Andrena cineraria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andrena cineraria
Imágó
Imágó
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Méhalkatúak (Apoidea)
Család: Bányászméhek (Andrenidae)
Alcsalád: Andreninae
Nem: Andrena
Fabricius, 1775
Faj: A. cineraria
Tudományos név
Andrena cineraria
Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Andrena cineraria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Andrena cineraria témájú médiaállományokat és Andrena cineraria témájú kategóriát.

Az Andrena cineraria a rovarok (Insecta) osztályának hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjébe, ezen belül a fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita) alrendjébe és a bányászméhek (Andrenidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Az Andrena cineraria előfordulási területe Európa.[1][2] Az elterjedési területe eléggé nagy; Írországtól kezdve Közép-Európáig, illetve északon Skandináviáig tart. Az Egyesült Királyságban gyakori és közönséges, viszont Skócia északi részén ritkábbak az állományai.

Megjelenése[szerkesztés]

Különleges színezete miatt az egyik legkönnyebben felismerhető faj a nemében.[3] A nőstény fekete két szürke színű, szőrös sávval a torján. A hím is fekete, azonban a torját teljesen befedi a szürke szőrzet.[4] A hím pofájának alján és a lábain fehér pamacsok vannak, míg a nőstényen csak az első lábpáron láthatók ezek a pamacsok.[2] A nőstény csápja tizenkét ízből áll, míg a hímé tizenháromból tevődik össze.[3]

Életmódja[szerkesztés]

Békés természetű méhfaj, a gyermekek és házi kedvencek nincsenek veszélyben mellette.[4] Áprilistól kora júniusig repül, főleg amikor virágoznak a gyümölcsfák. E növények egyik fő megporzója.[4]

Szaporodása[szerkesztés]

Tavasszal megfigyelhetők, amint a talaj felett repülő udvarlásokat végeznek.[5] Párosodás után a hím elpusztul. A nőstények nem alkotnak kolóniákat, hanem mindegyik magányosan gondoskodik a következő nemzedékről. A nőstény puha talajba vájja üregét,[4] melyet megtölt nektárral és virágporral, aztán lerakja petéit. A lárva néhány nap után kikel és elkezd táplálkozni. Néhány hét múlva bebábozódik. A telet az imágó vészeli át a hibernálás segítségével. Tavasszal a hím bújik elő hamarabb.[4]

A fészkeket gyakran ellepik a darázsméhekhez (Nomadinae) tartozó Nomada-fajok, melyek fészekparaziták és eleszik az Andrena cineraria lárvák elől a táplálékot.[5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dallas, William Sweetland. Elements of entomology: an outline of the natural history and classification of British insects. London: Taylor and Francis, 274–276. o. (1857) 
  2. a b Grey mining bee. Nature Spot. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
  3. a b Phillips, Ed: The Ashy Mining Bee - Andrena cineraria. Insect, Macro and Wildlife Images, 2012. április 6. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
  4. a b c d e Roberts, Stuart: Ashy Mining-bee (Andrena cineraria). Bwars, 2010. április 1. (Hozzáférés: 2012. május 28.)
  5. a b Bradley, G.: Ashy Mining Bees. UK Safari, 2011. (Hozzáférés: 2012. május 28.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ashy mining bee című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]