercegné
Kenti hercegné

Uralkodási ideje
1961
Életrajzi adatok
UralkodóházWindsor-ház
Született1933. február 22. (91 éves)
Hovingham Hall, Yorkshire, Egyesült Királyság
ÉdesapjaSir William Worsley
ÉdesanyjaJoyce Morgan Brunner
Testvére(i)
  • Marcus Worsley
  • George Worsley
  • John Worsley
HázastársaEduárd kenti herceg
GyermekeiGeorge Windsor
Lady Helen Taylor
Lord Nicholas Windsor
Katalin kenti hercegné aláírása
Katalin kenti hercegné aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Katalin kenti hercegné témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Katalin kenti hercegné, leánykori nevén Katherine Lucy Mary Worsley (Yorkshire, 1933. február 22. – ) a brit királyi család, a Windsor-ház tagja Eduárd kenti herceggel (V. György brit király unokája és II. Erzsébet brit királynő unokatestvére) kötött házassága révén.

A kenti hercegné 1994-ben áttért a római katolikus vallásra, a brit uralkodó család tagjai közül elsőként az 1701-es Act of Settlement (a trónöröklés rendjét szabályozó törvény) óta. Katalin hercegné jelentős szerepet vállal a brit komolyzenei életben, számos kórus tagjaként szerepelt. Másik nyilvános szereplésére a wimbledoni torna idején került sor, amikor a kenti herceg oldalán a győzteseknek járó díjakat nyújtotta át.

Katalin hercegné közvetlen viselkedésével is felhívta magára a figyelmet – a magánéletben inkább a Katharine Kent nevet használja, a hivatalos Ő királyi fensége a kenti hercegné cím helyett.

Fiatalkora[szerkesztés]

Katharine Lucy Mary Worsley 1933. február 22-én született a yorkshire-i Hovingham Hall-ban, szülei Sir William Worsley és Joyce Morgan Brunner. Tanulmányait a Yorkhoz közeli Queen Margaret's School-ban, majd a norfolki Runton Hill School iskolákban végezte. Iskolaévei alatt tanult meg zongorán, orgonán és hegedűn játszani. Tanulmányai elvégzése után Yorkban egy gyermekotthonban, majd Londonban egy általános iskolában dolgozott. Nem sikerült bekerülni a Királyi Zeneakadémiára (Royal Academy of Music) és bátyjait követve Oxfordba ment egyetemre.

Házassága[szerkesztés]

1961. június 8-án házasodott össze Eduárd kenti herceggel, György kenti herceg és Marina görög hercegnő legidősebb fiával. Házassága után megkapta az "Ő királyi felsége a kenti hercegnő" címet.

A párnak három gyermeke született:

Vallása[szerkesztés]

Katalin hercegné 1994-ben felvette a római katolikus vallást.[1] A hercegnő személyes döntését, amit II. Erzsébet királynő is jóváhagyott, a következő indokokkal magyarázta: "Kedvelem a határozott irányelveket és a katolikus egyház ilyen irányelveket kínál. Egész életemben ezt akartam. Szeretem tudni, hogy mit várnak el tőlem. Szeretem, ha előírják: vasárnap templomba kell menned és ha nem, akkor megjárod!"

Az 1701-es Act of Settlement értelmében a királyi család tagja, aki felveszi a katolikus vallást vagy katolikus házastársat választ, elveszti jogosultságát a trón öröklésére. Azonban a törvény nem zárja ki azokat, akiknek házastársa a házasság megkötése után veszi fel a katolikus vallást. Ennek értelmében Eduárd kenti herceg megtartotta helyét (jelenleg 28.) az Egyesült Királyság trónöröklési rangsorában.

Katalin hercegnő példáját követve fia, Lord Nicholas Windsor és unokái, Edward Windsor és Lady Marina-Charlotte Windsor, szintén áttértek a katolikus vallásra. Legidősebb fia, George Windsor, St. Andrews grófja és Edward apja, egy katolikus nőt vett feleségül és ezzel szintén kizárta magát a trónöröklési rangsorból.

Magánélete[szerkesztés]

1999-ben Katalin hercegné megpróbálta egy barátjának 12 éves fiát bevinni a wimbledoni All England Club királyi páholyába. Bár férje, Eduárd herceg a klub elnöke vol 30 éven át, a hercegnő nem kapott engedélyt erre és később kapott egy rideg levelet a klubigazgató, aki arról értesítette, hogy a gyerekeket " nem látják szívesen" a királyi páholyban. Katalin hercegnő válaszul a klub bojkottjával fenyegetett.

2002-ben elhatározta, hogy nem használha a hivatalos "Ő királyi fensége" címet és magánéletében a "Katharine Kent" nevet, nyilvános szereplései alkalmával pedig "Katalin kenti hercegné" címet használja. A királyi család nyilvános szerepléseitől részben visszavonult és a Kingston upon Hull-ban található Wansbeck Primary School általános iskola zenetanára lett. 2005-ben a BBC Radio 3-nak adott interjúban elmondta, hogy szereti a rapzenét és Dido-t.[2][3]

2004-ben Nicholas Robinsonnal (A King's College School, Cambridge igazgatója) közösen megalapították a Future Talent alapítványt, amelynek célja a zeneileg tehetséges gyermekek felkutatása, támogatása és zenei képzésének elősegítése.[4]

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. BBC News - Duchess of Kent joins the Catholic Church
  2. Private Passions, Katherine, Duchess of Kent. BBC radio 3, 2005. augusztus 25. (Hozzáférés: 2010. április 7.)
  3. Duchess's secret life as teacher. The BBC online, 2004. március 11. (Hozzáférés: 2010. április 7.)
  4. Local musicians get royal approval. The BBC, 2005. október 28. (Hozzáférés: 2010. április 7.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]